Projekt modu "My Low Cost FSSB" jest pod niektórymi względami podobny do projektu FSSB R1, R2. Zasadnicza różnica polega na tym, że w projekcie FSSB R1, R2 nie ma części mechanicznych. Z tym jest związana możliwość lepszego wykonania modu. W projekcie Pizarro jest tylko parę elementów do umieszczenia w podstawie Cougara. Na zdjęciu pokazano elementy składowe projektu.

W związku z takim umieszczeniem tensometrów nie ma możliwości regulacji wstępnego docisku sensorów. Grubość płyty aluminiowej oraz podkładek decyduje o docisku. Takie rozwiązanie jest bardzo tanie chociaż cztery sensory kosztują około 160zł. Mój model jest w sensie pomysłu realizacją projektu Pizarro. Pomysł się sprawdził i można na tej podstawie zrobić wersję bardziej profesjonalną podobną do FSSB R1, R2. Można pójść dalej i zrobić coś podobnego do FCC3.
Chciałbym powrócić do układu regulacji siły nacisku na drążek. Idea jest pokazana na zdjęciu.

Jak widać na zdjęciu w szereg z tensometrami są połączone rezystory 600 oraz 2.2k. Jest możliwość załączenia obu rezystorów lub jednego w zależności od położenia przełącznika. U mnie jest podobny układ z tym, że mam rezystory 1.5 k oraz 2.2k. Pomiary wykonałem podłączając zasilacz o napięciu 4.7V oraz potencjometr 10k. Napięcie mierzyłem na wyjściu względem masy.
Układ przed pomiarem wyzerowałem trymerami 50k. Uzyskałem następujące wyniki:
załączone rezystory u min u max
1.5k oraz 2.2k 1.11V 3.61V
1.5k 1.30V 3.42V
2.2k 1.47V 3.25V
Ten sam pomiar ale zamiast potencjometru tensometry oaz zamiast woltomierza DMJoy i program DIView.
załączone rezystory oś min oś max
1.5k oraz 2.2k 22% 78%
1.5k 26% 70%
2.2k 29% 73%
Jak widać "siła nacisku na sensory" zależy od rezystancji połączonej z nimi szeregowo. Na oko widać, że dla mojego projektu parametry nie są dobrane właściwie. Prawdopodobnie są dobrane pod sterownik Cougara. W takim przypadku dla rezystancji 2.2k powinniśmy otrzymać 100% oraz 0%. Dla innych tak samo, ale przy użyciu mniejszej siły nacisku na drążek. Nie robiłem prób z Cougarem ponieważ sądzę, że nie powinno być z tym problemu.