Pomimo braku testów na modzie drejku postanowiłem "na sucho" napisać kilka moich uwag. Na początek podziękowania dla JankeS_PL za jego opis modu, który wykonał. Okazało się, że opisy na forum tego modu "Low cost" (będę używał skrótu LC) nic nie mówiły o problemach opisanych przez JankeS. Pisałem o tym pod # 46. Można to wyeliminować na różne sposoby.
Mnie zainteresowało to co napisał o sile potrzebnej do wychylenia drążka, dlatego pytałem o sposób jej pomiaru. Wracając do rozwiązania LC to mamy tutaj działanie sił na sensory poprzez nacisk kołysek. Monety dają równomierny ich rozkład na powierzchni oraz chronią przed uszkodzeniem. Podkładki w moim przekonaniu miały za zadanie tylko "przyczepić" sensory do powierzchni krzyża, dlatego w moim modelu użyłem dwustronny przylepiec, który prawdopodobnie po krótkim czasie i tak uległ deformacji, ale to nie powinno mieć znaczenia. Tak jak wspomniałem jego zadaniem miało być unieruchomienie sensorów przy montażu. Tutaj jest pewna sprzeczność w moim rozumieniu problemu z opisem LC, gdzie autor faktycznie pokazuje na zdjęciu krążki do podklejania krzeseł, które zastosował.
O innych niedomówieniach w opisie projektu LC napisałem pod # 46. Załóżmy, że mamy dobrze wszystko ustawione. Pozostaje problem jaką siłę użyć do wychylenia drążka. Tutaj autor wprowadził układ korekcji zbudowany na wzmacniaczu operacyjnym. Układ testowałem i działa, ale testy wykonałem z DMJoy. Wystąpiły problemy z zakresami osi ale autor odpisał, że nie będzie problemów z kontrolerem Cougara. Tego nie badałem w moim modelu. To tyle na tema rozwiązania LC.
Teraz na temat rozwiązania drejku. Uwaga ogólna. Projekt jest chroniony prawem patentowym, dlatego tylko drejku może go opisywać czy udostępniać. Ja mogę tylko ogólnie wspomnieć o problemach które mnie nurtują a na które nie mam odpowiedzi, ponieważ nie mam możliwości wykonania testów. Zasadnicza różnica rozwiązania LC i drejku to brak sprężyn oraz kołysek. W moim modelu był wpływ przy nacisku wzdłuż osi x na y i odwrotnie co jest błędem. Wynikało to z uproszczonego mojego modelu. Ten problem został w modzie drejku wyeliminowany. Drugi problem to powrót do pozycji spoczynkowej. Tutaj liczyłem na rozwiązanie polegające na użyciu "specjalnego" elastycznego materiału umieszczonego u góry tak jak w Cougarze osłona gumowa przed zanieczyszczeniami. Drejku zastosował tak jak napisał 2 mm podkładki gumowe, które maja zapewnić powrót drążka do pozycji spoczynkowej. Jest to jedna z niewiadomych, ale tak jak w przypadku JankeS wyjdzie to po jakimś czasie. Jeśli to rozwiązanie się nie sprawdzi to można zastosować podkładki z innego sprężystego materiału lub zrobić to inaczej. Reasumując jest dużo pytań na które nie mam odpowiedzi. Jedno jest w tym optymistyczne, że sporo osób wykonało mod LC i go nie krytykują co ozn., że to działa. Pytanie jak, pomiar siły nacisku w funkcji odchylenia osi po jakimś czasie, które wykonał JankeS może sugerować, że tego nie zauważono, ale to jest moje domniemanie.
Szkoda, że nie mamy kilka prototypów modu drejku do wykonania testów, byłoby łatwiej znaleźć ewentualne niedoskonałości. Ja czekam dalej na prototyp, gdy go otrzymam będę informował o testach.