Mechanicznie można wyróżnić w modzie 3 części "puszkę", rurę oraz jej mocowanie do podstawy. Część główna modu czyli puszka gdzie są tensometry, krzyżak, pokrywy. Wymiary oraz kształt tych elementów zapewniają określony zakres ruchu drążka w wszystkich kierunkach. Punktem odniesienia dla ruchu drążka jest umocowanie rury do ceownika. Rura jest przymocowana do ceownika za pomocą śruby. Po bokach śruby są sztywne tulejki oraz podkładki. Dodatkowo są umieszczone 2 sprężyny. Daje to możliwość umieszczenia rury w środku ceownika i zapewnia minimalny ruch rury w kierunku umownym W-E. W kierunku N-S minimalny ruch zapewnia różnica średnicy śruby mocującej rurę oraz otwór przez który przechodzi (śruba jest gwintowana tylko na końcu).
Gdy na drążek nie działają siły to występuje pewien luz "statyczny" wynikający z różnicy średnicy rury gdzie jest osadzony drążek oraz średnicy krzyżaka. Ten luz wynosi na końcu rury około 3 mm.
Dopiero testy z uruchomionym modem dały odpowiedź jak działa luz w praktyce. Moim zdaniem powinno się dopasować wymiar otwory krzyżaka do średnicy rury. Ponieważ było odwrotnie to jest faktycznie luz, który przeszkadza w precyzyjnym sterowaniu drążkiem. Na ten "szkodliwy luz" ma też wpływ sposób osadzenia drążka na podstawie. Można to wyeliminować dopasowując precyzyjnie otwór w krzyżaku do średnicy rury oraz osadzając ją na np. przegubie kulkowym. Właściwy mod umieszczony w "puszce" jest precyzyjnie wykonany i działa lepiej w porównaniu do wersji Low Cost. Gdyby poprawić ten "statyczny" luz byłoby idealnie.
Zakres ruchu rury jest określony elementami w puszce. Drejku przewidział w projekcie wielkość tego zakresu, dlatego tzw. denka mają określona średnicę. U mnie na zdjęciu widać na górnym denku puszki czarną taśmę pod którą włożyłem elastyczny element aby drążek był bardziej sztywny. To oczywiście nie likwiduje luzu.
Działanie siły na pełne wychylenie osi jest w granicy 1.8 - 2.2 kg. Nie wiem jaki wpływ ma długość drążka od podstawy do krzyżaka, ponieważ nie miałem możliwości tego sprawdzić.
Nie ma docisku wstępnego, ponieważ w stanie spoczynku tensometry mają przerwę. Robiłem testy bocznikując je rezystancją 100-200 kom, nie ma to wpływu.
Kolejny element modu to konstrukcja nośna, którą kupiłem jako gotowy element. Jej wymiary pasują do wymiarów puszki modu oraz ceownika na którym jest osadzona rura. Wymiary ceownika oraz puszki są takie same co ułatwia mocowanie ceownika do podstaw i utrzymanie pionu rury względem krzyżaka. Wymiary konstrukcji pozwalają dodatkowo usztywnić puszkę w kierunku N-S. Puszka jest przykręcone do ściany (kierunek W) 4 śrubami M6. Więcej nie będę pisał o konstrukcji, ponieważ widać ją na zdjęciu.
Podsumowując rozwiązanie mechaniczne modu v2 muszę stwierdzić, że rozwiązanie tzw. puszki z tensometrami jest rewelacyjne. Pomysł jest bardzo prosty dlatego ma cechy wynalazku. Nie mogę się wypowiedzieć na temat szczegółów, ponieważ jest on w trakcie patentowania przez drejku. Co do trwałości użytych elementów to praktyka pokaże jak to będzie wyglądać po dłuższym użytkowaniu.
Tensometry w modzie zastępują potencjometry w oryginalnym Cougarze. Kontroler Cougara został umieszczony w specjalnej obudowie, z której są wyprowadzone złącza 3 pin do tensometrów oraz złącze 5 pin do stick Cougara. Sposób podłączenie do modu jest pokazany na zdjęciach.
Co należy jeszcze rozwiązać. Moim zdaniem pozostaje problem likwidacji luzów. Luz pomiędzy rurą oraz krzyżakiem można prosto wyeliminować, wspomniał o tym drejku. Pozostaje problem luzu wynikającego z sposobu mocowania rury do podstawy.
Rozważając problem teoretycznie można stwierdzić, że koniec rury powinien być tak osadzony aby można było naciskać chwyt drążka w wszystkich kierunkach od 0 do 360 stopni, czyli coś podobnego jak na załączonym zdjęciu (zakończenie kuliste umożliwiające ruch w dowolnym kierunku). W moim kranie jeden koniec jest przymocowany za pomocą gwintu drugi jest oczywiście luźny (u nas musi być mocowany do podstawy). To nie koniec problemu, mamy możliwość działania na chwyt w wszystkich kierunkach oraz drążek jest osadzony do podłoża, ale nie ma zabezpieczenia przed jego skręcaniem. Tutaj można sobie wyobrazić ogranicznik blokujący skręt. Jest to problem do rozwiązania.