Autor Wątek: CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac  (Przeczytany 23137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 02, 2013, 14:50:02 »
Pomysł stary jak świat simbuilderów.

Te enkodery mają dosyć dużej średnicy ośkę.
najpierw przewierciłem ośkę wiertłem 2mm przy pomocy wiertarki do PCB - oczywiście wszystko trzebabyło dobrze i równo zakotwić. Potem poprawiłem wiertłem 3,5mm - z ręki - zwykłą wiertarką. Dolny enkoder nawierciłem wiertłem 3mm (wcześniej wstępnie nawiercony 2mm). W środek wałek mosiężny 3mm (wklejony w dolny enkoder).
Potem wszystko wmontowałem w przewiercony odcinek profilu aluminiowego i gotowe:)

Muszę tylko gdzieś kupić odpowiednie gałki i całość będzie jak należy.
W sumie mój kokpit potrzebuje 8 podwójnych enkoderów.

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 05, 2013, 12:39:26 »
Witajcie.

Weekend wypadł, ale w ubiegłym tygodniu miałem dwa długie popołudnia na kontynuowanie prac nad panelem autopilota.
Rezultat mojej pracy przedstawiają dwa filmy - link poniżej.

http://crj200athome.wordpress.com/2013/08/05/autopilot-panel-final-steps/

Robiąc panel autopilota, zauważyłem swoje błędy w koncepcji tworzenia paneli. System podświetlenia powinien być rozwiązany w taki sposób, aby każdy napis był podświetlony odpowiednią diodą. Obecnie nie jestem zadowolony z rozwiązania taśmami ledowymi, które jest nieefektywne i nie podświetla tego co powinno - przynajmniej w panelu autopilota.

Tu jeszcze jedno spostrzeżenie dla Drejku - dotyczące podświetlanych paneli. Wierzchnią warstwę lepiej zrobić z laminatu grawerskiego - lakierowana plexi, czyli to rozwiązanie, które obecnie mam u siebie, ma trochę za słabą powłokę - łatwo się rysuje oraz można ją uszkodzić zwykłym rozpuszczalnikiem bądź nawet tą samą farbą.

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 08, 2013, 12:35:38 »
Chyba wszyscy korzystają z pięknej pogody - ruch na forum strasznie zmalał 8) 8)

Wracając do tematu, zmontowałem dzwignię podwozia :roll:

nowości poniżej:
http://crj200athome.wordpress.com/2013/08/08/gear-lever-works/

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 31, 2013, 20:19:40 »
Czołem.

Dzisiaj popchnąłem trochę robotę do przodu. Ponownie wykonane zostały elementy wierzchnie paneli przyrządów - tym razem z laminatu grawerskiego. Wygląda mistrzowsko! Wreszcie strzał w dziesiątkę. Wiadomo, że narysowanie i wycięcie z grawerowaniem, to jedno, potem trzeba włożyć mnóstwo pracy, chociażby w "oblakierowanie" panelu i następnie uzbrojenie go w przełączniki i potencjometry.

A tutaj porównanie starego panelu z nową wersją - oczywiście ten na górze to nowe dzieło:

Popchnąłem również CDU - komputer pokładowy. Wykonałem przyciski:

Jutro wylatuję na dwa miesiące, z krótką przerwą na przełomie września i października - może coś wtedy popchnę dalej ;)

Oczywiście więcej materiału znajdziecie na moim blogu - będą tam zdjęcia tutorialem, jak zmontować i przygotować do użytku panel:)

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #19 dnia: Września 05, 2013, 14:59:32 »
Genialne! No to piszę się na grawerkę :)

« Odpowiedź #20 dnia: Października 02, 2013, 11:00:06 »
Witajcie.
Mało czasu mam w tym tygodniu, a w niedzielę znowu wyjeżdam daleko na cały październik.

W każdym razie na blogu zamieściłem foto korry switchy po rozmontowaniu oraz prototp podłączenia przycisku do zwykłego włącznika on-off

http://crj200athome.wordpress.com/2013/10/02/korry-switches/

« Odpowiedź #21 dnia: Października 03, 2013, 10:25:31 »
Korzystając z wolnej chwili, chciałem zaprezentować mamły przewodnik użytkowania oprogramowania XHSI pod X-plane (nie wiem, czy jest możliwość odpalenia pod FS). Aplikacja pozwala wyświetliać podstawowe ekrany w kokpicie i w miarę dowolny sposób je konfigurować.
Oprogramowanie jest dedykowane przede wszystkim dla Beńka (737), ale ja, z braku alternatywy, na razie je wykorzystuje - jes to opensourcowy projekt, na prawdę bardzo przyzwoity.

Jakiś czas temu ktoś prosił mnie, żebym troszkę rozjaśnił, jak można uruchomić i używać ten soft - jest to temat trywialny, ale dla osób, które by chciały skorzystać z moich doświadczeń zapraszam do poczytania tutoriala:

http://crj200athome.wordpress.com/2013/ ... e-tutorial

« Odpowiedź #22 dnia: Października 06, 2013, 00:27:28 »
Zauważyłem, że FTG podrobiło twój sposób na panele ;) Można ci jedynie pogratulować i pozazdrościć takiego wyjazdu :D

« Odpowiedź #23 dnia: Października 06, 2013, 09:04:48 »
Cześć Drejku,

Fajnie Cię "słyszeć".

Pomysł na panele jest uniwersalny, już przede mną ktoś to wymyślił - np firma Hispapanels.com wykonuje w taki sposób różne panele - zresztą polecam odwiedzenie tej strony - są tam również panele do F-16. Na tej stronie możesz sprawdzić wymiary paneli - do CRJ były prawidłowe - rzeczywiste. Jedyna rzecz, to fakt, że prezentowane panele na ich stronie mają różne błędy i warto przesysować wszystko z rzeczywistych fotek (ja tak zrobiłem), a otwory projektować pod dostępny w Polsce osprzęt.

Dziś lecę znowu na miesiąc:) Na szczęście Il2forum otwiera się w Chinach bez najmniejszych problemów, więc jestem na bieżąco;-)

Pozdrowienia
Leszek

« Odpowiedź #24 dnia: Października 06, 2013, 10:47:21 »
firma Hispapanels.com wykonuje w taki sposób różne panele - zresztą polecam odwiedzenie tej strony - są tam również panele do F-16
Faktycznie są tam panele dla F16 w tym ICP, dobrze wiedzieć. Ciekawe jak wygląda to Chinach czy też mają podobne zainteresowania.

« Odpowiedź #25 dnia: Października 06, 2013, 11:35:47 »
Trudno powiedzieć, tam mają 1,4 mld ludzi. Jest co prawda jeden gość tam, który wykonuje scenerie chińskich lotnisk do X-plane, ale nie znalazłem nic na temat simbuilderów (Wszystko po chińsku, trudno zrozumieć, co piszą na swoich stronach - może to jest powód).
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2013, 12:03:47 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 12, 2013, 09:49:48 »
Witajcie.

Wreszcie wracam do gry, co prawda pozostały mi niecałe 3 tygodnie w Kraju, niemniej jednak postaram się ten czas wykorzystać maksymalnie efektywnie.

Będąc za granicą narysowałem pozostałe panel, trochę mechaniki i inne drobne elementy - pozostało je obrobić i uzbroić.

Na blogu znajdziecie małą aktualizację - wszystko, co narysowałem zostało wygrawerowane i powycinane :)

PozdrawiamLeszek

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 12, 2013, 14:23:28 »
Z zdjęć paneli można się domyślać, że Ty i drejku wykonaliście je w tej samej firmie. Podziwiam i gratuluję wytrwałości w realizacji projektu. Dzięki za zdjęcia oraz informacje z wystawy w Pekinie.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 13, 2013, 12:00:33 »
Witaj Vito,
Miło słyszeć, że ktoś rzucił okiem na moje fotki, niestety, na tych targach nie było za dużo dla "zapaleńców":(

Panele Drejku i moje były wycinane w tej samej firmie - robią wszystko bardzo solidnie i za na prawdę rozsądne pieniądze. Trochę elementów robiłem od nowa, gdyż materiały były dobierane metodą prób i błędów.

Pozdrowienia
Leszek

« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 13, 2013, 17:51:49 »
Zawsze śledzę postępy prac kolegów i muszę przyznać, że jesteście bardzo dobrzy w tym co robicie. Szkoda, że jak zaczynałem swój projekt nie było Was jeszcze na tym forum.