Autor Wątek: CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac  (Przeczytany 23209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 13, 2014, 13:52:11 »
Czołem.

Dwa tematy:
1. Odpaliłem płytki od Damosa - DMkeys8 - powiem tylko tyle - całość, razem z softem to po prosu bajka.
Oczywiście nowe możliwości, ale i nowe wyzwania - muszę się wreszcie zabrać za wiązki elektryczne i zrobić to porządnie od początku do końca. Obecnie mam wszystko polutowane na sztukę, bez kostek, złączek i w totalnym bałaganie :-[

2. Popchnąłem wczoraj (oraz podczas kilku późnych wieczorów) temat "glass cocpit softu". Hydraulika już działa w pełni począwszy od panelu skończywszy  na ekranie eicasa2- sorry za jakość filmu - rozsypał mi się autofocus w aparacie: http://youtu.be/IJ06PZ9FXo4

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 13, 2014, 14:12:56 »
Odpaliłem płytki od Damosa - DMkeys8 - powiem tylko tyle - całość, razem z softem to po prosu bajka.
Dlatego polecam ten sterownik. Ten kto miał do czynienia z podobnymi może docenić Damosa pracę. Co do kokpitu Lechteja to tylko pogratulować.

« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 13, 2014, 20:09:57 »
Świetna robota, szczególnie mam na myśli oprogramowanie do CRJ. Kawał roboty zrobiłeś. Jestem pod wrażeniem!

« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 13, 2014, 21:41:26 »
Dzięki, miło słyszeć.
Zamysł jest taki, aby dało się zmontować każdy ekran do dowolnego samolotu, nie tylko do CRJ.

« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 18, 2014, 01:44:48 »
Aż miło popatrzeć. Szacunek!

« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 22, 2014, 13:57:53 »
Dzięki Drejku!

Popełniłem ostatnio pewien postęp na Youtube ;)

www.youtube.com/watch?v=q_uKB85S7O8

A przez Święta troszkę polutowałem - relacja jak skończę komputer CDU.

Pozdrowienia
Leszek

« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 22, 2014, 16:19:55 »
CDU w trakcie tworzenia- trawienie, lutowania i takie tam - niestety zabrakło 10 godzin:(

W międzyczasie zmontowałem jeszcze jeden filmik: http://youtu.be/MZF0F5chdaQ

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 22, 2014, 21:56:20 »
Małe pytanko - czym różnią się płytki DMkeys od produkcji Leo Bodnara? Jak rozumiem, te drugie można podpiąć pod USB i są widziane jako dodatkowy kontroler / przyciski a DMkeys wymagają napisania softu?

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 23, 2014, 07:30:08 »
Witaj,

Małe pytanko - czym różnią się płytki DMkeys od produkcji Leo Bodnara? Jak rozumiem, te drugie można podpiąć pod USB i są widziane jako dodatkowy kontroler / przyciski a DMkeys wymagają napisania softu?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o płytkach Leo Bodnara.

Co do płytek DAmosa, to one emulują klawiaturę i działają po USB bez żadnego dodatkowego oprogramowania. Natomiast soft Damosa daje pełną możliwość konfiguracji funkcji i rodzaju przycisków (przycisk bi i mono stabilny, enkodery) , przypisywania kombibacji oraz sekwencji klawiszy itp.
Po konfiguracji już nic nie trzeba robić.

« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 23, 2014, 08:51:39 »
Tak jak napisał Lechtej sterownik Damosa nie wymaga pisania skryptów. Jedyna z różnic między sterownikami Leo Bodnara oraz DMKeys jest możliwość podłączenia analogów do tej pierwszej. U Damosa analogi można podłączyć tylko do sterownika DMJoy. Jeśli potrzebujesz wejścia analogowe i cyfrowe to sterownik Leo Bodnara, MJoy (z jego wadami) lub sterowniki Damosa DMKeys oraz DMJoy.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 23, 2014, 22:11:45 »
A jak na dzień dzisiejszy cenowo kształtuje się MJoy i MKeys?

« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:41:48 »
A jak na dzień dzisiejszy cenowo kształtuje się MJoy i MKeys?

To pytanie powinno być skierowane do Damosa ;) ...

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 27, 2014, 12:54:45 »
Walczę z home kokpitem do A-10C pod DCS-em. Mam pytanko - jak wykonujesz przyciski do CDU. Niby drobiazg ale jest większym problemem niż wytrawienie płytki i grawerowanie paneli (przynajmniej dla mnie  :D)

« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 29, 2014, 10:09:03 »
Przyciski są z plexi i laminatu grawerskiego:
1. najniższa część przycisku jest szersza (dopasowana do najniższej warstwy panelu/cdu)
2. środkowa część przycisku to też plexi - o mniejszym przekroju (dopasowana rozmiarem do płytki środkowej i wierzchniej panelu/CDU)
3. Na wierzchu jest część z laminatu grawerskiego o takim samym rozmiarze przekroju, jak część z pkt 2.

Klejenie - plexi-plexi - klejem acryfixem
Laminat grawerski do przycisku - cyjanoakryl (np. superglue)

Po sklejeniu przyciski są malowane na czarno, ale poza spodnią częścią (sama stopka od spodu nie powinna zostać zamalowana)

Na koniec zdejmuję papier/naklejkę ochronną z wierzchniej warstwy z laminatu grawerskiego -i wszystko gotowe.
Poniżej fotka ukazująca przycisk z bliska - tyle, że to prototyp, który mi się nie za bardzo podobał, do tego wykonanie było słabe, bo przy wsparciu J.Danielsa - obecnie środkowa część przycisku nie składa się z dwóch kawałków, ale z jednego - grubszego - ale nie mam jeszcze nowych fotek.

Pozdrowienia
L

« Odpowiedź #59 dnia: Maja 29, 2014, 13:19:34 »
Witajcie,
Czas na mały "UPDATE"

Zmontowałem wstępnie komputer pokładowy - co prawda przyciski wymagają jeszcze pewnego doszlifowania (dosłownie) oraz polakierowania na czarno - stąd na filmiku są pozaklejane papierem ochronnym.
Obraz, jaki pojawi się na wyświetlaczu jest odpalony na ekranie laptopa - po lewej stronie. Na razie wyświetlacz jest nie podłączony - ale to kwestia czasu ;)

Poniżej link, jak dziala CDU obsługiwane przez DmKeys8 - dodam tylko tyle - karta od Damosa działa bardzo fajnie, nie mówiąc o możliwościach aplikacji konfiguracyjnej.

https://www.youtube.com/watch?v=v8QHmxbrp6A