Autor Wątek: CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac  (Przeczytany 23201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac
« Odpowiedź #60 dnia: Maja 29, 2014, 14:16:27 »
Okazale to wygląda. Gratuluję :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #61 dnia: Maja 29, 2014, 16:22:40 »
Trochę mało czasu - za dużo wyjazdów i urlopów:):)
Ostatnio postawiłem też cały kokpit na platformie na kółkach i planuję skończyć ramę (wsparcie dla sufitu oraz szyb bocznych). Po weekendzie powinienem mieć pełniejszą dokumentację - poniżej liche zdjęcie z telefonu kom.
Platforma oczywiście się rozkłada na dwie części - z myślą o mobilności (2 części 110cm x 115cm)

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #62 dnia: Maja 29, 2014, 17:07:11 »
Robi wrażenie. Tak się złożyło, że Ty oraz Drejku jesteście na podobnym etapie realizacji prac w swoich kokpitach. Komputer pokładowy w kokpicie Drejka będzie także sterowany przez DMKeys8. Jeszcze raz gratuluję.

« Odpowiedź #63 dnia: Maja 30, 2014, 22:05:52 »
Ładnie, ładnie, ... , chyba jednak jesteś dalej w postępach prac, ale przecież to nie wyścigi ;)

Szkoda, że mamy tak mało czasu :(

« Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 01, 2014, 22:28:49 »
Witajcie,
Zgodnie z obietnicą podsyłam sobotnio-niedzielne postępy.

Ładnie, ładnie, ... , chyba jednak jesteś dalej w postępach prac, ale przecież to nie wyścigi ;)

Szkoda, że mamy tak mało czasu :(

Wyścig - ale tylko z czasem - niestety, ciężko go wygospodarować:(

Postęp:
Zacząłem robić porządną wiązkę do DmKeys8 - wcześniej większość rzeczy było na sztukę polutowane, tak, żeby po prostu działało.
Zgodnie z sugestią Damosa, nie buduję płytki matki, ale rozdzielam przewody w kostkach, a diody lutuję bezpośrednio do przycisków.

Ponadto zacząłem budować szkielet, tak, aby kokpit pasował rozmiarami do platformy, na której jest osadzony.

A i jeszcze jedno - dla osób, które są zainteresowane, jak wykonać przyciski (na przykładzie CDU)

1. DmKeys8 + początek wiązki:

2. Postęp w budowie szkieletu "shella"

3. Przyciski

4 i na koniec fotka z latania (w sobotę testowałem nowy/używany rzutnik szerokokątny - będą takie dwa do ekranu walcowego)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 02, 2014, 08:25:37 »
Szacunek za rozmach i wykonanie. Wygląda bardzo okazale :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 02, 2014, 08:59:55 »
Lechtej,

Po cichutku podglądam  Twoje postępy w budowie kokpitu,
efekt jest rewelacyjny, czego szczerze gratuluję.
Napisałeś o rzutnikach szerokokątnych, czy ich zastosowanie
podyktowane było chęcią wyeliminowania ramek monitorów,
czy też są jakieś inne powody?

Pozdrowienia,

Metman

p.s.
Jak przekonałeś swoją Drugą Połowę, aby takie "Coś" stało na parkiecie, w pokoju!? ;)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 02, 2014, 09:33:58 »
Mam dwa pytanka:
1. Odnośnie komputera - jaki wyświetlacz planujesz zastosować (napisałeś że nie jest podłączony a więc zapewne masz już go na magazynie  :D )
2. Napisy na przyciskach - jaką stosujesz technikę ich wykonania? Powoli rozkręcam swój home cockpit pod A-10C z DCSa, do tej pory myślałem o przyciskach na laminacie grawerskim, ale Twój sposób jest chyba prostszy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2014, 13:30:43 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 03, 2014, 11:58:16 »
Witajcie.

Poniżej odpowiedzi na Wasze pytania:
Metman ->
Ad1. Chcę wykonać ekran walcowy 180 stopni - powierzchnia pomieszczenia, w którym stanie niebawem kokpit to  5,2m2 - wymiary 2,6x2m.
Stąd muszę zastosować rzutniki o krótkiej ogniskowej (już mam dwa identyczne) - połączenie obrazu będzie obsłużone za pomocą softu: Immersive Display Pro
Poza tym przy krótkiej ogniskowej, obraz nie będzie zasłonięty przez żadne elementy kokpitu.
Ad2. Rok temu przeprowadziłem się - sim został jeszcze na starych śmieciach - nie chcę za bardzo brudzić w nowym mieszkaniu - wtedy zajmował raptem 2m2 - ale i tak było pewne niezadowolenie ;). Generalnie ciężko jest mnie odwieść od moich pomysłów - Żonka sobie z tego zdaje sprawę - stąd nie ma za dużo dyskusji i zakazów.

Marcin_B ->
Ad1. Mam mały telewizorek LCD - na zdjęciach widać, że jest zamontowany, ale nie mogłem go podłączyć ze względów na brak przejściów z VGA (D-sub) na S-video (link do zdjęć z testem wyświetlacza: http://lh5.googleusercontent.com/-M-PJ5vzSWmc/Uo-bfkpx_UI/AAAAAAAAAjk/eESr4qtGzVI/w623-h934-no/IMG_4649.JPG )
Ad.2 Laminat grawerski - następnie klejony z elementami z plexi, na koniec lakierowany.

« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 05, 2014, 15:02:45 »
Witajce - skormna aktualizacja.
Niestety zarwałem ostatnie trzy noce na poniższe tematy:
1. wywaliłem płytkę matkę z komputera pokładowego - poszedłem za radą Damosa - diody lutuję bezpośrednio do przycisku. Musiałem zrezygnować z płytki matki, ponieważ i tak do niej dochodzi mnóstwo przewodów, a podczas pracy nad CDU, w trakcie odginania i doginania płytki, przewody się wyłamywały, za bardzo naciągały itp.
Poniżej foty CDU po dopasowaniu przycisków:

2. Wreszcie zmobilizowałem się na przetestowanie podświetlenia KorrySwitch'y. Efekt motywuje do dalszych działań w temacie ;)

« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 05, 2014, 18:57:17 »
poszedłem za radą Damosa - diody lutuję bezpośrednio do przycisku.
Też tak robię dla niektórych paneli, dla innych projektuję córkę z diodami. Zależy to od panelu ile posiada elementów wykonawczych. Punktem wyjścia jest płyta matka z wyprowadzonymi kolumnami i wierszami. Jest to pokazane na zdjęciach pod linkiem http://il2forum.pl/index.php/topic,13149.270.html  #274. Jest tam dodatkowe wyprowadzenie dla komputera pokładowego ICP dla F16, ale to nie ma znaczenia. Dla mnie było ważne wyprowadzenie sygnałów z DMKeys8 za pomocą standardowej taśmy. Córki muszą tylko posiadać złącza 10 oraz 16 pin (wiersze, kolumny matrycy). Można to tak zaprojektować aby córki posiadały zdublowane wejścia (złącza 10, 16 pin) co umożliwia szeregowe łączenie córek. Możliwości jest dużo, ale wszystko zależy od ilości paneli oraz ilości przycisków, przełączników, enkoderów na poszczególnych panelach.

« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 05, 2014, 21:20:22 »
Zgadzam się Vito.
Zastosowanie technologii powinno być zbieżne z potrzebami w danym projekcie. W moim CDU przedobrzyłem na początku, potem musiałem się wycofać.

Dodatkowo załączam podświetlenie paneli - z ostatniej chwili.
Diody białe-ciepłe - pomiędzy warstwy paneli zostały włożone cieniutkie warstwy z kolorowych, prześwitujących, foliowych okładek do zeszytów ( w rzeczywistości wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciu

(na ten tydzień cała robota - wyjeżdżam jutro na weekend)

« Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 06, 2014, 03:37:33 »
Diody białe-ciepłe - pomiędzy warstwy paneli zostały włożone cieniutkie warstwy z kolorowych, prześwitujących, foliowych okładek do zeszytów ( w rzeczywistości wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciu
Bardzo ciekawe rozwiązanie. Jak mówią potrzeba jest matką wynalazków, gratulacje.

« Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 13, 2014, 10:05:46 »
Witajcie.

Chciałem zakomunikować jedną sprawę.

Ostatnio w przedszkolu mojego syna pojawiła się konieczność zakupienia pomocy naukowych dla metody nauczania Montessori.

Zaproponowałem, że mogę uczestniczyć w charytatywnej zbiórce pieniędzy poprzez wystawienie mojego kokpitu.

Tak więc mój sim będzie dostępny dla wszystkich chętnych, którzy będą chcieli "polatać" i jednocześnie wspomóc naszą akcję.
Zaplanowane są dwa weekendy 21-22.06 oraz 28-29.06 - być może będę miał chwilę czasu, żeby w dni robocze, między weekendami, po godzinach również wspierać akcję.
Przedszkole mieści się na warszwskim Ursynowie.

Oficjalnym symulatorem jest X-plane 10

Więcej szczegółów podam niebawem.

« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 15, 2014, 00:59:18 »
Szlachetna sprawa, więc BRAWO!
Chętnie bym się przejechał, ale w tym samym czasie będzie piknik lotniczy w Krk.

W każdym razie, wysokich datków!