Autor Wątek: MH-6 w polskim wojsku?  (Przeczytany 2708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
MH-6 w polskim wojsku?
« dnia: Sierpnia 21, 2013, 19:21:27 »
Dzisiaj nad Słupskiem pół dnia latają dwa MH-6 z pełną ekipą desantu. http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130821/POWIATSLUPSKI/130829919 Niedaleko w Redzikowie to już w ogóle mają Helikopter w Ogniu bo tam jeszcze widziano dwa Balckhawki plus strzelanina non stop za płotem. I tu mam do szanownych kolegów pytanie. Bo skoro ćwiczy Grom i Formoza to skąd u nich taki sprzęt latający. Czy my go wypożyczamy czy siły specjalne mają na stanie swój sprzęt latający? Wcześniej Grom to głownie na Sokołach się pokazywał jeśli się nie mylę.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: MH-6 w polskim wojsku?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 21, 2013, 19:48:32 »
Dzisiaj na EPDA wizytowały też dwa Mike'i SOARu...

Uziel nie zadawaj takich pytań, bo nie dostaniesz odpowiedzi ;]

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 21, 2013, 19:51:22 »
Cytat z GP24.pl:
"...Oficjalnie Dowództwo Wojsk Specjalnych milczy w tej sprawie. - Jeśli chodzi o szkolenia jednostek specjalnych, to nie informujemy, gdzie się odbywają, oraz w czym i jak szkolą się żołnierze - ucina major Krzysztof Płążuk z biura prasowego Dowództwa Wojsk Specjalnych. - Jeśli mówilibyśmy otwarcie o jakimkolwiek zaangażowaniu, to narażałoby to na szwank naszych żołnierzy."
Nic dodać, nic ująć.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 21, 2013, 19:55:41 »
Uziel nie zadawaj takich pytań, bo nie dostaniesz odpowiedzi ;]

Hehe, racja. Dopiero mi wróciło racjonalne myślenie, jak mi minęło podniecenie tymi widokami. :]

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2013, 15:30:51 »
Wczoraj z okna rodziców szwagierki miałem piękny widok. Desanty, zabieranie desantu (te MH-6 zmieszczą się wszędzie), panowie z tarczami i bez, eksplozje i to głośne itp. Pełen wypas. Ponoć największe wspólne ćwiczenia od 3 lat. Ploty różne chodzą. Ponoć Delta i 30 osób z GROMu no i SOAR. W Dolinie Charlotty amerykanie zakwaterowali 100 osób.

Zdjęcia z internetu:

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 23, 2013, 17:41:54 »
To ciekawostka powiem, bo śmigłowce nie mają oznaczeń przynależności państwowej, po prostu nie należą do nikogo ;D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 23, 2013, 18:40:35 »
Mają, po prostu są trudno widoczne, na MELB-ach masz "U.S. Army" na belce, a na Mike-ach jest "United States Army" też na belce.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2013, 00:17:23 »
Festyn Komandosa w Dziwnowie? Bo mam wrażenie jakbym te zdjęcia widział już i to właśnie w związku z tym festynem.