Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160563 razy)

Offline cygan

• APAsq
  • *
Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #120 dnia: Kwietnia 25, 2015, 23:12:25 »
Powyższe co napisał Świdnik odbieram jak typowe pie....e . Kogo oni próbują  ładować w balona. Co do związkowców to choćby produkowali wozy z kwadratowymi kołami zawsze to oni będą będą poszkodowani, bo dla nich liczą się miejsca pracy (tylko), a nie jakość produktu jaki wytwarzają.
Co do Blackhawka. Wiem/wiemy jakie są wersje tej maszyny. I są to dobre wersje które by spełniały nasze oczekiwania. Ale wygląda na to (z dostępnych informacji) że zaproponowali nam "wydmuszkę", a nie produkt godny wojska i możliwości tego płatowca. Choć niema co się oszukiwać że pewnych wersji tego smiglaka mieć nigdy nie będziemy np. MH-60L
Calacal, wygląda na to ze jest rozsądnym wyborem i mam nadzieje że będzie w bezpośrednim użytkowniku podobnie jak ma to miejsce z
F-16.
Taka jest moja opinia.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #122 dnia: Kwietnia 26, 2015, 21:25:58 »
Co do związkowców to choćby produkowali wozy z kwadratowymi kołami zawsze to oni będą będą poszkodowani, bo dla nich liczą się miejsca pracy (tylko),

Rozumiem emocje, ale od tego są właśnie związki zawodowe, od pilnowania interesu pracownika. W tym konkretnym przypadku piłeczka jest po stronie zarządu firmy.

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #123 dnia: Kwietnia 26, 2015, 21:27:14 »
Valium chciałbym wyjaśnić Ci kto to jest polityk (gdybyś nie wiedział). Polityk to jest ktoś taki, kto powie Ci spierd... w taki sposób, że będziesz odczuwał podniecenie z czekającej Cię podróży.
Dlatego proponuję nie słuchać bredni tych panów.

« Odpowiedź #124 dnia: Kwietnia 26, 2015, 23:35:50 »
To jest definicja dyplomaty, nie polityka; i ma świadczyć tak o kulturze słowa (pozytywnie) jak i o zwyczaju bardzo złożonego formowania nawet najprostszych kwestii (negatywnie). Oba te elementy są obce polskim politykom (w większości); prawdziwi dyplomaci mogli by poczuć się urażeni porównaniem.

Fajny jest ten artykuł linkowany przez kol. Valium: "obietnice francuzów to miraże bo ktoś mi powiedział że wydaje mu się że jest przekonany..." itp., itd. Albo "Z tych obietnic pewnie nic nie wyniknie konkretnego. A nawet jeśli, to będzie tam jedynie montownia. (...) Kupienie tego śmigłowca powinno wiązać się nie tylko z utrzymaniem dotychczasowych miejsc pracy, ale też z rozwojem i powstawaniem nowych." Czyli: mam złą opinię o francuzach więc cały kraj jest do d... bo ośmielił się mieć inną; a miejsca pracy w Łodzi są gorsze od miejsc pracy w Mielcu czy Świdniku. No further comments required.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: Kwietnia 27, 2015, 10:36:30 »
Rozumiem emocje, ale od tego są właśnie związki zawodowe, od pilnowania interesu pracownika. W tym konkretnym przypadku piłeczka jest po stronie zarządu firmy.
Ale ja jestem zupełnie spokojny. To co mi się nie podoba to podeście związkowców bo ma ono wpływ na to co dostaje/dostanie armia i co użytkują lub będą użytkować żołnierze czyli również ja. Sam się przekonałem lub mam wiedzę o przypadkach, gdzie liczyło się tylko przede wszystkim wypchniecie śmiglaka z hangaru po remoncie i zgarnąć kasę za remont itp. O tym, czy ten śmigłowiec jest produktem wartościowym dla wojska już gorzej.
Dobrym przykładem jest SW-4. Nie dość że kiedy powstawał SW-4 już dawno istniały nowsze konstrukcyjnie tego typu. To jeszcze z tak słabym silnikiem że przewóz pasażerów w ciepły letni dzień stoi pod znakiem zapytania. Co więcej, istnieje tylko w wersji "pasażerskiej" służącej do szkolenia pilotów. A co z wersjami np. dla policji z urządzeniami optoelektronicznymi? Jest parę pomysłów na ten śmigłowiec których nie wykorzystano. Kumpel który jest pilotem na EC-130. Powiedział ze SW-4 na rynku cywilnym nie istnieje.
Podobnie jest z AW-149 w wojsku. Ten śmigłowiec może jeszcze udowodni na co go stać. Ale my nie mamy ani pieniędzy ani systemu obiegu informacji ani mentalności w naszym kraju żeby być miejscem, gdzie ten produkt będzie testowanymi dopracowywany.
My potrzebujemy gotowego sprawdzonego produktu który "będzie robił robotę".
W obecnej chwili większość komentarzy i dyskusji w mediach jest o tym jakie będą korzyści z potencjalnych inwestycji itp. a nie faktycznej skuteczności śmigłowca który będziemy używać.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2015, 16:22:32 wysłana przez KosiMazaki »
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #126 dnia: Kwietnia 27, 2015, 18:56:31 »
Artykuł nieco przydługawy, ale konkretny i rzeczowy. I co najważniejsze, bez gdybologii i pieniactwa.

H225M Caracal – przekleństwo czy szansa?
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #127 dnia: Kwietnia 27, 2015, 22:26:31 »
Ciekawy wywiad, który z innej perspektywy pokazuje, że P&W i Augusta mają nas w ... , czyli rzecz o Sokołach:
http://www.defence24.pl/wywiad_prezes-motor-sicz-polska-i-ukraina-zasluguja-na-wlasna-technologie

« Odpowiedź #129 dnia: Kwietnia 28, 2015, 11:45:26 »
Co do poprzedniego artykułu ( z onet.pl ), który umieściłem kilka dni temu.

Nie musicie mi tłumaczyć moi drodzy kim jest polityk, itd.

Wstawiłem tamten artykuł nie pisząc nic, aby każdy sobie to przeczytał i sam się nad tym zastanowił.
Wg mnie wybór Caracala to dobry wybór. Śmigłowiec przetestowany bojowo, o dużych możliwościach.
Wg mnie AW159 to taki cywilny helikopterek, który chciałby być wojskowym. Nie mówię, że się nie będzie spełniał w tej roli, ale tego się dowiemy gdzieś za 10 lat.
Co do Black Hawk'a - pozwólcie, że przemilczę, w ogóle tą ofertę...

Zastanawia mnie tylko czemu z 70 śmigłowców za 8 mld nagle zrobiło się 50 śmigłowców za 13 mld.

Wybór Caracala mnie zdziwił, ale i zadowolił. Wg mnie ten śmigłowiec najlepiej się sprawdzi w polskiej armii. Dodatkowo coraz częściej mówi się, że przy wyborze BH albo AW159 trzeba by było zacząć zastanawiać się nad przetargiem na cięższe śmigłowce, które mogłyby zastąpić Mi-17, natomiast przy wyborze Caracala, taki przetarg może być odstawiony gdzieś na dalszy plan.

« Odpowiedź #130 dnia: Kwietnia 28, 2015, 19:13:19 »
A ja czytając o kuriozalnie olewackim podejściu do przetargu przez Włochów i Amerykanów, odnoszę wrażenie, że te trzy firmy zrobiły ustawkę pod Caracala. Tak żeby Francuzi wygrali. Żadnych protestów (oprócz związkowców) ze strony pozostałych uczestników, zupełny spokój. Tylko dziennikarze się podniecają.

« Odpowiedź #131 dnia: Kwietnia 28, 2015, 20:18:42 »
Jeśli "żadnych protestów" obejmuje również dwukrotne wydłużanie składania ofert/wyjaśnień na wniosek oferentów (innych niż Francuzi), to faktycznie można odnieść takie wrażenie. Szczególnie że okres składania protestów jeszcze się nie skończył, a tradycją jest protestowanie w najpóźniejszym możliwym terminie...
Get a bike. Break FREE!

Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #133 dnia: Maja 15, 2015, 17:43:18 »
Żadnych protestów (oprócz związkowców) ze strony pozostałych uczestników, zupełny spokój. Tylko dziennikarze się podniecają.
Protesty i powiadamianie organów ścigania czas zacząć.
http://www.wprost.pl/ar/506703/PiS-Podejrzenie-przestepstwa-przy-przetargu-na-smiglowce-zlozone-w-prokuraturze/
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

« Odpowiedź #134 dnia: Maja 15, 2015, 19:10:24 »
To jest właśnie parodia polskich przetargów. Ciekawi mnie jak to się skończy. Według mnie Caracal to wybór oczywisty i najbardziej słuszny, ale jak widać inni stoją za "polskością". Szkoda, że tej "polskości" nie było gdy sprzedawaliśmy wszystko co mieliśmy... A teraz nagle wielkie bronienie "polskiej" gospodarki. Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Najrozsądniej będzie otworzyć browara i się śmiać. I tak też czynię. Zdrówko.