Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #465 dnia: Stycznia 18, 2017, 13:51:41 »
Chyba śmiechsnaście ;)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #466 dnia: Stycznia 18, 2017, 22:48:12 »
Z tych szesnastu, podobno dla MW ma być osiem AW101, to chyba dobra wiadomość. Dla specjalsów osiem S-70, tutaj mam obawy o ich wyposażenie.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #467 dnia: Stycznia 19, 2017, 07:18:55 »
Pierwsze dwa, to te co stoją nieużywane w Mielcu od kilku lat.

AW101 to dobra wiadomość, bo to dobry śmigłowiec. Tragiczna, bo robi go Leonardo, który ma problem z dostarczaniem podstawowych części zamiennych i każdy z użytkowników ma problem z utrzymaniem floty w stanie gotowości. Koszt eksploatacji prawie na poziomie CH-47 też nie zachwyca.

Przede wszystkim jednak radzę nie brać słów MON, jego zastępcy, jak i rzeczniczki prasowej zbyt pewnie, przez ostatni rok pokazali, że mogą sobie chlapać językami jak chcą bez konsekwencji i nic z tego nie wynika, poza większym burdelem. Będą konkretne umowy, to będzie można mówić, że coś jest kupowane.

« Odpowiedź #468 dnia: Stycznia 19, 2017, 08:10:12 »
Nawet przez sekundę nie traktuję słów MON poważnie. Nie po tym co pokazał przez ostatni rok z kawałkiem. Śmiać mi się chce na każdą taką deklarację naszych pożal się Boże rządzących, bo to jest po prostu żenujące i niestety bardzo smutne, bo pokazuje, że można sobie gadać do woli największe głupoty (nie użyję mocniejszych określeń, mimo że cisną się na usta) bez żadnych konsekwencji. Chociaż może jednak są konsekwencje: całkowity upadek wiarygodności kraju na arenie międzynarodowej.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #469 dnia: Stycznia 19, 2017, 15:53:29 »
Przede wszystkim jednak radzę nie brać słów MON, jego zastępcy, jak i rzeczniczki prasowej zbyt pewnie, przez ostatni rok pokazali, że mogą sobie chlapać językami jak chcą bez konsekwencji i nic z tego nie wynika, poza większym burdelem. Będą konkretne umowy, to będzie można mówić, że coś jest kupowane.
I to tyle w temacie.

Nawet przez sekundę nie traktuję słów MON poważnie. Nie po tym co pokazał przez ostatni rok z kawałkiem. Śmiać mi się chce na każdą taką deklarację naszych pożal się Boże rządzących, bo to jest po prostu żenujące i niestety bardzo smutne, bo pokazuje, że można sobie gadać do woli największe głupoty (nie użyję mocniejszych określeń, mimo że cisną się na usta) bez żadnych konsekwencji. Chociaż może jednak są konsekwencje: całkowity upadek wiarygodności kraju na arenie międzynarodowej.
Mały OT. Nie jestem fanem żadnej opcji politycznej i oceniam ich jednakowo po efektach jak na podatnika przystało. Odbieram jednak wrażenie że spora ilość części społeczeństwa zachowuje się jakby za poprzednich rządów nasz kraj to byliśmy ostoją demokracji i spokojnego gospodarstwa - Polska.
Chce powiedzieć że można nie traktować poważnie MON, ale proszę pamiętać tez ze sporo niepoważnych rzeczy w sprawie naszej obronności działo się za poprzedniego rządu (i wcześniejszych też) ...tylko  jakoś dziwnie nie mówiło się o tym tak głośno.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #470 dnia: Stycznia 19, 2017, 18:44:11 »
Bo po pierwsze sam MON nie śpieszył się z szafowaniem obietnicami, a po trugie poziom absurdu tak obietnic, jak i faktycznych poczynań był jednak o kilka rzędów wielkości mniejszy.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #471 dnia: Stycznia 19, 2017, 19:02:13 »
Bo po pierwsze sam MON nie śpieszył się z szafowaniem obietnicami, a po trugie poziom absurdu tak obietnic, jak i faktycznych poczynań był jednak o kilka rzędów wielkości mniejszy.
... nie spieszył się z większością rzeczy -nie przekonałeś mnie.  Wojsko potrzebowało śmigłowców od momentu kiedy zaczęliśmy jeździć na misje zagraniczne (co najmniej). Dla mnie to po prostu kolejna szopka KOLEJNEGO rządu w sytuacji gdzie ja i mnie podobni robimy na tym samym sprzęcie od lat. Mam ten dyskomfort że dowiadywaliśmy się o rzeczach lub byliśmy ich mimowolnymi "świadkami" o których jak wspomniałem nie było słychac w mediach. Zresztą czytając artykuły dotyczące zakupu ok. 96 F-16 lub że doraźny remont obecnych smigłowców rodziny Mi to cyt. -Oszustwo rzadu. Poprostu wytykanie takich rzeczy obecnym rządzącym to czysta hipokryzja.
Kijem po grzbiecie wszystkim (byłym i obecnym) po równo za obecną sytuacje !

« Odpowiedź #472 dnia: Stycznia 19, 2017, 19:44:08 »
Ależ Z, ja wcale nie próbowałem Cię przekonać do niczego, a jedynie odpowiedzieć na Twoją ostatnią uwagę:

proszę pamiętać tez ze sporo niepoważnych rzeczy w sprawie naszej obronności działo się za poprzedniego rządu (i wcześniejszych też) ...tylko  jakoś dziwnie nie mówiło się o tym tak głośno.

Nie twierdzę wcale że za poprzedniego (czy jeszcze wcześniejszych) rządu(-ów) było DOBRZE, a jedynie że było MNIEJ ŹLE. Co by nie mówić, poprzedniej ekipie udało się dopiąć jakiś tam przetarg, który - gdyby nie został storpedowany przez obecnych "rządzących" (się) - dałby Wam nowe maszyny już dziś.
Get a bike. Break FREE!

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #473 dnia: Stycznia 19, 2017, 20:24:58 »
Z jednej strony prawda - coś by już było. Z drogiej , dopiero z czasem okazało by się na ile dobre by się okazały.
Nie twierdzę wcale że za poprzedniego (czy jeszcze wcześniejszych) rządu(-ów) było DOBRZE, a jedynie że było MNIEJ ŹLE
Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal. Dla mnie taka tylko różnica miedzy tym jak było, a tym co obecnie jesteśmy świadkami  to że obecnie ma to formę bardziej kabaretu.  Poprzednicy bardziej dyskretnie prowadzili swoje działania a w tym np. niekompetencję.
Zresztą czytając artykuły dotyczące zakupu ok. 96 F-16 lub że doraźny remont obecnych smigłowców rodziny Mi to cyt. -Oszustwo rzadu.
W uzupełnieniu do własnej wypowiedzi którą za szybko opublikowałem. Czytając artykuły na powyższe tematy przekonałem się jak zwykły zjadacz chleba jest uświadamiany przez pseudo-znawców tematu.

« Odpowiedź #474 dnia: Stycznia 19, 2017, 21:06:44 »
Miron śpiochu :) (jak Ty się budzisz, budzę się i ja (taka karma);) ). Cygan, jako że siedzi po uszy w biznesie, napisał jak z jego perspektywy widziany jest chocholi taniec rządów (co najmniej kilku wstecz). Dosyć miękko (po dżentelmeńsku) się wypowiedział ale niestety (dla Ciebie, jak sądzę) poruszył kwestię nieodżałowanej ekipy "A".

Kupić "coś" za psi członek (tutaj kupę kasy, że niestety) można zawsze. Przeca to "piniundz niczyj". Syndrom kelnera się odzywa. Kucharz (pieniądz suwerena) dał składniki i ugotował zupę a kelner (wszechrząd) podaje jemu samemu do stolika. Komu dziękujemy? A komu kop w krocze za włos spod kelnerowskiej pachy?

PS.: Chyba że chcesz zawołać (wuwuzele pewnie masz): by było tak jak było?

« Odpowiedź #475 dnia: Stycznia 20, 2017, 09:40:09 »
Wiem Boczku gdzie Cygan siedzi; i w miarę dobrze rozumiem co próbuje powiedzieć. Natomiast jak zwykle nie pojmuję Twojego zamiłowania do skrótów, sysnonimów, przenośni, podtekstów itp. eksploatowanych do stopnia uniemożliwiającego niestety (dla mnie, jak sądzę) zrozumienie przekazu. Przykładem jest tutaj owa ujęta w cudzysłów, ale jednak kapitalizowana literka "A". Jedyne co mi do niej pasuje to imię Antoni, ale za grzyba nie widzę gdzie (z imienia) kwestię tego pana i jego ekipy Cygan był poruszył. Mówi owszem o "rządach", ale nie wskazuje palcem żadnego konkretnego; raczej próbuje zaznaczyć że są sobie równe, przynajmniej w jakimś stopniu. O historyjce barowej to się nawet nie wypowiem, bo widać za głupi jestem żeby pojąć tak "oczywiste" rzeczy.

Nie, nie mam żadnej trąby, i nie, nie chcę zawołać jak piszesz. Jedyne co bym chciał zawołać to "po pierwsze nie szkodzić", ale to zdaje się nie docierać do nikogo.
Get a bike. Break FREE!

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #476 dnia: Stycznia 20, 2017, 15:08:26 »
Jaka jest różnica pomiędzy obecnym MONem a byłymi tzn._psychiatrą i hahłem__. Psychiatra nie dopuszczał do siebie żadnych informacji które kłóciły się z jego wyobrażeniem zarządzania trepami. Haheł mówił co chciałeś usłyszeć_. Obecny gada...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2017, 17:31:09 wysłana przez KosiMazaki »

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #477 dnia: Stycznia 20, 2017, 15:51:04 »
Jaka jest różnica pomiędzy obecnym MONem a byłymi tzn.psychiatrą i hahłem. Psychiatra nie dopuszczał do siebie żadnych informacji które kłóciły się z jego wyobrażeniem zarządzania trepami. Haheł mówił co chciałeś usłyszeć  Obecny gada...
Właśnie dlatego Miron nie wskazuje żadnego konkretnego bo jaki byś nie wskazał... Jeśli chodzi o lotnictwo to jedynie nasze F-16 są jak na razie jakimś konkretem mieszczącym w kategoriach - pozytyw... choć z offsetem też wiemy jak było.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2017, 17:36:41 wysłana przez KosiMazaki »

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #478 dnia: Stycznia 20, 2017, 16:48:06 »
A widzisz_, jak by w 1990 pognali czerwonych... to tak jak u mnie_, mieliśmy być pierwszymi na świecie użytkownikami 737NG_,_ale po_co problemiki, pierwszy ośrodek szkolenia z symulatorem ERJ na świecie_, ale po_co kłopociki. Ci sami ludzie byli, są i będą zarządzali nami_, tak będą nami zarządzali_...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2017, 17:35:56 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #479 dnia: Stycznia 20, 2017, 17:50:18 »
Żadna władza u nas nie była idealna ale chyba żaden minister nie robił takich numerów z resortem co Antonio. Kontrole za kontrolą, rozdawanie medali i stanowisk, apele smoleńskie, tworzenie sobie jakiś sztucznych tworów w postaci obrony terytorialnej, czy uwalania przetargów. Gość jest oderwany od rzeczywistości od czasu Smoleńska (a może id alej tylko się nie wychylał). Nie przypominam sobie aby takie jazdy były za Sikorskiego, Szczygło, Klicha czy Siemoniaka. Zresztą może skoro nie ma konkretnych informacji o śmigłowcach to odpuśćmy sobie licytację która władza była lepszą (bo to już polityka), bo ile osób tyle zdań.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"