Autor Wątek: Rudder Pedals by Slaw.  (Przeczytany 32152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Slaw

• Gość
Rudder Pedals by Slaw.
« dnia: Września 13, 2013, 14:11:28 »
Witam.
Przedstawiam moje pedały
Niektóre dane techniczne:
Ilość osi - 3
Ilość łożysr - 18+4
Materiał - stal, aluminium.
Elektronika - kontroller+3 czujniki magneryczne (cyfrowy - 0,022 stopnia na odczyt i 2 anałogowe)
Waga ok. 6 kg.
W miarę możliwości będą produkowane w nie dużych ilościach.

I krótki test elektroniki http://www.youtube.com/watch?v=TjClrNbZVNI
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2016, 21:19:15 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Rudder Pedals by Slaw.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2013, 15:15:11 »
Cześć,

Prezentują się świetnie  :evil:. Stopy przypominają mi mój stary projekcik. Pachnie tutaj BF i FW190 :) Brawo  ;D

Powiedz, jaka jest cena tego cudeńka?

« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2013, 15:18:50 »
Witaj na forum  ;)

Gratuluję pomysłu i wykonania, pedały prezentują się świetnie ;) Szkoda że nie wstawiłeś tutaj zdjęć wyprodukowanego egzemplarza, tych które są w Twoim wątku na SimHQ. Z tamtych zdjęć wynika że w realu robią jeszcze większe wrażenie ;)

Piszesz że pedały będą produkowane, na początek mam w tej kwestii kilka pytań:

1. Na kiedy przewidujesz rozpoczęcie produkcji
2. Jak będą zbierane zamówienia
3. Jaki będzie czas oczekiwania na złożone zamówienie
4. W jaki sposób będzie realizowana wysyłka do odbiorcy w Polsce
5. No i najważniejsza kwestia, czyli cena (sprzęt + koszty wysyłki)

Pozdrawiam ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Września 13, 2013, 15:36:04 »
Bardzo ciekawe 8)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2013, 16:22:34 »
No i to są jedyne pedały z którymi mógłbym się zadawać  ;D
11:05 PM

« Odpowiedź #5 dnia: Września 13, 2013, 18:36:31 »

Czy istniałaby możliwość zamówienia w przyszłości samych "pedałów" bez reszty mechanizmu ? Te na zdjęciu widzę że są nie tyle wzorowane na tych z Bf 109 co wręcz wyglądają jak replika, do tego te tabliczki znamionowe. Po prostu rewelacja.

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 13, 2013, 18:56:39 »
Witaj na forum  ;)

Gratuluję pomysłu i wykonania, pedały prezentują się świetnie ;) Szkoda że nie wstawiłeś tutaj zdjęć wyprodukowanego egzemplarza, tych które są w Twoim wątku na SimHQ. Z tamtych zdjęć wynika że w realu robią jeszcze większe wrażenie ;)

Piszesz że pedały będą produkowane, na początek mam w tej kwestii kilka pytań:

1. Na kiedy przewidujesz rozpoczęcie produkcji
2. Jak będą zbierane zamówienia
3. Jaki będzie czas oczekiwania na złożone zamówienie
4. W jaki sposób będzie realizowana wysyłka do odbiorcy w Polsce
5. No i najważniejsza kwestia, czyli cena (sprzęt + koszty wysyłki)

Pozdrawiam ;)
1. Na dzień dzisiejszy mam 2 szt., jedna z nich (jeżeli nie dostanę potwierdzenia zakupu) będzie nie długo na allegro.
2. Jeszcze nie zdecydowałem się na robienie "na zamówienie", może później.
3. Na razie będę proponował już gotowe pedały (to tylko moje hobby)
4. Poczta Polska.
5. Około 1150 zł + wysyłka (zapakowane ważą ok. 7 kilo)

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 13, 2013, 19:05:03 »
  Czy istniałaby możliwość zamówienia w przyszłości samych "pedałów" bez reszty mechanizmu ? Te na zdjęciu widzę że są nie tyle wzorowane na tych z Bf 109 co wręcz wyglądają jak replika, do tego te tabliczki znamionowe. Po prostu rewelacja.
Sam pedał zrobiony z 5 części + tabliczka (przyklejona). 4 części łączą się spawaniem. Jeżeli pospawasz i pomalujesz sam, to w następnej partii zamówie materiału na 2 sztuki więcej i wyśle z kompletem śrub. (rozumiem, że chodzi tobie o same srebrne detale)

« Odpowiedź #8 dnia: Września 13, 2013, 19:45:20 »
Dzięki za informacje, w takim układzie już wiem na co zbierać pieniądze  ;)
Jeśli możesz to wyjaśnij jeszcze kilka nurtujących mnie kwestii.
Widzę że można zmieniać rozstaw pedałów, z tego co widzę to mamy tutaj do wyboru trzy możliwe ustawienia ?
Czy jest możliwość zmiany konta nachylenia samego pedału?
Jak rozwiązałeś z punktu widzenia użytkownika kwestię oporu z jakim działa orczyk. Widzę tutaj jedną sprężynę która wydaje się odpowiadać za "twardość" orczyka, oraz dodatkowe otwory z łożyskami. Czy tą sprężynę można przepiąć właśnie w te otwory i wtedy zmieni się opór działania mechanizmu?
I jeszcze jedno, nie myślałeś może żeby zrobić jeszcze jedną wersje z pedałami w stylu tych które są w Combat Rudder Pedals Saiteka? To mogło by zachęcić większą liczbę osób do ewentualnego zakupu :) 

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Września 13, 2013, 19:53:24 »
I jeszcze jedno, nie myślałeś może żeby zrobić jeszcze jedną wersje z pedałami w stylu tych które są w Combat Rudder Pedals Saiteka? To mogło by zachęcić większą liczbę osób do ewentualnego zakupu :) 

Taka konstrukcja jaką pokazał Slaw wydaje mi się praktyczniejsza w domowych zastosowaniach (czyt. bez obuwia).

W każdym razie Slaw, jak będziesz sprzedawał daj znać, może się zdecyduję. Srajteki mi się znudziły 8)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 13, 2013, 20:15:29 »
Jeśli możesz to wyjaśnij jeszcze kilka nurtujących mnie kwestii.. .

Rozstaw regulowany w zakresie 350, 380 i 410 mm
Kąt nachylenia pedału regulowany w zakresie 30, 37, 44 i 50 stopni, ruch pedału przy hamowaniu ok. 27 stopni.
Na 1 sprężynie 6 różnych ustawień oporu (2 pozycje sprężyny i 3 pozycje śruby). Jest możliwość  dodania np. grubszej sprężyny, dostaniesz jeszcze 6 ustawień, ale używając takich pedałów drugi rok, korzystam tylko z 1 ustawienia.
Na początku myślałem o innej wersji pedałów, ale od momentu postawienia nóg na te - ta myśl do mnie już nie wracała.

« Odpowiedź #11 dnia: Września 13, 2013, 21:56:10 »
Sam pedał zrobiony z 5 części + tabliczka (przyklejona). 4 części łączą się spawaniem. Jeżeli pospawasz i pomalujesz sam, to w następnej partii zamówie materiału na 2 sztuki więcej i wyśle z kompletem śrub. (rozumiem, że chodzi tobie o same srebrne detale)

Dokładnie, chodzi o srebrne części, odezwę się na priv.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 13, 2013, 22:14:58 »
Masz rację Some1 w kwestii wygody użytkowania, taka konstrukcja pedału z podstawą dla pięty na pewno dobrze się sprawdza. Sam posiadam teraz Combat'y i bez butów ergonomia pedału jest średnia  :|
W moim pytaniu chodziło mi bardziej o wygląd pedału zbliżony do współczesnych maszyn...

Slaw dzięki za odpowiedź :) Some1 jest teraz pierwszy w kolejce, a ja na razie muszę się wstrzymać z takimi zakupami. Ale  mam nadzieję że będziesz miał w przyszłości jeszcze jakąś sztukę na sprzedaż. Pamiętaj wtedy o mnie :)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 14, 2013, 13:47:08 »
O w mordę, ale WYPAS!!!  :o

« Odpowiedź #14 dnia: Września 15, 2013, 00:05:17 »
Ja także byłbym zainteresowany.... :)