Autor Wątek: Rudder Pedals by Slaw.  (Przeczytany 32191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Rudder Pedals by Slaw.
« Odpowiedź #15 dnia: Września 15, 2013, 00:22:21 »
Jeżeli dasz mi usprawiedliwienie przed żoną - biorę!
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #16 dnia: Września 15, 2013, 07:56:26 »
Rutkov nie ma tak dobrze...  ;D
Widzę że nie tylko ja zastanawiam się jak rozwiązać tą kwestię, może jakiś psychiatra powinien nam na ten rudder wystawić receptę :D

« Odpowiedź #17 dnia: Września 15, 2013, 08:04:12 »
Ależ macie problem... Mówicie Pelagiom, że kosztowały 199.99  w promocji i problem z głowy. Toż to tylko kupa żelastwa - dla tego niedrogie. Jak ukryć/zasypać dziurę w domowym budżecie - to już od Waszej inwencji zależy.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #18 dnia: Września 15, 2013, 22:25:29 »
 :651: Kurde, rewelacja...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #19 dnia: Września 15, 2013, 23:34:49 »
A czemu tego projektu nie ma na kickstarterze? A może jest?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 16, 2013, 19:21:06 »
A czemu tego projektu nie ma na kickstarterze? A może jest?
:| nie ma  :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Września 16, 2013, 20:06:07 »
Tak z ciekawości zapytam jaki byłby koszt zakupu samych podstawek na stopy? Wcześniej chyba nie padła konkretna kwota?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 16, 2013, 20:29:10 »
Tak z ciekawości zapytam jaki byłby koszt zakupu samych podstawek na stopy? Wcześniej chyba nie padła konkretna kwota?
Materiał i części na 1 pedał kosztują mi ok. 25. Płacę za robociznę po ich składaniu drugie tyle + tabliczka + malowanie.... Ale nie planuje realizować pedały częściowo. Sorry. Wyżej był 1 wyjątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Września 16, 2013, 21:00:02 »
Nie to nie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: Października 12, 2013, 11:18:24 »
Kilka dni temu otrzymałem od Slawa paczuszkę w ktorej były elegancgo zapakowane pedały:

Po kilku dniach zabawy mogę powiedzieć, że zdecydowanie było warto. Poprzednio używałem Saitek Rudder Pedals i przesiadka na nowy orczyk to jak przesiadka ze starego, skrzypiącego joysticka na nowiutki, dobrze nasmarowany hotas Warthog. Kompletnie inna jakość. Nic nie skrzypi, nic się nie telepie, wszystkie obracające się elementy są na łożyskach a wszystkie elementy, które podczas pracy opierają się o siebie są zabezpieczone gumowymi osłonami. Elektronika podobno najwyższej klasy, nie zaobserwowałem żadnego szumu bądź martwych stref, wszystkie osie pracują gładko. Pedały są plug&play, kalibrują się automatycznie.

Co można powiedzieć o ergonomii w porównaniu z Saitekiem. Pedały są odrobinę szerzej rozstawione niż u Saiteka i można je jeszcze bardziej odsunąć. Są na to przewidziane otwory, można odkręcić pedały i zamontować w innym miejscu. Całość ma nieco większy zakres ruchu, co przekłada się na większą precyzję. Siła centrowania jest regulowana, spręzyna centrująca ma dwie pozycje plus są trzy pozycje oparcia dla ramion. Sprawdzałem tylko pozycje sprężyny, bardziej mi przypadła do gustu ta o większym oporze. Można też odpiąć sprężynę i mamy pedały bez centrowania, ale poruszają się wtedy bez praktycznie żadnego oporu (łożyska), więc nie wiem czy to ma jakieś zastosowanie praktyczne, nawet do śmigłowców.

Punkt centralny jest wyraźnie wyczuwalny i nie ma "luzu" wokół niego. Nie jest to chamska zapadka, której opór trzeba pokonać, a raczej punkt równowagi sił mechanizmu, podobnie jak w joysticku. Im szybciej przechodzimy przez środek, tym wyraźniej go poczujemy, za to przy powolnych, precyzyjnych ruchach prawie go nie ma.

Oparcia dla stóp są bardzo wygodne, również bez obuwia, choć niektórym może brakować jakiejś gumy zabezpieczającej przed ześlizgiwaniem stóp. Ale to łatwo dorobić we własnym zakresie. Hamulce mają znacznie większy kąt obrotu niż u Saiteka, tak ze 2x, dzięki czemu wreszcie mogę w jakiś świadomy sposób kontrolować siłę hamowania. Również opór hamulców można regulować przepinając sprężynki. Są 4 pozycje nachylenia pedałów.

Podstawa nie ma żadnych otworów montażowych, ale z montażem przynajmniej na dywanie nie ma problemów, ponieważ znaczna jej powierzchnia jest pokryta od spodu gumą. W połaczeniu z wagą około 6kg sprawia to, że pedałów nie da się niechcący przesunąć. Praca jest prawie bezgłośna. Prawie, bo gumowe odbojniki wydają dźwięk przy oddzielaniu się od metalu, takie "cmoknięcie". Zredukowałem ten dźwięk posypując te elementy talkiem, przez co guma przestała się "lepić". Zobaczymy na jak długo to pomoże.

Testowałem w kilku symulatorach (RoF, DCS, FSX, BMS) i w każdym jest odczuwalna poprawa względem Saiteka. Lepiej można kontrolować samolot na pasie podczas startu/lądowania, łatwiej regulować siłę hamowania, można robić precyzyjne poprawki przy celowaniu, a śmigłowce wreszcie lecą tam gdzie chcę. Cena w porównaniu z seryjnie produkowaną "masówką" wysoka, ale całkiem niska jeśli porównamy z innymi high-endowymi rozwiązaniami, ktore można kupić za granicą. Jedyną sensowną konkurencją są pedały MFG Simundza, które są sprzedawane w podobnej cenie i mają nieco większe możliwości regulacji. Ale tamte są wykonane w większości z tworzywa, nie są tak stabilne, no i z przesyłką z zagranicy są wyraźnie droższe. A przede wszystkim tego wyglądu a'la Bf-109 nic nie przebije 8).

Kilka fotek:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #25 dnia: Października 12, 2013, 14:25:32 »

Podoba mi się szczególnie zdjęcie nr.4, recenzja też ok.

« Odpowiedź #26 dnia: Października 21, 2013, 21:07:47 »
    Sorry za drugi post pod rząd, ale jest okazja kupić oryginalne stopki do ruderka  :evil:.

http://www.worthpoint.com/worthopedia/messerschmitt-me-262-me-109-warbird-rudder-1

Slaw, jeszcze raz dzięki :).           

« Odpowiedź #27 dnia: Października 22, 2013, 09:50:08 »
Ta okazja była prawie pięć lat temu ;)
"Sold Date: 05/12/2008"
PFS_milo

« Odpowiedź #28 dnia: Października 22, 2013, 17:36:43 »

A to przepraszam nie zwróciłem uwagi  która była skupiona na obrazku :). Myślę że  takie rzeczy pojawiają się co jakiś czas.

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 17, 2013, 20:14:59 »