Autor Wątek: Rudder Pedals by Slaw.  (Przeczytany 32222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Rudder Pedals by Slaw.
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 25, 2014, 21:22:45 »
Witam
Czy istnieje możliwość kupienia samej elektroniki z magnesami? Jeśli tak to za ile.
Pozdrawiam

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 28, 2014, 12:16:41 »
Witam
Czy istnieje możliwość kupienia samej elektroniki z magnesami? Jeśli tak to za ile.
Pozdrawiam
Witam.
Magnesy kupuję te http://www.magnesy.eu/mp-10a-x-5-x-5--n35h---magnes-neodymowy-t-2715.html (UWAGA!!! Namagnesowanie musi być wzdłuż wymiaru 10 mm).
Elektronikę kupuję za granicą, zadałem twoje pytanie, czekam na odpowiedź.

« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 29, 2014, 10:14:55 »
Dzięki za zainteresowanie.
Jeśli to możliwe, mogę elektronikę odkupić od Ciebie. Przy zamówieniu dla siebie po prostu zamów 1 szt. kompletu więcej. Myślę że tak było by najprościej ponieważ już zamawiałeś.
Jaka cena była by za to (nie zapomnij doliczyć marzy)   :)
Pozdrawiam
P.s
Elektronikę nie będę powielał ani rozpowszechniał czy kopiował.

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 29, 2014, 15:46:22 »
Dzięki za zainteresowanie.
Jeśli to możliwe, mogę elektronikę odkupić od Ciebie. Przy zamówieniu dla siebie po prostu zamów 1 szt. kompletu więcej. Myślę że tak było by najprościej ponieważ już zamawiałeś.
Jaka cena była by za to (nie zapomnij doliczyć marzy)   :)
Pozdrawiam
P.s
Elektronikę nie będę powielał ani rozpowszechniał czy kopiował.
Żadnej marży :). O to odpowiedź producenta "kontroler - 20 EUR, czujnik cyfrowy - 10 EUR, czujnik analogowy - 7EUR".  (+ poczta ode mnie). Według mnie - to warto więcej.
Ja będę zamawiał za 2-3 tygodnie.

« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 30, 2014, 22:49:55 »
Jestem zainteresowany wiadomość wysłałem prv.
Dzięki

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 10, 2014, 15:30:03 »

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 07, 2014, 20:22:03 »
Witam Wszystkich.
Pokaże Wam kolejny model F16 Rudder Pedals.

Planuję w komplecie dostarczać KIT do mocowania amortyzatora i 1 lub 2 różnych dodatkowych profila krzywki.
Amortyzator nie będzie w komplecie. Jego można kupić naprzykład tu  http://www.ebay.com/itm/Universal-Motorc...k-/331091458097) Koszt około 50 dolarów. Planowany początek produkcji - początek 2015 roku.
Będę wdzięczny za usłyszenie waszej opinji.
Pozdrawiam.
Slaw.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 07, 2014, 20:55:25 »
No nie powiem, wyglą ciekawie, chociaż sterczący z tyłu amortyzator może niektórym przeszkadzać (jeśli biurko blisko ściany). Ciekaw jestem jak się spisuje mechanizm z krzywką, w sumie to jedyna rzecz której mi brakuje w obecnych pedałach.

A jeszcze tak się zastanawiałem ostatnio jak w roli hamulców spisywałby się tensometr, tak jak w niektórych droższych modelach pedałów do symulatorów samochodowych. Takie rozwiązanie zapewnia charakterystykę pracy bardziej zbliżoną do prawdziwych hamulców, gdzie siłę hamowania modulujesz zmieniając nacisk na pedał, a jego położenie zmienia się w niewielkim stopniu.

O ile mi wiadomo np. ten producent montuje zwykłe sensory stosowane w wagach elektronicznych:
http://www.fanatec.com/eu-en/pedals-accessories/clubsport-pedal-load-cell-eu.html
Gdzieś czytałem, że można je znaleźć za kilka euro u chińczyków.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 07, 2014, 21:09:08 »
Ładne, ale moim zdaniem mechanizm trochę przekombinowany. W oryginale pedały zamocowane są na sztywnej belce:
http://www.candyparty.com/ST/cockpit/rudder.jpg
Myślę, że wiesz o co mi chodzi.

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 07, 2014, 21:19:02 »
W oryginale peday mają maly skok, co nie jest dobrze dla symulatorów (większy skok - większa dokładność każdej elektroniki). I  te pedały nie mają równoległego ruchu, co też nie sprzyja wygodzie, a zrobione tylko dla prostoty, co zmniejsza koszty seryjnej produkcji. Ja nie mam seryjnej - więc dla mnie ważna jakość. A sztywna belka (dwa okrągłe profile) potrzebna tylko dla możliwości dopasowania pedałów do każdego pilota. Pedały są na podstawie, która w samolocie zamocowana na stałe.

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 07, 2014, 21:30:31 »
No nie powiem, wyglą ciekawie, chociaż sterczący z tyłu amortyzator może niektórym przeszkadzać (jeśli biurko blisko ściany). Ciekaw jestem jak się spisuje mechanizm z krzywką, w sumie to jedyna rzecz której mi brakuje w obecnych pedałach.

A jeszcze tak się zastanawiałem ostatnio jak w roli hamulców spisywałby się tensometr, tak jak w niektórych droższych modelach pedałów do symulatorów samochodowych. Takie rozwiązanie zapewnia charakterystykę pracy bardziej zbliżoną do prawdziwych hamulców, gdzie siłę hamowania modulujesz zmieniając nacisk na pedał, a jego położenie zmienia się w niewielkim stopniu.

O ile mi wiadomo np. ten producent montuje zwykłe sensory stosowane w wagach elektronicznych:
http://www.fanatec.com/eu-en/pedals-accessories/clubsport-pedal-load-cell-eu.html
Gdzieś czytałem, że można je znaleźć za kilka euro u chińczyków.

Masz rację co do sterczącego amortyzatoru. Dla tego ja będę dołączał KIT do jego zamocowania. Używać czy nie - wybór pilota.
Na temet tenso. Realistyczne obciążenie i tak w tym przypadku zapewnia sprężyna, dla tego, że pedały fizycznie się poruszają. I nie ma różnicy, obciążać pedał sprężyną i sczytywać kąt obrotu, lub obciążać pedał sprężyną i sczytywać siłę nacisku sprężyny na czujnik tenso.(wyjątek Saitek X65, gdzie orczyk się nie rusza, jak w oryginale)

« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 07, 2014, 21:42:31 »
Projekt bardzo ambitny i rzeczywiście wygląda na bardziej skomplikowany niż w oryginale, ale ma to sens. W końcu depcze się po tym żelastwie non stop, a jak popatrzymy na oryginał to są tam naprawdę grube odlewy, nie mówiąc o solidnych prowadnicach.

Całość wydaje się trochę za wysoka - np. Saitek pro flight nie dość , że między pedałem a obudową mają niewielki prześwit to jeszcze jest dodana blacha z podstawką do użytku domowego.

W każdym razie fajny projekt i daję "łapkę w górę" ;)

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 07, 2014, 21:54:08 »
Projekt bardzo ambitny i rzeczywiście wygląda na bardziej skomplikowany niż w oryginale, ale ma to sens. W końcu depcze się po tym żelastwie non stop, a jak popatrzymy na oryginał to są tam naprawdę grube odlewy, nie mówiąc o solidnych prowadnicach.

Całość wydaje się trochę za wysoka - np. Saitek pro flight nie dość , że między pedałem a obudową mają niewielki prześwit to jeszcze jest dodana blacha z podstawką do użytku domowego.

W każdym razie fajny projekt i daję "łapkę w górę" ;)
Dzięki.
Nie wiem ile tu mają Saitek Pro Pedals ale moje mają 8 centymetrów. I gdybym użył tak grubą podstawę, jak Saitek - miałbym jeszcze mniej.

« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 07, 2014, 21:56:16 »
W oryginale peday mają maly skok, co nie jest dobrze dla symulatorów (większy skok - większa dokładność każdej elektroniki). I  te pedały nie mają równoległego ruchu, co też nie sprzyja wygodzie, a zrobione tylko dla prostoty, co zmniejsza koszty seryjnej produkcji. Ja nie mam seryjnej - więc dla mnie ważna jakość. A sztywna belka (dwa okrągłe profile) potrzebna tylko dla możliwości dopasowania pedałów do każdego pilota. Pedały są na podstawie, która w samolocie zamocowana na stałe.

Mały skok można rozwiązać jakąś przekładnią na potencjometr (lub inne ustrojstwo), wówczas ruch nierównoległy nie będzie przeszkadzać. Zakładam, że projektując brałeś pod uwagę użyteczność, napisałeś "F16 Rudder Pedals" a  ja jestem maniakiem realizmu stąd moje uwagi.
 Patrzę z wielkim zaciekawieniem na ten projekt, bo to jedyny element którego mi brakuje. :)

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 07, 2014, 22:00:35 »
moje mają 8 centymetrów. I gdybym użył tak grubą podstawę, jak Saitek - miałbym jeszcze mniej.

Fakt, po prostu na tych renderach wyglądało, że płaszczyzna pedałów jest bardzo wysoko, a jeśli komuś to będzie przeszkadzało to można z powodzeniem wstawić nad podstawą MDF 20-30mm.