Autor Wątek: Rudder Pedals by Slaw.  (Przeczytany 32160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Rudder Pedals by Slaw.
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 29, 2015, 12:31:48 »
Wyglądają naprawdę świetnie. Jak zobaczyłem pedały BF109 z krzywką to już mi bardzo niewiele brakuje do kupna. Właściwie to już bym ustawiał się w kolejce, ale mam taki sam problem jak kilka osób na tym forum - jak tu przekonać żonę :-).

A tak przy okazji, czy mógłbym zapytać o szczegóły dotyczące technologii  projektowania?
Właśnie projektuję do mojego kokpitu mechanizmy klap, składu mieszanki i skoku śmigła. Planuję, że część elementów będzie wycinana laserem. Chyba dobrze zauważyłem, że u Ciebie niektóre mniejsze łożyska są montowane na wcisk. W jaki sposób określiłeś jakiej średnicy otwór należy wykonać pod łożysko (eksperymentalnie, czy miałeś jakiś wzór zależny od grubości blachy)?

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 29, 2015, 12:45:57 »
Wyglądają naprawdę świetnie. Jak zobaczyłem pedały BF109 z krzywką to już mi bardzo niewiele brakuje do kupna. Właściwie to już bym ustawiał się w kolejce, ale mam taki sam problem jak kilka osób na tym forum - jak tu przekonać żonę :-).

A tak przy okazji, czy mógłbym zapytać o szczegóły dotyczące technologii  projektowania?
Właśnie projektuję do mojego kokpitu mechanizmy klap, składu mieszanki i skoku śmigła. Planuję, że część elementów będzie wycinana laserem. Chyba dobrze zauważyłem, że u Ciebie niektóre mniejsze łożyska są montowane na wcisk. W jaki sposób określiłeś jakiej średnicy otwór należy wykonać pod łożysko (eksperymentalnie, czy miałeś jakiś wzór zależny od grubości blachy)?
Eksperymentowałem, i to ile... Ile kasy było zmarnowane :(
Wszystkie łożyska montowane są na wcisk.
Zależy to wszystko od grubości blachy, marki stali, średnicy otworu (im mnieszy, tym więcej trzeba zmniejszyć otwór na rysunkach technicznych), jakości laseru i jego ustawienia (różne firmy, różni pracownicy w jednej firmie - tną inaczej). W moim przypadku mam otwory pod łożyska od 8 mm do 28 mm średnicy. Na rysunkach mam 7,89 mm dla 8 mm i, naprzykład, 27,91 mm dla 28 mm. Ale po malowaniu, przed montażem łożysk, poprawiam wszystkie otwory rozwiertakiem. Powtarzam - to w moim przypadku.

« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 29, 2015, 13:27:41 »
Eksperymentowałem, i to ile... Ile kasy było zmarnowane :(
Wszystkie łożyska montowane są na wcisk.
Zależy to wszystko od grubości blachy, marki stali, średnicy otworu (im mnieszy, tym więcej trzeba zmniejszyć otwór na rysunkach technicznych), jakości laseru i jego ustawienia (różne firmy, różni pracownicy w jednej firmie - tną inaczej). W moim przypadku mam otwory pod łożyska od 8 mm do 28 mm średnicy. Na rysunkach mam 7,89 mm dla 8 mm i, naprzykład, 27,91 mm dla 28 mm. Ale po malowaniu, przed montażem łożysk, poprawiam wszystkie otwory rozwiertakiem. Powtarzam - to w moim przypadku.

Dzięki. Tak właśnie myślałem, ale miałem jeszcze cień nadzieji, że da się to zrobić bez kosztownych eksperymentów  :(.

« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 30, 2015, 06:53:20 »
Są bardzo dobre opinie na temat tych pedałów tutaj http://www.bmsforum.org/forum/showthread.php?21219-Slaw-F-16-Rudder-Pedals Możesz się spodziewać zamówień. Wg opinii eksperta RedDog są to tanie i bardzo dobre pedały. Można poczytać opinie na ten temat pod wspomnianym linkiem.

« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 30, 2015, 09:05:18 »
...otwory mocujące w sensownych miejscach, a ludzie się dostosują i wywiercą sobie swoje otwory montażowe jak należy w podłodze, listwie mocującej, cokolwiek
O dokładnie o to mi chodziło  :)
Przy okazji recenzji objawiła się też cena.
Produkując tylko 3-4 sztuki miesięcznie, nie marzę nawet o "wejściu na rynek".
@SLAW Kto wie czy rynek sam Cię nie zmusi żebyś na niego wszedł  :evil:

« Odpowiedź #96 dnia: Listopada 16, 2015, 22:50:17 »
@SLAW Kto wie czy rynek sam Cię nie zmusi żebyś na niego wszedł  :evil:
Chyba jednak rynek trochę zmusi. Nabyłem model  „F16 Rudder Pedals” i jestem bardzo zadowolony z zakupu – sprzęt naprawdę wart swojej ceny. Rozstaw pedałów bardzo szeroki, sprzęt bardzo precyzyjny. Wykonanie rewelacyjne bez dwóch zdań. Jak widać nie mocowałem go na stałe, natomiast dałem na podłogę matę sylikonową antypoślizgową. Pedały mają ogumioną podstawę, bardzo dobrze się spisuje takie rozwiązanie – na samej podłodze przy maksymalnym wychyleniu łapały drobny poślizg. Sprzęt bardzo dobrze i szybko się konfiguruje. Centralny moment bardzo wyczuwalny. Zero luzów, wszystko bardzo ładnie spasowane. Dodatkowo dostałem element odpowiadający za mocniejszy moment centralny (do wymiany płytka centrująca). Dodatkowo kluczyk oraz przystawka do mocowania siłownika. Dokupiłem go i czekam na przesyłkę, jak tylko dostanę zainstaluje. Jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem , ten model który posiadam polecam z czystym sumieniem. Jeśli ktoś ma taką możliwość, warto odłożyć więcej grosza i zainwestować taki sprzęt.   
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2015, 08:36:01 wysłana przez KosiMazaki »
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Listopada 18, 2015, 10:37:38 »
Amortyzator skrętu - naprawde dobra rzecz w pedałach. Zmienia uczucie od używania w lepszą stronę i pozwala na regulację oporu. Przy większych ustawieniach oporu, trzeba będzie zamocować pedały do podłogi. Duży opór też może spowodować nie dokładny powrót w "0". Może w tym pomóc krzywka H.C. (hard center), przestawienie sprężyny w dalszy otwór na dźwigni, lub zwiększenie martwego pola w środku za pomocą programu rudder ale zawsze trzeba będzie znalieźć kompromis między oporem i powrotem do zera. (duży opór amortyzatora może wogule unieruchomić pedały)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #98 dnia: Listopada 18, 2015, 11:06:26 »
Jestem bliski zakupu, jeśli to możliwe. Ale mam pytania. Sprzęt wygląda tak że Slaw mógłby dawać wieczysta gwarancję na mechanikę i części nieelektroniczne ;) . Ale ja mam pytania do elektroniki, jak długo elektronikę będzie można łączyć systemami operacyjnymi czyli np. windows XX :). Czy będzie można to dostosować? Podejrzewam że tak ale chciałbym jakiegoś potwierdzenia ż upgrade elektroniki sprzętu pozwoli mu na długowieczne działanie.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Listopada 18, 2015, 13:24:12 »
Gdy systemy operacyjne Windows i inne przestaną korzystać z myszki i podobnych urządzeń wskazujących, pedały przestaną działać.
Co do zakupu. Ten model pedałów jest wycofany z produkcji. Na ich podstawie projektowane są inne, nie oparte na wyglądzie oryginalnych urządzeniach.

« Odpowiedź #100 dnia: Listopada 18, 2015, 13:45:16 »
Ten model pedałów jest wycofany z produkcji. Na ich podstawie projektowane są inne, nie oparte na wyglądzie oryginalnych urządzeniach.

A to ciekawostkę podałeś, możesz wyjaśnić skąd taka decyzja? ???

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Listopada 18, 2015, 13:53:19 »
Wysoka cena (i czas) produkcji, która ostatnio się jeszcze zwiększyła, po zmianie stopu aluminiowego i technologii łączenia aluminium. Na ostatnich 15 sztukach prawie nic nie zarobiłem, a licząc koszty utrzymania firmy - tylko zwróciłem koszt produkcji.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #102 dnia: Listopada 18, 2015, 13:59:53 »
interesuje mnie tylko model Bf-109. Czy takie jeszcze wchodzą w grę? Co do ceny na pewno się dogadamy jeżeli odbiegałaby od standardowej.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #103 dnia: Listopada 18, 2015, 14:03:15 »
Zrozumiałe, ale czy to oznacza że ten kolejny model nie będzie stylizowany na orczyku z F-16? Mowa oczywiście o kształcie samych pedałów.

Slaw

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 18, 2015, 14:12:20 »
Co do BF109 - mówiłem na swoim FB że do końca stycznia nie przyjmuję zamówień. (o rozpoczęciu poinformuję na FB) Nie czcę dawać obietnic na tak długi czas. Przewiduję nie wielkie niewielkie zmiany w tym modelu, bez zmiany ceny, lub większe - z nie ustaloną zmianą cenową. Zajme się tym po zrobieniu nowych pedałów na podstawie F16.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2015, 19:28:32 wysłana przez KosiMazaki »