Autor Wątek: Przemysł lotniczy Republiki Federalnej Niemiec  (Przeczytany 1956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Przemysł lotniczy Republiki Federalnej Niemiec
« dnia: Września 23, 2013, 23:06:44 »
Czyli wielkie tradycje od zarania lotnictwa a co dziś? Ogromne sukcesy i wizjonerstwo przed i podczas wojny. Czy po wojnie po prostu wstyd jest sie chwalić? Niemcy robia doskonałe OP i doskonałe czołgi. Ale w lotnictwie jakoś cisza o samodzielnych produktach. Tak wiem, tak drogie rzeczy jak samoloty na Świecie robi sie wspólnie ale Niemców byłoby stać i finansowo i intelektualnie i organizacyjnie na samodzielny dobry produkt. A tak jest tylko Eurofighter i Eurocopter, wśród których to konsorcjów może i Niemcy grają pierwsze skrzypce, ale... na więcej ich stać. Co z rodziny płatowców robią to mniej więcej wiem, ale nie mam pojęcia co w kwestii napędów robią i uzbrojenia. cos tam wiem o awionice i innej elektronice ale mało.
Podyskuyujemy i mnie ktoś oświeci jak Niemcy stoja lotniczo?

ps. co z ich firmami? Wiem że Dornier działa i chyba B&V, a reszta? Za bardzo kojarzyła sie z Rzeszą? Bo piecyk Junkersa w domu długo miałem :D
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Online Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Odp: Przemysł lotniczy Republiki Federalnej Niemiec
« Odpowiedź #1 dnia: Września 24, 2013, 07:45:03 »
Junkers działa też do dziś. Wprawdzie nie branża lotnicza, a grzewcza : http://www.junkers.pl/pl/pl/start/
Kiedy budowałem dom miałem propozycję, aby oprzeć ogrzewanie domu na ich rozwiązaniach.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Września 24, 2013, 07:51:01 »

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3 dnia: Września 24, 2013, 13:39:47 »
Dzięki Sun, ale z twojej stronki nic nie wyczytam bez kilku dni siedzenia. A i tak nie bedę wiedział co jest ciekawe wśród nich.
Pozatym Ty proponujesz mi coś jak picie do lustra a ja jestem na forum gdzie powinnismy to czynic gromadnie ;).
Podajcie więc w skrócie jakieś przeboje produkcji przemysłu lotniczego Niemiec, najlepiej ich samodzielne. 
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #4 dnia: Września 24, 2013, 23:01:05 »
Nie wiem jak obecnie, ale jeszcze niedawno MBB (Messerschmitt-Bolkow-Blohm) robił śmigłowce. Najszerzej chyba stosowane to: Bo-105 i BK-117. Następcą Bo-105 miał być Bo-108. Ale skumali się z Francuzami i wyszedł im EC-135.
Swego czasu do spółki z Rockwell-em popełnili coś takiego: X-31.
Ale moje informacje są już dość leciwe i możliwe, że ktoś ma świeższe.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #5 dnia: Września 25, 2013, 17:49:44 »
Hmmm.... "Przeboje przemysłu lotniczego Niemiec". Wypada wspomnieć o Dornierze, nawet jeśli od niedawna lotnicza działka firmy już nie istnieje. Z powojennych, samodzielnych przebojów koncepcyjno-technicznych to fikuśny Do-31 (choć na prototypach się skończyło), z przebojów bardziej namacalnych komercyjnie to komunikacyjne 228 i 328 - latają do dziś. Producent ten zresztą macał palce także w Alpha-Jecie.

« Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2013, 10:40:39 »
...z przebojów bardziej namacalnych komercyjnie to komunikacyjne 228 i 328 - latają do dziś.
... z przebojów jeszcze bardziej namacalnych komercyjnie, choć 70 lat temu, to i Do-24 też lata do dziś.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.