Autor Wątek: F-16 - panele HSI i RWR  (Przeczytany 3425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
F-16 - panele HSI i RWR
« dnia: Października 06, 2013, 15:01:18 »
Witam,

Za namową vito_zm otwieram wątek związany z planowaną budową paneli HSI i RWR do biurkowego kokpitu F-16.
Projekt ma się cechować pewną elastycznością. W chwili obecnej nie planuję budowy pełnego kokpitu F-16 ale nie chcę aby w przyszłości zbudowane elementy były jakimś ograniczeniem.

Dlatego postanowiłem zbudować szkielet sterowania oparty o nowe rozwiązania Damosa DMKeys8 i DMJoy.

Na tym etapie planuję budowę kokpitu czysto funkcjonalnego. W chwili obecnej mam tylko HOTAS TM Warthog, panele MFD oraz panel ICP+DED oparte na klawiaturze Logitech G-13. Dodatkowo posiadam panele Saiteka: FIP, Radio Panel, Autopilot, które w tej chwili niestety nie mogą być wykorzystane w Falconie.  :-[
W najbliższym czasie planuję zbudować dwa panele: HSI i RWR oraz być może skorzystać z projektu panelu ICP, nad którym pracuje m.in. vito_zm.
Jeżeli chodzi o RWR, to chcę zrobić tylko wyświetlacz, więc tutaj nie ma się nad czym rozpisywać.
Większym wyzwaniem, choć pewnie nie za dużym jest HSI. Tu planuję, poza wyświetlaniem, uruchomić dwa pokrętła do sterowania kursem i kierunkiem. Do tego planuję użyć dwóch enkoderów i elektroniki DMKeys8.

Inną alternatywą rozwiązania HSI, jest wykorzystanie panelu Saiteka FIP:
http://www.saitek.com/uk/prod/fip.html
Komunikuję się z kolegą o niku Raptor007, który opracował oprogramowanie do HOTAS'a Saiteka oraz w ostatniej wersji v.2.0 dodał wsparcie do FIP. Niestety jeszcze nie pozwala ona na zrobienie z FIP HSI. Ale Raptor007 odezwał się do mnie i powiedział, że niedługo będzie to możliwe.
Od strony funkcjonalnej FIP byłby idealny jako HSI. Niestety wizualnie nie będzie to dobre rozwiązanie dla kogoś kto później będzie budował kokpit "as real as possible".
Jak pojawi się nowe oprogramowanie do FIP dam znać. Podobno ma współpracować z oprogramowaniem MFD Falcon Extractor. Ale to trzeba przetestować.

No i na przyszłość Raptor007 planuje popracować nad wsparciem dla pozostałych paneli Saiteka: Autopilot i Radio Panel.

No zobaczmy...

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Odp: F-16 - panele HSI i RWR
« Odpowiedź #1 dnia: Października 06, 2013, 19:31:43 »
DMKeys8 jest bardzo dobrym wyborem pomimo braku wejść analogowych (będzie udoskonalona wersja DMJoy realizująca część funkcji DMKeys8 oraz 8 wejść analogowych). Realizacja HSI nie jest trudna, wystarczy LCD (u mnie jest 4.8'') dwa enkodery oraz przełącznik obrotowy 4 pozycyjny. HSI jest realizowane programowo programem MFD- Extractor.
Myślę, że to rozwiązanie jest tańsze od panelu Saiteka. Dodatkową zaletą DMKeys8 jest to, że jest widziany jako klawiatura i nie potrzeba dodatkowego programu typu SVMapper lub HSC.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Października 06, 2013, 21:21:48 »
...Myślę, że to rozwiązanie jest tańsze od panelu Saiteka. ...

U mnie nie, bo panel Saiteka już mam.  :) Niemniej jednak nie zamierzam rezygnować z rozwiązania Damosa, bo uważam że ma duży potencjał.

Co do wyboru paneli LCD, to mam prośbę o porady.

Znalazłem tanie oferty paneli 4,3" ze sterowaniem:
http://www.ebay.com/itm/4-3-4-3-inch-TFT-Color-Car-LCD-Display-Module-VGA-AV-Video-Board-Optional-Touch-/290946981923?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43bdcaa023
Znalazłem też rozwiązanie na USB, tylko droższe ale może pogodziłbym RWR i HSI na jednym panelu - tylko takie rozwiązanie byłoby mało elastyczne:
http://www.ebay.pl/itm/6-5-INNOLUX-AT065TN14-LCD-Panel-800x480-LED-Backlight-USB-LCD-Controller-Board-/370867690631?pt=US_Laptop_Screens_LCD_Panels&hash=item56596fdc87

Na ebay'u jest też trochę mniejszych paneli 3,5" ale one nie mają elektroniki do wyjścia VGA albo USB dlatego nie wiem czy warto je kupować. Tutaj musiałbym korespondować z Chńczykami czy mają w ofercie taką elektronikę:
http://stores.ebay.com/Buy-Display/3-5-inch-TFT-LCD-Dispaly-/_i.html?_fsub=4227640012&_sid=1167871942&_trksid=p4634.c0.m322

I ostatnia aczkolwiek nie najgorsza opcja to stare monitory. Tylko najmniejsze LCD to 15". Takie rozmiary można użyć pod wyświetlanie CP bez HSI.

Co Wy wybieraliście pod wyświetlanie paneli?

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #3 dnia: Października 07, 2013, 09:01:55 »
Moim zdaniem ten 4.3'' będzie dobry i nie jest drogi. Można łączyć kilka wskaźników na jednym monitorze dla opcji kokpitu biurowego to jest do przyjęcia, dla reala już nie. Ja kupiłem swoje monitory w Chinach, ale miałem trochę problemów i musiałem niektóre np. zwrócić w ramach reklamacji. Ceny były wyższe od obecnych, ale to było kilka lat temu.  U mnie RWR jest na LCD 3.5'', HSC 4.7'' (trochę za duży, ale to bez znaczenia), CP 10.4'' oraz MFD 8''.
Obecnie jest łatwiej kupić stosunkowo tanie monitory albo na Ebay lub w Chinach.
Co do Saiteka to widziałem panele zabudowane, ale nie było tam HSI. Zaletą  jest to, że nie musisz wykonać mechaniki (obudowy, interfejsu). Jeśli kupisz monitor to musisz go umocować oraz umieścić enkodery i przełącznik obrotowy (mechanika).

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Października 07, 2013, 12:33:25 »
Vito,

A ile i jakie masz karty graficzne?
Bo ja w tej chwili mam dwie. GTX580 i GTS250. Na GTX mam podłączony tylko główny monitor, a na GTS dwa wyjścia VGA do paneli MFD.
Na płycie głównej już nie mam więcej miejsca na karty graficzne i nie wiem czy to mnie nie będzie ograniczało przy planowaniu paneli RWR i HSI.

Na karcie GTX mam jeszcze wolne jedno złącze DVI, które może pracować też jako standardowe VGA.
Na karcie GTS już nie mam wolnych złączy.

Pewnie bym musiał wymienić kartę GTS250 na jakiś model, który obsługuje więcej monitorów. Coś gdzieś czytałem, że chyba AMD (Radeon) ma takie karty. Tylko ja wolałby zostać przy nVidia. Orientujecie się jakie są możliwości w kartach graficznych?

« Odpowiedź #5 dnia: Października 07, 2013, 14:38:10 »
Mam niestety przestarzałą konfigurację pc, która była robiona pod OF czyli obowiązkowo XP, silny procesor oraz stosunkowo słabe karty graficzne HD 3870, HD 3450 oraz HD 4350. Gdybym teraz konfigurował pc to raczej tak jak to zrobił Dreju (popatrz na jego wątek) oraz obowiązkowo Win7. W mojej sytuacji musiałbym praktycznie kupić nowy pc. Jeśli masz starszy pc oraz XP to licz się z spadkiem fps. Niestety coś za coś.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Października 07, 2013, 15:27:54 »
Komputer mam raczej w miarę mocny. Win7 64bit + procesor i7 3,4GHz bez kręcenia + 8GB RAM. Myślę, że karta GTX580 też jest jeszcze w miarę mocna. Na Falconie raczej spadków fps się nie spodziewam. Ale martwi mnie ograniczenie płyty głównej bo tam już trzeciej karty graficznej nie dołożę.
Słyszałem o kartach z większą ilością wyjść oraz o rozwiązaniach rozdzielania sygnału video poza kartami, na urządzeniach, które z jednej strony mają wyjście do karty graficznej a z drugiej wyjścia na 3 monitory. Tylko takie rozwiązania tworzą jeden duży, wirtualny monitor i chyba dla budowy kokpitu F-16 za bardzo się nie nadają.

« Odpowiedź #7 dnia: Października 07, 2013, 16:30:01 »
Właśnie mam podobny problem, gdyż do lapka karty dodatkowej nie wcisnę choć bym się starał bardzo. W związku z tym, szukałem jakiegoś rozwiązania i natknąłem się na takie oto urządzenie:

http://allegro.pl/karta-graficzna-dual-monitor-na-usb-3-0-dvi-hdmi-i3597046687.html

Czy ktoś testował tego typu kartę graficzną na USB i czy to się sprawdza (znaczy chciałbym tu podłączyć monitory MFD) ?

« Odpowiedź #8 dnia: Października 07, 2013, 18:00:57 »
Cześć.
Ja korzystam z zewnętrznej karty graficznej na USB - co prawda inny producent i model.
W każdym razie wyświetlam parametry lotu na ekranach F/O (jeden monitor 15") - wiem, że transfer nie jest rewelacyjny w rozwiązaniach z USB, ale dla wyświetlania parametrów w kokpicie w zupełności wystarcza.

Jakbyś chciał, to na zdjęciach mojego symulatora bądź na filmikach na Youtube możesz zobaczyć jak to wygląda (prawe ekrany - dla pierwszego oficera)

Pozdrawiam
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Października 14, 2013, 11:38:52 »
Właśnie kolega Raptor007 ukończył nową wersję swojego oprogramowania do Saitek'a, które poza HOTAS'em wspiera także panel FIP.
Version 2.1 is done, with MFD Extractor and virtual keypress support:
  http://www.raptor007.com/falcon-4-to-saitek/

Niestety nie ma tam wszystkich paneli Falcona, m.in. brakuje HSI, na którym mi najbardziej zależało. Ale wydaje się, że jest to tylko kwestią czasu, aby pojawiło się wsparcie dla wszystkich paneli, które są obsługiwane przez aplikację "Falcon MFD Extractor".

I przy okazji pytanie do budowniczych kokpitu Falcona, którzy mają już swoje HSI. Pod jakie kombinacje klawiszy podpisujecie akcje zwiększania i zmniejszania wartości kursu i kierunku?
Bo kombinacje, które są Falconie (np. Ctrl+Alt+v) odpowiadają za zmiany +/- 5 stopni, a ja chciałbym to zmieniać +/- 1 stopień.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Października 14, 2013, 12:10:27 »
Dobra, ze zmianą o +/- 1 stopień dla kursu i kierunku już sobie poradziłem.  :)
Wszystko jest w pliku: Keyfile-generator.xls

« Odpowiedź #11 dnia: Października 14, 2013, 14:22:31 »
Niestety nie ma tam wszystkich paneli Falcona, m.in. brakuje HSI, na którym mi najbardziej zależało. Ale wydaje się, że jest to tylko kwestią czasu, aby pojawiło się wsparcie dla wszystkich paneli, które są obsługiwane przez aplikację "Falcon MFD Extractor"
Tego nie rozumiem. Program MFD-E obsługuje HSI i nie ma to związku z Saitek. Ten program obsługuje monitory.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Października 14, 2013, 17:40:35 »
Tego nie rozumiem. Program MFD-E obsługuje HSI i nie ma to związku z Saitek. Ten program obsługuje monitory.

Program Raptora007 współpracuje z programem MFD-E i wysyła obraz na panel Saitek'a FIP, który jest małym ekranem ale niestety nie ma sterowników do bezpośredniej obsługi przez Windows'a.