Witam,
Za namową
vito_zm otwieram wątek związany z planowaną budową paneli HSI i RWR do biurkowego kokpitu F-16.
Projekt ma się cechować pewną elastycznością. W chwili obecnej nie planuję budowy pełnego kokpitu F-16 ale nie chcę aby w przyszłości zbudowane elementy były jakimś ograniczeniem.
Dlatego postanowiłem zbudować szkielet sterowania oparty o nowe rozwiązania Damosa DMKeys8 i DMJoy.
Na tym etapie planuję budowę kokpitu czysto funkcjonalnego. W chwili obecnej mam tylko HOTAS TM Warthog, panele MFD oraz panel ICP+DED oparte na klawiaturze Logitech G-13. Dodatkowo posiadam panele Saiteka: FIP, Radio Panel, Autopilot, które w tej chwili niestety nie mogą być wykorzystane w Falconie.

W najbliższym czasie planuję zbudować dwa panele: HSI i RWR oraz być może skorzystać z projektu panelu ICP, nad którym pracuje m.in.
vito_zm.
Jeżeli chodzi o RWR, to chcę zrobić tylko wyświetlacz, więc tutaj nie ma się nad czym rozpisywać.
Większym wyzwaniem, choć pewnie nie za dużym jest HSI. Tu planuję, poza wyświetlaniem, uruchomić dwa pokrętła do sterowania kursem i kierunkiem. Do tego planuję użyć dwóch enkoderów i elektroniki DMKeys8.
Inną alternatywą rozwiązania HSI, jest wykorzystanie panelu Saiteka FIP:
http://www.saitek.com/uk/prod/fip.htmlKomunikuję się z kolegą o niku Raptor007, który opracował oprogramowanie do HOTAS'a Saiteka oraz w ostatniej wersji v.2.0 dodał wsparcie do FIP. Niestety jeszcze nie pozwala ona na zrobienie z FIP HSI. Ale Raptor007 odezwał się do mnie i powiedział, że niedługo będzie to możliwe.
Od strony funkcjonalnej FIP byłby idealny jako HSI. Niestety wizualnie nie będzie to dobre rozwiązanie dla kogoś kto później będzie budował kokpit "as real as possible".
Jak pojawi się nowe oprogramowanie do FIP dam znać. Podobno ma współpracować z oprogramowaniem MFD Falcon Extractor. Ale to trzeba przetestować.
No i na przyszłość Raptor007 planuje popracować nad wsparciem dla pozostałych paneli Saiteka: Autopilot i Radio Panel.
No zobaczmy...