@JG300_Shoki
Jak na mój gust, to i w RoF nie było do końca różowo z bardziej zaawansowanymi ustawieniami Saiteka. Rozwiązałem to ustawiając między przypisanymi klawiszami minimalną przerwę czasową ("Quantize time") - rzędu 0.01 s.
Tego samego próbowałem w BoS i w sumie działało, ale czasami jednak nie.
Między innymi np. bezczelnie podpiąłem w ten sposób klapy i to z "czasem" ("Set Delay") ok 2 s, aby za jednym naciśnięciem opuszczały się o 20 stopni (w ŁaGGu, w Bf potrzeba większych czasów - ok. 3 s wypuszcza do pierwszej kreski) i podnosiły po naciśnięciu tego samego przycisku z shiftem ("pinkie").
Ponieważ w praktyce, po kliku sesjach, niektóre skomplikowane ustawienia okazały się niezbyt wygodne (a w przypadku klap także wstydliwie nierealistyczne :-) a na dodatek kilku innych jakoś nie dało się uruchomić, przypisałem w końcu co się da bezpośrednio pod kontrolery w ustawieniach gry. W Profile Editor mam tylko kilka ustawień. I luz.
Ostatecznie wydaje mi się, że:
- aby shift w ogóle działał, to w ustawieniach gry musi być oczywiście odpowiednio przypisany klawisz ze shiftem, a też i ze shiftem musi być zaprogramowany klawisz w Profile Editorze (czyli mimo, że w kolumnie z "pinkie-shift" jest automatycznie shift, to jeszcze musi być konkretnie shift+klawisz w "komórce")
- nie powinny być przypisane jednocześnie pod daną funkcję ustawienia z klawiatury i z kontrolera - wtedy się wszystko miesza
- pod ten sam przycisk na kontrolerze nie mogą być przypisane w ustawieniach gry dwie funkcje jednocześnie, typu jedna "goła", bezpośrednio i druga pod "shiftem" (uruchamianym z "pinkie") - wtedy się miesza i nie działa (choć akurat w moim przypadku działały akurat funkcje ze shiftem a nie gołe)
- to co w punkcie wyżej jest możliwe, ale po usunięciu ustawień przypisanych bezpośrednio do kontrolera w ustawieniach gry i zmapowaniu przycisków w Profile Editorze
Poza tym
- nie udało mi się przepisać podwójnego spustu spod Profile Editora - udało się za to bezpośrednio z ustawień gry (aby przypisać drugi, "głębszy" cyngiel trzeba go trzymać podczas przypisywania i w odpowiednim momencie puścić :-)
- Esc w ogóle nie reaguje na shift, co by nie cudować
Z wiadomych względów piszę z pamięci i nie mogę teraz tego wszystkiego zweryfikować (zbadać i sprawdzić) w grze. Jakbym coś pokręcił, to sorka - sporo dłubałem i mogło mi się już coś pomieszać.
Wesołej zabawy z Profile Editorem :-)
PS
Mam tylko nadzieję, że nie wykasują moich ustawień z gry gdzieś tam na swoim serwerze i nie zmienią drastycznie całej klawiszologii. Z tego też powodu nie zmieniam "fabrycznie" przypisanych klawiszy (w RoF miałem "po swojemu" i jak przy aktualizacjach czasem dochodziło coś nowego, to się gryzło).