Autor Wątek: Pomoc dla początkujących.  (Przeczytany 78619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Pomoc dla początkujących.
« Odpowiedź #195 dnia: Lutego 06, 2018, 11:42:13 »
Na forum powinny być lajki, to bym ci dał. ;)

A wracając do pomocy dla początkujących, jak ja...  Masz rację, można przypisać różne komendy do tych samych osi/klawiszy, byleby konfliktów w obrębie jednej maszyny nie było. Mam tak np. spacja w Single robi pauze, w Mutli, by się nie marnowała - odbezpiecza/zabezpiecza zapalniki bomb.

I tu pytanie - deweloperzy nie mają w planach jakiejś unifikacji? Trochę to irytujące, że np. mam pokrętło na przepustnicy do trymowania i czasami działa 1:1 oddając dźwignię/pokrętło trymu (ale z opóźnieniem!), a czasami udając przyciski/wajchę więcej/mniej. Irytujące, szczególnie, że trzeba wtedy wszystkie osie wyśrodkować, co by klawiatura działała (bo się "zacina", ciągle obsługując pokrętło).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #196 dnia: Lutego 06, 2018, 11:58:15 »
Z trymerami na osiach to w ogóle jest bałagan.

A pozostałe funkcje raczej nie,  zależy od samolotu i kto co miał.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #197 dnia: Lutego 06, 2018, 18:29:58 »
I tu pytanie - deweloperzy nie mają w planach jakiejś unifikacji? Trochę to irytujące, że np. mam pokrętło na przepustnicy do trymowania i czasami działa 1:1 oddając dźwignię/pokrętło trymu (ale z opóźnieniem!), a czasami udając przyciski/wajchę więcej/mniej. Irytujące, szczególnie, że trzeba wtedy wszystkie osie wyśrodkować, co by klawiatura działała (bo się "zacina", ciągle obsługując pokrętło).
Tutaj to tak do końca nie wiem o co Ci chodzi. :) Ja staram się tak skonfigurować moje zabawki ( X52 Pro, Pro Flight Throttle Quadrant i pedałki od Saitka) by jak najbardziej symulować to co jest w kabinie danego samolotu tzn. jak jest element sterowany poprzez obrót np. chłodnica w ŁaGG to u mnie jest przypisana oś. Jak jest element więcej/mniej jak np. chłodnice w Bf 110 albo stabilizer w Fw 190 to przypisuje przełącznik na podstawie joysticka lub któryś z hat. Tak samo robię z elementami obracanymi takimi jak np. stabilizer lub klapy w Bf 109. Wtedy też jest to u mnie przełącznik więcej/mniej. Problem jest np. z chłodnicą Il 2 bo w samolocie było takie kółko jak do klap w Bf 109, a u mnie jest oś. Ale niestety nie jesteśmy w stanie wszystkiego tak skonfigurować jak w realu, bo musielibyśmy budować kokpity specjalnie pod jedną maszynę, albo kupować lub budować sobie coś takiego jak ten gość.
https://forum.il2sturmovik.com/topic/23758-iron-mechanic-throttle-motor-control-axes/
Jeszcze chwila OT. Mam nadzieję, że administracja wybaczy.
Kurt Tank jako kawalerzysta z czasów I wś porównał swojego Fw 190 do konia kawaleryjskiego, Tzn. bardzo wytrzymałego i mało wymagającego. Dla niego Bf 109 i Spitfire jako maszyny wywodzące się z samolotów sportowych, mających za zadanie bić rekordy były jak konie wyścigowe. Wymagały odpowiednich warunków ( np. podwozie u obydwu było dość wąskie ) i nie były tak wytrzymałe jak foczka ( obydwa miały dość wrażliwy na uszkodzenia układ napędowy dla przykładu historia dwóch panów: naszego Henneberga i  Hansa-Joachima Marseille ). I takie maszyny miały sens podczas totalnego długotrwałego konfliktu.
I jeszcze przykład jak różniło się wyszkolenie pilota przed wojną i w czasie wojny. Zumbach wspominał jak kiedyś poleciał nad Francję jako prowadzący młodego pilota wyszkolonego już na Wyspach. Podczas powrotu dywizjon stoczył walkę z niemieckimi myśliwcami. Po wylądowaniu młody pilot zapytał się dlaczego Zumbach kazał mu przećwiczyć akrobacje nad Kanałem. Po prostu nie zauważył, że stoczyli walkę. Nauczyli go tylko tyle, że powinien trzymać się prowadzącego. I wtedy Zumbach docenił szkołę jaką zaaplikował mu przed wojną ppłk Pamuła.

« Odpowiedź #198 dnia: Lutego 06, 2018, 20:57:33 »
Ale niestety nie jesteśmy w stanie wszystkiego tak skonfigurować jak w realu, bo musielibyśmy budować kokpity specjalnie pod jedną maszynę...
Mi wystarczyłoby to http://www.kanttorinkone.com/consoles.html. Niestety gość nie wyrabia z produkcją.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #199 dnia: Lutego 21, 2018, 09:26:55 »
No to świetnie, ale ciut poza moim zasięgiem.

Czy ktoś ogarnął by w 110 można było "prop pitch" przestawiać za pomocą jakiejś osi? Tak jest np. w He 111 z trymem, który nie działa jak w 109 jako oś, ale jako "przełącznik" (przesuwam od środka w górę - rośnie, w dół - maleje). Za to w 110 za chiny się nie da, oba przyciski mają zamapowaną tą samą oś. Próbowałem dodawać prefiks _ albo - w plikach konfiguracyjnych i nic - przesunięcie w górę czy w dół daje ten sam efekt.  Zresztą nie tylko z "prop pitch", w 110-tce także z jej chłodnicami. Noż... :(
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #200 dnia: Lutego 21, 2018, 10:07:51 »
Jaki masz sprzęt? Bo jak masz ośkę jako kółko to średnio będzie to zgodne z realnym Bf 110 bo tam były do propa dźwignie. U mnie w saitek quadrant ustawiłem w profilu pod 110 tak dzwignie od propa i radiatora: od 75% do 100% jako przycisk w górę, a od 25% do 0% jako przycisk w dół. Nawet nieźle to działało, ale wróciłem do starego ustawienia przed zakupem quadranta czyli w x52 prop na grzybku góra dół i radiator przyciski w podstawie joya. Siła przyzwyczajenia. W samolotach w których te elementy są sterowane jako osie to mam je ustawione na osiach quadranta.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #201 dnia: Lutego 21, 2018, 12:03:55 »
Mam 2 przepustnice x52, joystick od nich, plus takie cuś z suwakiem, rączką, grzybkiem i guzikami (przerobione ze starego joya).

OK, coś mi się widzi, że rozwiązaniem jest zamapowanie poza grą jak dawniej u ciebie (dolny i górny przedział osi generują naciśnięcia klawiszy). Znów zmiany skryptu z AutoHotKey'a... Przy czym zdaje się nie da się tak zrobić z jedną z osi x52, bo AHK widzi do 6 osi na joystick, niestety...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #202 dnia: Lutego 21, 2018, 12:25:37 »
Jak masz przepustnice od x52 to może wykorzystaj do propa suwak. Może można go ustawić w ten sposób jak to opisałem i potrzebny będzie tylko profiler. Polecam do BOS quadranta, dużo ciekawiej się steruje za jego pomocą i nawet z wyglądu przypomina rozwiązania z kokpitów samolotów z II wwś. Pamiętaj, że BOX widzi tylko 4 urządzenia.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #203 dnia: Lutego 21, 2018, 14:06:40 »
BOX widzi tylko 4 urządzenia?!? No to osiągnąłem już jego maksimum lokalne. LOL.    OK, ogarnę to jakoś a AHK, oprócz jednego pokrętła przepustnicy, którego skrypty nie widzą, i trzeba będzie w profilerze. Albo całość w profilerze... Zaraz - i to jest myśl, przecież ja mam tak, że każdy MODE x52 jest taki sam, a może zrobię jeden MODE taki, że na osiach będą naciśnięcia klawiszy... Dzięki Rafcio za pomoc, jak się z kimś rozmawia, to rozwiązania łatwiej przychodzą (nawet jak to jest monolog).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #204 dnia: Lutego 21, 2018, 14:33:53 »
Dzięki Rafcio za pomoc, jak się z kimś rozmawia, to rozwiązania łatwiej przychodzą (nawet jak to jest monolog).
Po to jest forum.
Ciężko jest mi to teraz sprawdzić,  ale jak zmieniasz mode w x52 to dotyczy to tylko przycisków, osie zostają bez zmian. Ponadto to ciężko by było to ogarnąć np. mode 1 i na ośce masz propa ,
zmieniasz na mode 2 masz tam coś innego, zmieniasz położenie dźwigni i wracasz na mode 1 i co nagle masz inny skok śmigła. To chyba tak nie będzie działało. Niestety by mieć wszystko na osiach trzeba inwestować w sprzęt. Ja od wczoraj taki mam zestaw: przepustnica od x56 (6 osi),  x52 pro, ale w użyciu tylko joy, saitek quadrant (3 osie) i saitek rudder. Na razie muszę to jakoś poustawiać, popróbować i coś może z tego będzie. Po ostatnich zakupach (rudder i przepustnica do x56) muszę chyba iść z małżonką do laryngologa, niech ją zbada, bo coś przestała się do mnie odzywać.

« Odpowiedź #205 dnia: Lutego 21, 2018, 14:57:35 »
Mam 2 przepustnice x52, joystick od nich, plus takie cuś z suwakiem, rączką, grzybkiem i guzikami (przerobione ze starego joya).
BOX widzi tylko 4 urządzenia?!? No to osiągnąłem już jego maksimum lokalne. LOL.   
To masz tylko 3 na razie bo x52 przepustnicę i joy widzi jako jedno urządzenie.

« Odpowiedź #206 dnia: Lutego 21, 2018, 16:34:45 »
Mnie się udało ustawić dodatkowe osie dopiero jak przeczytałem instrukcję :).
Nie wiem czy o to dokładnie chodzi, ale spróbuj tak jak piszą w instrukcji.
Ustaw suwak w środkowym położeniu i jak poprosi o wskazanie przycisku, to poruszaj w obie strony. U mnie program załapał, że chcę używać tego jako suwak. Wcześniej miałem sterowanie funkcją (nie pamiętam co to było) tylko 0-1.

Suwak musi być w środkowym położeniu. Inaczej nie łapie.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #207 dnia: Lutego 21, 2018, 18:14:28 »
Dzięki Zoom, sprawdzę. :)   PS: Mam 4 urządzenia, 1 = x52 joy + przepustnica. 2 = x52 przepustnica bez joy'a, 3 = modyfikowany joya do bombardowania 4 = pedały pod biurkiem.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #208 dnia: Lutego 21, 2018, 18:52:15 »
No ja mam Logi G940 i takie coś Saiteka:
http://www.saitek.com/uk/prod-bak/quad.html

I właśnie do tego czegoś używałem tego sposobu.

« Odpowiedź #209 dnia: Lutego 21, 2018, 19:34:19 »
Nic nie wspominałeś o pedałkach wcześniej.

I właśnie do tego czegoś używałem tego sposobu.
I mnie też chodziło o takie urządzenie gdy opisywałem mój sposób sterowania propem i chłodnicami w Bf 110.