Autor Wątek: Pomoc dla początkujących.  (Przeczytany 78604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2023, 18:28:03 wysłana przez KosiMazaki »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Pomoc dla początkujących.
« Odpowiedź #377 dnia: Marca 13, 2023, 11:36:44 »
Chwilę polatałem online i poczułem się wielce samotny w powietrzu. Dwie maszyny, które wystartowały przede mną, zniknęły mi momentalnie z radaru. Sprawdziłem w singlu i po prostu słabo widzę kontakty. :)

Wiem, wiem, było 1000 razy, ale... ale czy w "nowym" Ile jest jakiś inny patent na lepsze kontakty na monitorze niż stare voodo, czyli
1. rozdziałka niżej
2. ustawienia graficzne niżej
3. wyłączyć negative LOD w sterowniku
4. AA nisko
5. wszystkie bloomy, HDRy i inne takie off

Da się w 2023 tam latać by widok za okienkiem był ładny, a kontakty ciut bardziej widoczne?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #378 dnia: Marca 13, 2023, 15:25:36 »
W opcjach realizmu masz możliwość włączenia kontaktu na większy, wtedy przez dość długi czas widać większą kropkę i trudno ocenić do niej odległość ;), ale taka opcja jest.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #379 dnia: Marca 13, 2023, 16:36:17 »
Domyślam się, że do latania online na serwerach to chyba nie za bardzo zabangla... ale dzięki.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #380 dnia: Marca 13, 2023, 16:44:48 »
Zależy to od ustawień serwera jeśli chodzi o zabawę online.

www.yoyosims.pl

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #381 dnia: Marca 15, 2023, 16:54:58 »
Da się w 2023 tam latać by widok za okienkiem był ładny, a kontakty ciut bardziej widoczne?

W skrócie? Nie.
Jedynym wyjściem wg. mnie to obniżenie rozdziałki. I to najlepiej o dwa poziomy.
Ja u siebie miałem 2560 x 1440 i cały czas nie widziałem nawet od kogo dostałem, kontakty na tle ziemi - zero, kontakty na tle nieba - zero, trochę widziałem  na tle chmur (a te mam low).
Pomogło obniżenie rozdziałki o dwa poziomy do 1600 x 900. Trochę się zastanawiam "Co" widzę, ale to jest lepsze niż nie widzieć nic w pięknej oprawie graficznej.
Coś za coś.

Ramm.

ps. sporo serverów blokuje "usprawnienia" graficzne w stylu  ReShade.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #382 dnia: Marca 19, 2023, 19:35:40 »
Potwierdzam, po walkach z ustawieniami po prostu zszedłem z rozdziałką i jest lepiej. To jest nie do końca, ale zawsze lepiej. Co ciekawe dalsze kontakty lepiej widać na szerokim planie, przy zoomie widoczność paradoksalnie spada. Takie dziwadło.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #383 dnia: Marca 19, 2023, 20:37:09 »
A ja nie zmieniam nic (właściwie zawsze dążyłem do zwiększania rozdzielczości), mam monitor 32" 2K i nie mam problemu z  widocznością. Takie sztuczne zaniżanie rozdziałki trąci nieco cziterstwem ;-).

« Odpowiedź #384 dnia: Marca 26, 2023, 15:12:45 »
Witam wszystkich. Czy jest możliwość cofnięcia dnia w karierze, lub przywrócenia umarłego/pojmanego pilota?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #385 dnia: Marca 27, 2023, 09:21:24 »
Witam wszystkich. Czy jest możliwość cofnięcia dnia w karierze, lub przywrócenia umarłego/pojmanego pilota?

Chodzi Ci o kampanię skryptowaną czy tę dynamiczną? W skryptowanej wystarczy wrócić do poprzedniej misji. Co do dynamicznej, dawno nie latałem, ale w tym tygodniu wyjdzie kariera dla pilota WWI i to mam zamiar polatać, więc przekonam się samemu ;). O ile mnie pamięć nie myli, to powinieneś dać Anuluj po misji w jakiej się zginęło, wtedy nie zapisze, ale jak się przejdzie dalej to kaplica. Z pojmanym to mijał jakiś czas w kalendarzu i pilot wracał z niewoli. Ale piszę jak przez mgłę.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #386 dnia: Marca 27, 2023, 21:42:26 »
Chodzi mi właśnie o karierę dynamiczną. W ostatniej misji zgasł mi silnik, nie chciał odpalić, wylądowałem gdzieś na polach, tylko nie zwróciłem uwagi, że jestem na terytorium wroga i trafiłem za kratki. Problem w tym, że dni już w tym profili nie lecą, więc nie wiem czy to już koniec tej kariery, czy może da się jakoś cofnąć dzień, edytować zapis czy cokolwiek zrobić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #387 dnia: Marca 28, 2023, 00:21:20 »
Możliwe, że jak to jakaś ostatnia misja to nastąpił koniec wojny i tyle. Pamiętam, że tak miałem też kiedyś i po prostu przeleciały ze 2 miesiące w kampanii i potem mogłem kontynuować, ale ręki nie dam uciąć. ;) Fajnie to było zrobione w IL-2 CloD. Tam jak się trafiało, to miałeś dwie możliwości, albo przesiedziałeś właśnie do końca wojny w obozie jenieckim i tyle, koniec kampanii, albo wyświetlał się komunikat, że byłeś na tyle spryciulą, że uciekłeś z obozu, przedarłeś się na swoją stronę i znów po 2 tygodniach mogłeś latać. Generator był losowy, a nerwy trezba było mieć ze stali co wypadnie ;).

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #388 dnia: Kwietnia 13, 2023, 09:13:39 »
Dobrzy ludkowie, czy wam działa jakiekolwiek mapowanie przycisków na stanowisku bombardiera? Czy wszystko robicie myszką, jak zwierzęta? Generalnie mnie irytuje sposób implementacji sterowania w grze, ale trudno. Za to nic mi z bombardiera nie działa, ani u Niemców, ani u ruskich...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #389 dnia: Kwietnia 13, 2023, 09:56:15 »
Czy wszystko robicie myszką, jak zwierzęta?

Jestem jak dzik zatem 8). Mam tylko podpięte otwarcie komory, zrzut i zdaje się odchylenia prawo/lewo. Resztę robię jak dzik, ale siedzę w VR więc tu się sprawdza to w sumie bardzo dobrze.

www.yoyosims.pl