Autor Wątek: Pomoc dla początkujących.  (Przeczytany 78523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
Odp: Pomoc dla początkujących.
« Odpowiedź #405 dnia: Czerwca 23, 2024, 14:48:46 »
Miał ktoś taki przypadek, że po reinstalacji Iłka, na ekranie startowym w hangarze, nie widać menu i nie można nic wybrać oprócz działającego na ślepo "ESC" i następnie czy chcesz wyjść z gry?

pozdr
mac

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2024, 14:53:55 wysłana przez KosiMazaki »
Geschwader  Kommodore

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #406 dnia: Czerwca 23, 2024, 15:33:15 »
Ja nie, ale cos musialo sie pokaszanic, moze nie wszystko sie usunelo z poprzedniej wersji. Proponuje usuniecie ilka i zainstalowanie na nowo. Ew. moze cos blokuje gre, np. antywirus, mozna dodac do wyjatkow.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #407 dnia: Czerwca 23, 2024, 18:08:49 »
Ja nie, ale cos musialo sie pokaszanic, moze nie wszystko sie usunelo z poprzedniej wersji. Proponuje usuniecie ilka i zainstalowanie na nowo. Ew. moze cos blokuje gre, np. antywirus, mozna dodac do wyjatkow.

Yoyek, no właśnie po wyjściu tego patcha pomyślałem że zainstaluję go od nowa i może będzie łatwiej zmapować joy'a. Teraz instalowałem już chyba trzeci raz i cały czas to samo. Wielka sylwetka samolotu i nic nie nie można kliknąć, bo nie widać w hangarze 🤔.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2024, 21:53:55 wysłana przez KosiMazaki »
Geschwader  Kommodore

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #408 dnia: Czerwca 24, 2024, 10:40:38 »
Sprawdź w plikach konfiga jaka jest rozdziałka ustawiona. I ewentualnie zmień na coś. Mi przy jakiś ręcznych zmianach kiedyś fonty się u nich rozjechały i całe menu poległo.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #409 dnia: Czerwca 24, 2024, 20:16:21 »
Sprawdź w plikach konfiga jaka jest rozdziałka ustawiona. I ewentualnie zmień na coś. Mi przy jakiś ręcznych zmianach kiedyś fonty się u nich rozjechały i całe menu poległo.

Na bank jest rozjechana rozdziałka, bo skopiowałem folder INPUT od kogoś innego, a później przeinstalowałem całą grę i po uruchomieniu zaczęła się ta padaka z IŁem.
Który to może być ten głowny konfig zeby zmienić rozdzielczość?
Geschwader  Kommodore

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #410 dnia: Czerwca 25, 2024, 08:59:57 »
W robocie jestem, ale internety mówią o pliku Startup.cfg w katalogu instalacyjnym gry, a tam szukać ustawień rozdziałki np. jak to:

full_width = 1920
  full_height = 1080
  fullscreen = 1
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #411 dnia: Czerwca 25, 2024, 11:16:09 »
W robocie jestem, ale internety mówią o pliku Startup.cfg w katalogu instalacyjnym gry, a tam szukać ustawień rozdziałki np. jak to:

full_width = 3840
  full_height = 2160
  fullscreen = 1

Już ogarnięte, po odinstalowaniu gry Windoza nie usunęła folderu DATA, i przy kolejnych instalacjach cos się gryzło.
Przy użyciu SAC zniszczyłem (zwykłe usuwanie niewiele dawało) ten folder w katalogu STEAM-a i kolejna instalacja okazała się OK.

SteamLibrary\steamapps\common\IL-2 Sturmovik Battle of Stalingrad\data\startup.cfg

Gdyby ktoś miał kiedyś podobny problem to otworzyć plik startup.cfg i dostosować rozdzielczość do rozmiaru ekranu. (Przykłady poniżej dla mojej konfiguracji 2160).

full_height = 2160
full_width = 3840

&
win_height = 2160
win_width = 3840

Geschwader  Kommodore

« Odpowiedź #412 dnia: Listopada 25, 2024, 00:11:56 »
Witam

Nie potrafię rozgryźć Spitfire, po starcie i kilku minutach spokojnego lotu wyłącza mi się silnik. Może pytanie dla większości banalne  :| ale proszę o kilka wskazówek co robię źle.
   Trafiłem na taki sam problem na Spitfire V i IX, Hurricane Mk II a również Ła-5 FN. Od wczoraj bawię się z ustawieniami na nowym HOTASie od winwinga i zauważyłem, że na tych maszynach od razu "z automatu" włącza się tryb doładowania, nie pomaga wyłączanie manualne. "Doładowanie" podpięte pod przepustnicę uruchamiał się od razy na początku jej ruchu, jeszcze nie wiem dlaczego, ale może ktoś bardziej doświadczony będzie wiedział jak to ogarnąć.
   Przepustnicę skalibrowałem w SimmAppPro zgodnie z zaleceniami producenta. I może w tym problem?
S!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #413 dnia: Listopada 25, 2024, 07:21:38 »
A silnik się nie przegrzał? Jak pada to świadczy o zbyt długo utrzymanej mocy ponad limity.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #414 dnia: Listopada 25, 2024, 18:45:45 »
    No właśnie o to chodzi, że wystarczy lekki ruch przepustnicą (np. do 5%) i od razu włącza się tryb doładowania i za cholerę nie idzie tego wyłączyć a powinien się ten tryb uruchamiać przy końcu ruchu przepustnicy. To chyba jakiś problem z kalibracją, potem siądę i pokombinuje. Ten HOTAS od winwinga działa świetnie, tylko jeszcze muszę rozkminić ten problem z przepustnicą.
S!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #415 dnia: Listopada 25, 2024, 19:48:38 »
Sprawdź przypisania osi, w Spitfire są dwie, masz przepustnicę (MP) i kontrolę obrotów (RPM) więc może coś z przypisaniem nie tak.

Edit. Dawno Spitem nie latałem, ale teraz odpaliłem, wszystko jest ok, natomiast ten objaw to nie trzymanie parametrów silnika przez użytkownika, efektem jest zatarcie. Należy trzymać odpowiedni poziom RPM inaczej danie na maksa przepustnicy zatrze Merlina w parę minut, wszystko jest więc ok. Obsługę znajdziemy tu: https://aergistal.github.io/il2/. Ił-2 to nie MSFS, uszkodzenia i DM systemów są w każdym modelu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2024, 22:23:31 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #416 dnia: Listopada 25, 2024, 23:10:52 »
   Zainstalowałem SimmAppPro od nowa, zrobiłem update i zresetowałem sprzęt do ustawień domyślnych, a potem poustawiałem zgodnie ze zrobioną wcześniej rozpiską. No i wszystko działa jak trzeba
  W ił-2 latałem już wcześniej, potem miałem długa przerwę a przez ostatni miesiąc ćwiczyłem loty z X-52pro i nie miałem takich problemów. Dzięki za linka, dodatkowa wiedza zawsze się przyda.
S!

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #417 dnia: Lutego 14, 2025, 09:01:04 »
Taka sprawa związana z trackiem.

W czasie latania online (Combat Box), gra czasami łapie delikatnego laga. Taki tyci, tyci. I jeżeli w trakcie tego laga akurat oglądam się za siebie lub w bok (duży zakres wychyleń w Track IR)  - track zamiera. Jakby przestawał działać. Ale... sprawdzam, we windzie, że Track IR działa więc wracam do gry. Ni cholery - nie działa, ale widok po wciśnięciu pauzy na Tracku centruje się i po ponownym wciśnięciu pauzy już tak zostaje. Żeby było ciekawiej - po wciśnięciu któregoś z przycisków POV - track działa!! Ale tylko przy wciśniętym przycisku i jak go puszczam, track centruje się i przestaje działać. I po wylądowaniu, wejściu do menu misji, staruje od nowa i... cuda!! Track działa.

Jakieś pomysły??

Ramm.

ps. zazanczę, że to dzieje się tylko na combat boxie, na taw czy na finnish virtul niehdye nie miałem takiego przypadku.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #418 dnia: Maja 06, 2025, 23:32:02 »
Wybaczcie jeśli było... Czy ta gra będzie działała pod Windows 7 64 bit? W wymaganiach wszędzie piszą Win 10/11 64 bit. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #419 dnia: Maja 07, 2025, 07:28:11 »
Niegdyś miałem ją na Win 7 64 bit. Działała normalnie. Ale czy teraz by działała?