Autor Wątek: Modyfikacje widoków w BoS  (Przeczytany 4937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Benek

• Gość
Modyfikacje widoków w BoS
« dnia: Grudnia 15, 2013, 16:57:32 »
Nie grając aż tak dużo w ROFa muszę przyznać że jestem pod wrażeniem tego że można sobie ustawić aż 3 zdefiniowane przez użytkownika widoki (zoom i wszystkie ustawienia głowy) i wywoływać je jednym przyciskiem. Jeśli ktoś gra bez tracka to duża pomoc. Nie ukrywam że ten sposób na chama podejrzałem u ruskich :) Poniżej wrzucam krótki filmik jak się można rozglądać używając tylko joya z myszką (X52 pro) i hata. Jak ktoś chce dowiedzieć się więcej zapraszam na PW.

http://www.youtube.com/watch?v=TfsOz55JnUw&feature=youtu.be
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2013, 09:41:25 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Odp: Wczesny dostęp już uruchomiony!
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 16, 2013, 20:25:49 »
Masz rację, zapomniałem o tym, w sumie można sobie przypisać przecież widok np. jakiś zoom na celowanie i w odpowiedniej chwili się na niego przestawić by nie bawić w te płynne przybliżanie. Muszę o tym poczytać.

To też coś dorzucę, nie wiem co, ale finalnie ładny wybuch w powietrzu (zbiornik z ruską wódą pod fotelem Iwana?  :021: ) : http://www.youtube.com/watch?v=PXh5EtsO-JI&feature=youtu.be (HD).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Benek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 16, 2013, 21:16:14 »
Powiem więcej, każdy widok możesz sobie sam zaprogramować w tym sensie ze ustawiasz sobie wszystko dajesz F10 i masz tak jak sobie ustawiłeś. Dzięki temu każdy kierunek na Hacie programujesz jak chcesz. Np górę w ten sposób, że widzisz to, co normalnie zasłania ci ramka kabiny i dodatkowo np. w większym oddaleniu. Jeśli ktoś nie używa tracka to bajka, w 2 sekundy możesz sprawdzić 6 z dwóch stron :). Trochę przy tym posiedziałem i jest super szybko i fajnie. Można też zrobić tak, że np. mając przycisk taki jak na X52 (w rękojeści naciskany małym palcem) jak go masz wciśnięty masz przyzoomowane z wycentrowaniem celownik a jak puścisz wraca ci widok oddalony. Jakby jeszcze ktoś rozpracował jak zrobić żeby kółko myszki szybciej zoomowało to już ogólnie będzie czad. Odnośnie wybuchów i żeby łatwiej było czekać do piątku :D:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 16, 2013, 21:41:26 »
Ładne te screeny. Tylko tak sobie myślę, że to też taka nieco cziterska opcja, bo zasejwujesz sobie widok pod samolotem i nad i jakoś z tyłu i latasz tak jak niektórzy latali w iłka, czyli star wars pełną gębą ;).

www.yoyosims.pl

Benek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 16, 2013, 21:49:06 »
Możesz ustawić tylko to co tak czy siak dasz rade wymodzić trackiem czy klawiszami ale z kabiny. Skoro jest taka opcja zrobiona to czemu z niej nie skorzystać. Pisząc to co normalnie zasłania Ci ramka z kabiny mam na myśli że musiałbym ruszyć łbem do przodu czy do tyłu żeby to normalnie zobaczyć a na to już mi brakuje przycisków na joyu a tak naciskam jeden button i gotowe.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 16, 2013, 23:54:14 »
Ok Benek, a co by nie wyważać na nowo drzwi, że tak się spytam, jakie klawisze dokładnie potem odpowiadają za wywołany taki, zasejwowany widok?

www.yoyosims.pl

Benek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 17, 2013, 08:48:42 »
Wszystkie widoki na 8 położeniowym hacie da się ustawić po swojemu. Dodatkowo te, które w opcjach gry, w zakładce Head Control nazywają się Head Snap Modifier Center i te 2 pod spodem ( lub jakoś podobne - jestem w fabryce i nie mam jak sprawdzić). Z tym że, jeśli się nie mylę, żeby hat dało się customizować musisz być w trybie camery Quick snap center do ustawienia w opcjach (to chyba to co przełącza się F9). Inaczej te widoki ci się przesuwają i chyba nic z tego. Dla mnie ten tryb jest bomba bo hat jednocześnie działa jako centrowanie widoku. Całości dopełnia ustawienie wszystkich suwaków kamery na 100% u Ciebie z trakiem to nie wiem czy tak może być. Jedynie na czas ustawiania tych swoich widoków trzeba to zmienić na default. Problem jest taki że gra nie akceptuje więcej niż 3 przycisków na raz (tak mi się zdaję) a ustawiając widok ze 100% suwakami nie zrobisz płynnego zooma. Potem to już z górki: bindujesz sobie na joyu przyciski do tych 3 swoich widoków (4 w sumie tez jest bo to ten defaultowy :D) i teraz tak: trzymasz jeden z tych przycisków, widok ustawia się tam gdzie go zaprogramowali, teraz robisz sobie swoją pozycje cały czas trzymając ten button wciśnięty a na koniec nie puszczając go dajesz F10 i gotowe. Żeby sobie dobrze główkę ustawić gdzieś w kącie kabiny czasem musisz trzymać jakiś klawisz od widoku i trzymać zbindowany button i jeszcze nacisnąć F10 dlatego kamera nie może być na 100% bo wtedy się nie da - albo ja jestem nieogarnięty. Z tego co widziałem pozycje głowy są też zapisane w pliku w grze w formie tekstowej i każdy samolot ma własne - więc można sobie każdy ustawić po swojemu.

Lekki chaos, za co przepraszam, ale wiadomo robota. Jak ktoś by czegoś nie kapował pisać postaram się pomóc. Tobie Yoyo chodziło o mniejsze info ale jak już siadłem to napisałem wszystko co się może przydać żeby lepiej kasować czerwonych.  :evil:

Benek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 17, 2013, 09:09:04 »
Chciałem jeszcze dodać że jedyny wymóg żeby to dobrze działało jest taki, że jeśli nie masz tracka, musisz mieć mysz w joyu lub w jakikolwiek inny sposób ją obsługiwać. Chodzi o to żeby mieć możliwość płynnego dokonywania poprawek w widokach. No i te widoki działają na zasadzie klawisz wciśnięty masz swój widok puszczasz wraca do defaulta. Na koniec fajna sprawa dla ludzi przyzwyczajonych do widoków ze starego iła. Jak dacie 100% na kamerę to przyciski zoom in zoom out dają wam widok 30 i 90 stopni defaultowy robicie na 60 i macie jak za starych dobrych czasów. Jeszcze żeby kółko myszy zoomowało płynnie to będzie bajka. Być może ten myk działa też gdy kamera sama się nie centruje. Tego już nie sprawdzałem bo tak jak teraz jest dla mnie dobrze.

Nie wyrobiłem się w czasie edycji pierwszego posta, przepraszam za post pod postem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 17, 2013, 09:40:35 »
Thx Benek, no i tak teraz tego nie ma jak sprawdzić, trzeba czekać do piątku, ale pomysł bardzo dobry. Ps. wydzieliłem ten temat bo może się komuś przydać na przyszłość.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Modyfikacje widoków w BoS
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 31, 2014, 23:28:30 »
Odświeżę temat.
To czego mi brakowało w widokach (bardziej do latania single, a zwłaszcza kampanii), to takiego widoku ze starego iłka, którego BoS nie oferuje. Chodzi o widok z zewnątrz nasz samolot do samolotów wroga, oraz nasz samolot do wrogiej jednostki na ziemi. Jest za to odpowiedzialny F8 (Air) oraz RCtl+F7 (Ground). Z tym, że działa to jako padlock, więc mnie nie interesuje z kabiny, skoro latam z Trackiem IR. Chodzi tylko o externala. Ale zauważyłem, że padlockuje też z widoku zewnętrznego. Więc w TARGET (do Warthoga), zrobiłem następującą kombinację pod jeden przycisk: F2, potem z opóźnieniem (ale są to mili sekundy) wciska sam się F8, lub ta kombinacja na cel na glebie.  Kolejne przyciśnięcie przysku przeniesie nas na kolejny. Tu zapis do tych ustawień:

Air targets:
F2 - Press, Delay=0
F8 - Pulse, Delay=40 milisec.
F2 - Release, Delay=4000 milisec.

Ground targets:
F2 - Press, Delay=0
RCtl+F7 - Pulse, Delay=40 milisec.
F2 - Release, Delay=4000 milisec.

Przykład video jak działa:
http://youtu.be/853VnAjq_SQ

W opcjach realizmu musi być włączony padlock.

www.yoyosims.pl

Odp: Modyfikacje widoków w BoS
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 18, 2021, 23:42:31 »
Czołem Wszystkim,
"TOPIK" jest o widokach, zatem pozwolę sobie zapytać:
- czy wzorem starego IŁ-ka można zwiększyć zakres (zasięg) zewnętrznego widoku "ZOOM OUT"?
W starej wersji należało zmienić wpis w "config", a tutaj?
Czy ktoś z Panów już to rozpracował?