Autor Wątek: Spitfire mk.IX spade grip - drążek jako joystick  (Przeczytany 11104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Spitfire mk.IX spade grip - drążek jako joystick
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 09, 2014, 09:39:42 »
Wprowadziłem podziały technologiczne, żeby wydruk 3D był efektywniejszy.

oraz wzmocniłem i uprościłem budowę mechanizmów wychylania osi.

« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 15, 2014, 21:06:49 »
Mam pytanie czy przewidziałeś do tego projektu jakieś sprężynki? Bo bez to wyjdzie dość "niestabilna" konstrukcja.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 16, 2014, 12:39:39 »
Tak, sprężyny pracujące przeciwstawnie będą dla obydwu osi - właśnie siedzę nad ich umocowaniem.
Z dolnymi, dla steru wysokości, nie miałem problemu ale mam zagwostkę jak sprężyny umiejscowić dla sterowania lotek, bo jest tam trochę mało miejsca na boki, tak żeby sprężyny się nie ocierały o oś mocowania łożysk.

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 16, 2014, 12:55:54 »
A nie myślałeś o pojedynczej sprężynie zamocowanej w osi łożyska? Chyba coś takiego jest w joystickach które mają w sobie oś skrętną.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 16, 2014, 14:02:00 »

A nie myślałeś o pojedynczej sprężynie zamocowanej w osi łożyska? Chyba coś takiego jest w joystickach które mają w sobie oś skrętną.

Zastanawiałem się nad wieloma rozwiązaniami, ale zwykłe sprężyny rozciągane wydały mi się technicznie prostszym rozwiązaniem (w moim projekcie) oraz łatwiej znaleźć takie sprężyny, o odpowiednich wymiarach) do kupienia.

Dzisiaj zacząłem drukowanie niektórych elementów:

a tak wyglądają elementy w programie Repetier-Host do druku 3D:

Jak widać, elementy są podzielone do wydruku 3D i będą wymagały sklejenia - ABS, z którego wydrukuję elementy, łatwo się klei za pomocą zwykłego acetonu.

« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 16, 2014, 15:08:43 »
Krótki filmik z drukowania rękojeści :)

http://www.youtube.com/watch?v=YdcKiQzEI9Y&feature=youtu.be

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 16, 2014, 19:54:52 »
Spade grip wydrukowany :)
Potraktowałem go kiślem acetonowym (ABS rozpuszczony w acetonie), żeby wyglądał bardziej jak odlany z metalu :)
Oto efekt:

Efekt w realu jest bardziej niż zadowalający :) Całośc jest sztywna i pewnie leży w dłoni.

Grip będzie pomalowany matowym lakierem więc nie będzie taki błyszczący; no i muszę się zastanowić jak zrobić taką pomarszczoną skórkę na rękojeści, jak w oryginale.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 16, 2014, 20:18:10 »
Spróbuj owinąć jakimś sznurkiem lub rzemykiem najlepiej w czarnym kolorze lub psiknij go matowym czarnym sprayem. Na końcu ładnie nasączyć to żywicą albo zostawić tak jak jest.

Tutaj ktoś przez to przechodził:

http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3645237/Re_Spitfire_Spade_Grip#Post3645237
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #23 dnia: Marca 05, 2014, 12:31:18 »
Zabieram się właśnie do obszywania kierownicy do samochodu rajdowego kolegi i wpadłem na pomysł, że uchwyt do Spita można byłoby obszyć skórą podobnie jak się robi kierownice. Aby uzyskać odpowiedni efekt najpierw należy owinąć uchwyt sznurkiem (lub odpowiednio wykonać element na drukarce 3D). Jeżeli skóra byłaby cienka to efekt powinien być ciekawy.

Obszywaniem nie zajmuję się profesjonalnie, ale hobbystycznie. Jedną kierownicę już mu obszyłem i był zadowolony. Jeśli byłbyś zainteresowany, to mogę zrobić test na fragmencie rurki.

« Odpowiedź #24 dnia: Marca 06, 2014, 15:51:39 »
Dzięki za rady :)
Doszedłem do wniosku, że jednak wykonam rękojeść razem z owijką na drukarce. Nie ma sensu drukowania samego szkieletu rękojeści, a później owijania tego :)
Jest to bardziej pracochłonne w projekcie 3D ale model będzie wychodził z drukarki bardziej zbliżony do oryginału i pozostanie tylko malowanie.
Teraz siedzę nad strukturą rękojeści i muszę kilka zmian wprowadzić w mocowaniach sprężyn.
Wychodzi też na to, że muszę zwiększyć głębokość pudła tunera, bo oryginalne wąskie jest.

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 10, 2014, 11:31:29 »
Z ciekawości zrobiłem test obszycia drążka skórą i według mnie wyszło bardzo dobrze.

Najpierw nawinąłem sznurek (który przykleiłem wikolem) - specjalnie się nie przykładałem:

A następnie obszyłem całość skórą ze starej kurtki, którą obszywałem u siebie w aucie gałkę zmiany biegów i dżwignie hamulca ręcznego:

Wygodnie się trzyma, a dzięki skórze i pofałdowanej powierzchni chwyt jest pewny i ręka się nie ślizga :-).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 10, 2014, 12:40:12 »
Nie wiem czy lepszego efektu byś nie otrzymał nawijając najzwyklejszy sznurek z konopi czy jak on się tam zwie. Najpierw ciasno jeden zwój obok drugiego potem już bardziej luźno. Na to Wikol i obszycie. Bez względu jak nie zrobisz efekt końcowy jest bardzo fajny.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #27 dnia: Marca 14, 2014, 18:00:05 »
Nie po to kupowałem drukarkę 3D żeby teraz szukać konopii do nawijania ;)

Dodałem skórkę w projekcie. Nie modelowałem każdego rowka oddzielnie, tylko dodałem trochę nierówności i grubości.

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 15, 2014, 19:37:04 »
Dzisiaj podłubałem trochę w mechanizmie wewnętrznym. Pogrubiłem elementy mocujące łożyska oraz dorobiłem mocowania sprężyn, sensorów Halla oraz magnesów.
Pogłębiłem też pudło obudowy, bo oryginalny rozmiar jest zbyt wąski.

Teraz muszę się uporać z kołyską spustu, tak żeby była trój-przyciskowa.

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 16, 2014, 11:52:49 »
Wygląda to naprawdę świetnie :D
Pytanie - ile czasu potrzebowałeś na takie opanowanie Sketchapa, bo moje próby skończyły się na kanciastej obudowie kominka. Masz jakiś "ekstra" tutorial, z którego się uczyłeś (chodzi głównie o wyoblenia i rysowanie wszelkiego rodzaju owali)?