Autor Wątek: Kącik konsolowy  (Przeczytany 9266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kącik konsolowy
« dnia: Lutego 23, 2014, 11:58:25 »
No dobra, postanowiłem poruszyć dość śliski na tym forum temat nikczemnych konsol czyli zabawek zmontowanych z myślą o obleśnych, bezmózgich bachorach z Kansas. :o 8) :evil:

Przez chwilę zastanawiałem się czy wrzucić to do działu „Inne symulatory" czy raczej upchnąć do "Software & Hardware". Doszedłem do wniosku, że tutaj temat lepiej pasuje bo zamysł jest taki żeby wątek koncentrował się na dyskusji o grach i obsłudze konsol a nie na samym sprzęcie. Jeśli administracja dojdzie do innego wniosku to bardzo proszę mnie poprawić.

Po co zakładam ten wątek? Ano, mimo że niewiele osób się do tego tutaj przyznaje podejrzewam, że część z nas jest zainteresowana kupnem stosunkowo małego i stosunkowo taniego grającego pudełka. Część załogi forum już takie pudełko ma i też raczej się z tym nie wychyla. Trochę szkoda, bo nie zaszkodziłaby przecież jakaś wymiana doświadczeń, uwag czy możliwość montowania ekipy do gry. Mam nadzieję, że nie trafiam kulą w płot. :) :P
Od razu zaznaczam, nie mam zamiaru rozprawiać na temat wyższości PC nad konsolami. Sprawa jest oczywista - PC rządzi nawet mimo często parokrotnie wyższej ceny zakupu i sporych kosztów utrzymania. :D

Będąc zatwardziałym nerdziuchem należę oczywiście do grupy nieodpowiedzialnych gadżeciarzy, którzy wyposażyli się w pełny zestaw konsolowy - 360ka, XB1, PS3, PS4, WiiU. :evil: W związku z tym bardzo chętnie obiektywnie doradzę osobom, które rozważają zakup któregoś z tych cholerstw. Zdarza mi się też czasem coś nagrać albo postreamować z konsoli więc mogę również podpowiedzieć jak radzić sobie z tego typu kombinacjami. :)
Namiary na mnie i parę innych osób można znaleźć w tym wątku.

Jak co roku, w marcu wydawcy ruszają z wypuszczaniem na rynek nowych gierek. Część z nich pojawi się tylko w wersji na konsole. Zastanawiam się czy ktoś z szanownych forumowiczów czeka na jakiś tytuł albo czuje się zachęcony do zakupu jednej z konsol zbliżającą się premierą którejś gierki?

_michal

• Gość
Odp: Kącik konsolowy
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 23, 2014, 12:42:23 »
Ja jestem raczej wiernym fanem frakcji wschodzącego słońca z naciskiem na Sony, po prostu lubię dziwaczną japońszczyznę. ;)

Xboksy mnie nigdy nie kręciły, bo większość gier z nich mam i tak na pc/ps3, a te których na piecu nie ma mnie po prostu nie interesują. Sam posiadam PS3, Vitę i NDS, jak wyjdzie kilka gier na które czekam to sprawię sobie też PS4 - Everybody's Gone to the Rapture, The Order: 1886 (dla grafy, a co!), Uncharted 4 i The Last Guardian (hyhy). Nad 3DS też ostatnio myślę.

Online na konsolach nie gram.

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2014, 14:03:26 »
Ja jestem raczej wiernym fanem frakcji wschodzącego słońca z naciskiem na Sony, po prostu lubię dziwaczną japońszczyznę. ;)
Też lubię japońszczyznę (zwłaszcza Cowboy Bebop  >:D) ale do konsol przekonałem się po zakupie pierwszego Xboxa - poniósł śmierć w Robsonie, nie zwrócili uwagi na to, że jest hamerykański i poszedł z dymem. Działał jednak wystarczająco długo żebym wkręcił się w Halo i Forzę Motorsport. Później z Niemiec ściągnąłem sobie 360kę (wersja Xenon) i ostro tłukłem w NBA 2k (wtedy jeszcze niedostępne na PC) oraz Forzę. 360ka zaliczyła RROD krótko po premierze GTA4 i wtedy po raz pierwszy zacząłem zastanawiać się nad PS3, zwłaszcza że zapowiedzi nowego Uncharted i GT5 robiły spore wrażenie. Zanim jednak kupiłem konsolę od Sony to w moje łapy trafiła jeszcze jedna 360ka (Falcon), która oczywiście też zaliczyła RROD. Potem już było PS3 kupione na krótko przed premierą GT5. Dalej poleciało z górki. Przekonany do zabawek Sony zaopatrzyłem się w Vitę, która idealnie sprawdza się na wyjazdach, w poczekalniach albo na firmowych prezentacjach. ;D Naprawiłem starego zRRODowanego Xboxa, drugiego po RROD poświęciłem na części a trzeciego kupiłem w wersji slim. :evil: :o Potem jeszcze wpadło PS4 i niedługo potem Xbox One sprowadzony z Włoch (miałem nie kupować ale byłem twardy tylko przez jakiś miesiąc). Gdzieś tam w międzyczasie dostałem jeszcze Nintendo WiiU, które jest chyba najrzadziej używanym sprzętem u mnie w domu. :|
Przyznaję, przez jakiś czas byłem małym fanboy'em Xboxa ale skutecznie się z tego wyleczyłem przechodząc z trybu "cymbał" na "dorosły". Teraz na konsolach tłukę w exclusive'y i te tytuły, które w wersji PC są wyraźnie gorsze (np.: NBA 2k14).

Sam posiadam PS3, Vitę i NDS, jak wyjdzie kilka gier na które czekam to sprawię sobie też PS4 - Everybody's Gone to the Rapture, The Order: 1886 (dla grafy, a co!), Uncharted 4 i The Last Guardian (hyhy).
Ja, w przypadku PS4, czekam na Second Son, Drive Club, Deep Down, a w dalszej perspektywie na Destiny.

Online na konsolach nie gram.
Ja sporo tłukłem z zupełnie przypadkowymi osobami w Little Big Planet - świetna zabawa. :)

_michal

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2014, 14:18:21 »
Ja to w ogóle jestem dziwnym przypadkiem, bo nie licząc zamierzchłych ośmiobitowych czasów, to właśnie Ace Combat: Electrosphere na PSX wkręcił mnie w latanie wirtualne, hehe. Zresztą PSX miałem wcześniej niż pieca. Pewnie jestem też jedynym który grał w pierwsze Diablo najpierw na konsoli, a nie na kompie, rotfl.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2014, 14:45:40 »
Ja to w ogóle jestem dziwnym przypadkiem, bo (...) to właśnie Ace Combat: Electrosphere na PSX wkręcił mnie w latanie wirtualne
Wygląda na to, że wcale nie tak dziwnym bo w zajawkę motoryzacyjną i symulatory jazdy wkręciła mnie Forza Motorsport na starego Xboxa. Wcześniej nie bardzo kumałem o co chodzi z tym jaraniem się samochodami. :D

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2014, 20:05:36 »
Wygląda na to, że wcale nie tak dziwnym bo w zajawkę motoryzacyjną i symulatory jazdy wkręciła mnie Forza Motorsport na starego Xboxa. Wcześniej nie bardzo kumałem o co chodzi z tym jaraniem się samochodami. :D

Forza to świetna gra, swego czasu przegrałem w nią mnóstwo czasu. Moim zdaniem jest sporo lepsza od Gran Turismo w które też trochę pograłem. Bardziej dopracowany model jazdy, więcej możliwości tuningu i konfiguracji aut. Jeśli ktoś myśli poważnie o męczeniu tego tytułu to przydała by się kierownica.  Niestety wybór kierownic dla tej konsoli jest niewielki, ja osobiście polecam polowanie na używkę od microsoftu. Jest chyba najlepiej dopracowana i przemyślana ze wszystkich dostępnych.  Ostatnia część Forzy wspiera kinect'a, mam już jakiś czas demo ale nie testowałem jeszcze co i jak. Przypuszczam że w połączeniu z kierownicą zabawa jest przednia :) Jest to jedna z niewielu gier na konsolę w której nie przeszkadzają mi niedopracowane aspekty graficzne.
Właściwie to tylko dla kinect'a i Forzy trzymam jeszcze konsolę na półce :) 

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2014, 22:03:59 »
Forza to świetna gra, swego czasu przegrałem w nią mnóstwo czasu. Moim zdaniem jest sporo lepsza od Gran Turismo w które też trochę pograłem. Bardziej dopracowany model jazdy, więcej możliwości tuningu i konfiguracji aut.
Przebieg w Forzie mam o wiele większy niż w GT. Wynika to głównie z faktu, że w Forzę gram od pierwszego wydania a z Gran Turismo mam do czynienia dopiero od 5 części.
Jeśli chodzi o model jazdy to chyba lepszy jest jednak w GT. W Forzie (nawet w nowej, piątej odsłonie) samochody zachowują się czasem zupełnie bez sensu (na przykład niektóre RWD da się "wyciągnąć" z zakrętu jak FWD). W GT nigdy nie miałem sytuacji w stylu "hej, tak chyba nie powinno być". Oczywiście ani Forza, ani GT nie są symulatorami i nie ma większego sensu porównywać ich modelu jazdy z tym z iRacing, Assetto Corsy czy nawet Race 07. W związku z tym dyskusja na temat ich realizmu jest trochę jak strzał nad poprzeczką. :)
Generalnie obie gry są fajne, różnią się ździebko podejściem do tematu. Forza koncentruje się bardziej na wizualnej stronie motoryzacji, daje większe możliwości tuningu, można malować bryki. W FM oferta samochodów jest też bardziej przekrojowa. Gran Turismo za to jest trochę bardziej oschłe, prezentuje mniej artystycznego polotu a więcej inżynieryjnej rzeczowości. Ma jednak lepiej przygotowane tory, lepszy tryb online, no i pozwala wcielić się w niby-managera który tylko nadzoruje wirtualnych kierowców. Lista bryk za to jest idealna dla fanów japońskiej motoryzacji. :)

Jeśli ktoś myśli poważnie o męczeniu tego tytułu to przydała by się kierownica.  Niestety wybór kierownic dla tej konsoli jest niewielki, ja osobiście polecam polowanie na używkę od microsoftu.
Tak, tutaj pojawia się problem ponieważ polityka Microsoftu dotycząca akcesoriów do Xboxa to czyste chamstwo. W przypadku Playstation nie ma problemu z obsługą kierownic, które działają również na PC. Jeśli chodzi o Xboxa to producent musi zabulić grubą kasę za licencję i jeszcze spełnić masę idiotycznych wymogów. Efekt jest taki, że niewiele jest porządnych kierownic kompatybilnych z Xboxem a parę firm (w tym Logitech) w ogóle nie robi akcesoriów do tej konsoli. Ja mam Fanateca 911 GT2 z pedałami ClubSport. Zestaw działa z Playstation, PC i Xboxem 360. Niestety cierpiący na ekstremalną pazerność panowie z MS wymyślili, że akcesoria do 360 nie będą kompatybilne z Xbox One. W związku z tym w FM5 jestem zmuszony grać na padzie bo nie mam zamiaru ładować mnóstwa kasy w nową kierownicę.  :|

Właściwie to tylko dla kinect'a i Forzy trzymam jeszcze konsolę na półce :)
Ja swojego Kinecta do 360ki opchnąłem po tygodniu testów. Natomiast tego od Xbox One nawet nie podłączyłem po tym jak zorientowałem się, że konsola w ogóle tego nie wymaga. Ciekawy gadżet ale zupełnie nie z mojej bajki. :)

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 24, 2014, 11:31:09 »
Tak, tutaj pojawia się problem ponieważ polityka Microsoftu dotycząca akcesoriów do Xboxa to czyste chamstwo.

Irytowali mnie tą polityką przez 6 długich lat i głównie przez to przesiadłem się ostatnio na PS4. Nie miałem ochoty kupować drugiej kierownicy tylko dla Forzy i Race Pro. Niestety nie ma w co jeździć na PS4. Czekam na Driveclub i mam nadzieję, że będzie obsługiwał moją G25.
Na razie grywam głównie w FIFA 14 oraz okazyjnie w War Thunder i Zen Pinball. Poza Driveclub nic innego nie mam w planach kupować na PS4. Przez ostatnie kilka promocji na Steamie tak się obłowiłem w gry, że będę miał co robić do emerytury :).

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 24, 2014, 11:59:58 »
Czekam na Driveclub i mam nadzieję, że będzie obsługiwał moją G25.
Według zapewnień panów z Sony akcesoria kompatybilne z PS3 będą działać na PS4, w tym również wszystkie kierownice które funkcjonowały poprawnie z GT5/GT6. :)

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 24, 2014, 12:09:18 »
To będzie zależało od twórców gry. PS4 automatycznie nie zapewnia wsparcia dla kierownic oficjalnie niekompatybilnych.

Z oficjalnego FAQa:
Will PS3 peripherals such as fighting sticks and steering wheels work with the PS4 system?
Generally speaking, no. However, at launch, users will be able to use these controllers if a specific game title allows it to be used within the game. This decision is upon the game developer and will vary from game to game.

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 24, 2014, 12:37:48 »
Oficjalnie nie chcą się do niczego zobowiązywać żebym im tego później gracze nie wytykali. Może też chodzić o to, że Fanatec i Logitech nie zostali jeszcze "oficjalnymi partnerami" PS4. Na razie tylko Thrustmaster zawarł odpowiednią umowę z Sony. Korporacyjny światek. :)
Tutaj wygląda to już bardziej optymistycznie: http://www.screwattack.com/news/sony-exec-says-ps3-usb-peripherals-likely-work-ps4
Mam nadzieję, że Logitech i Fanatec dogadają się z Sony. W końcu to głównie kwestia sterowników - do niedawna PS4 nie obsługiwało bezprzewodowych zestawów głośnomówiących, po aktualizacji sprzed miesiąca działają chyba nawet te z PS3.
Podejrzewam, że sporo wyjaśni się w okolicach premiery Drive Club bo to będzie pierwszy tytuł "pod kierownicę" na nowym Playstation. Wypowiedź dewelopera nastraja pozytywnie: http://www.rllmukforum.com/index.php?/topic/268931-driveclub/page-23#entry9487355

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 24, 2014, 12:48:20 »
Jestem dobrej myśli, bo co by nie mówić G25 to jedna z najpopularniejszych kierownic na rynku. Tak samo liczę, że mój stary Saitek X45 będzie działał w War Thunder, jak już wprowadzą obsługę joysticków.

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 24, 2014, 16:34:48 »
Microsoft obniża cenę X1 do 399GBP. Dotyczy to tylko zestawu z Titanfall. Nie wiem co za magik ustala te ceny bo od piątku powyższy zestaw będzie tańczy o 30GBP od samej konsoli, która jest wyceniona na 429GBP. Zresztą już dzisiaj na Amazonie zestaw z FIFA 14 kosztuje tyle samo co X1 sprzedawany osobno.
Źródło BBC

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 25, 2014, 07:22:39 »
Microsoft obniża cenę X1 do 399GBP. Dotyczy to tylko zestawu z Titanfall.
Wygląda na to, że desperacja Microsoft rośnie dość gwałtownie. Rozpaczliwie starają się zwiększyć sprzedaż konsoli i dorzucają Titanfall "za darmo". W US rozwiązali to w inny sposób - gracze będą dostawać kod umożliwiający ściągnięcie Titanfall z Xbox Live. Tutaj można o tym przeczytać: http://www.polygon.com/2014/2/24/5443358/sonys-sales-lead-is-great-news-for-new-xbox-one-customers-and-ea

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 02, 2014, 14:56:16 »
Nie sądzę, żeby to była desperacja. Sprzedaż Xboxa idzie im niezgorzej, ale chodzą słuchy, że pod nowym kierownictwem MS chce w ogóle pozbyć się Klocka, więc może chcą spuścić jak najwięcej sztuk zanim to zrobią.