Autor Wątek: Miasto '44  (Przeczytany 16008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Odp: Miasto '44
« Odpowiedź #30 dnia: Października 01, 2014, 13:04:30 »
Dlatego też pisałem, że pewnych granicach. To dlatego też, nie będę protestował przeciwko np. zakupom nowoczesnego sprzętu wojskowego (o ile te zakupy są robione z głową). Bardzo dobrym przykładem na dniach, kiedy przegieło się w drugą stroną są...Niemcy. Jeden z wyszukanych komentarzy (gdzieś w prasie), że nowymi żłobkami (bo trzeba przecież zaspokoić żądanie i WYGODĘ społeczeństwa) się nie da obronić Ojczyzny.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #31 dnia: Października 07, 2014, 15:09:34 »
Co ja robiłem mając dziewiętnaście lat? A na przykład...., eee.. nieważne. To co ONI robili, przerasta wszystkie moje wyobrażenia.

Film mocny, niektóre sceny jednak burzyły moje dobre wrażenie podczas projekcji. Właściwie to film jako całość przekonał mnie dopiero w 2/3 swej długości. Choć wiem co reżyser chciał pokazać w tych zwolnionych scenach to nie trafiają do mnie one w ogóle w takiej formie. Ale ja stary jestem i dlatego tak to odbieram. Żona z którą byłem w kinie bardzo mocno przeżyła film, ja też, ale ja wiedziałem o tych wydarzeniach prawie wszystko bo sporo się naczytałem o PW, ona nie wszystkie okrucieństwa tej walki znała. Za jakiś czas obejrzę go sobie w domu jeszcze raz na spokojnie na dvd.
Polecam wszystkim ten film.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Września 22, 2015, 12:38:08 »
Widziałem dopiero kilka dni temu. Film jest bardzo dobry, szczególnie w zalewie chłamu pokroju Pokłosia, Tajemnic W. czy Idy.
Nie przesadzajcie z tymi sekwencjami zwolnionymi, znak czasów (kiedyś każdy wybuch był pokazywany po 5x z każdej strony) i pomimo, że występują kobiety (czego nie trawię w filmach wojennych), to w tym filmie jest to czymś naturalnym, czy wręcz koniecznym. Szczerze mówiąc spodziewałem się więcej politykierstwa i przesłodzonego lovestory, ale na szczęście narracja jest konsekwentnie prowadzona z poziomu przeciętnego uczestnika powstania.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #33 dnia: Września 22, 2015, 21:07:27 »
Widziałem po raz drugi w C+ w niedzielę bodajże. I powiem Wam, że Miasto jest jednym z niewielu filmów, które zapamiętałem prawie w 100% z seansu kinowego rok wcześniej. Ten film wbił mi się rok temu w mózg. A to chyba IMO jedna z lepszych rekomendacji... Oglądam setki filmów roczne, zapamiętuję, tak jak Miasto, kilka...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #34 dnia: Września 22, 2015, 21:22:27 »
A powiedzcie mi czy wersja TV nie jest krótsza? Bo trochę oglądałem na C+ i coś chyba wycieli, uwolnienie żydów w kamienicy?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Września 22, 2015, 22:38:35 »
A powiedzcie mi czy wersja TV nie jest krótsza? Bo trochę oglądałem na C+ i coś chyba wycieli, uwolnienie żydów w kamienicy?

Było uwolnienie.
Nawiązując do słów Leona, ja o tym filmie myślę od niedzieli, a to u mnie rzadkie, tzn. nie myślenie  :P, ale tak długie koncentrowanie się na poszczególnym filmie. Jedyne czego mi może trochę zabrakło, to pokazania, że nie tylko Niemcy byli tymi złymi, ale również np. Łotysze mają swoją czarną i haniebną kartę w historii tłumienia powstania i mordów na ludności. Uważam, że ten wątek był możliwy do rozwinięcia po stronie oprawców dla zbilansowania wątku ofiar, którymi oprócz Polaków w filmie byli Żydzi (vide scena z ich uwolnieniem, a potem epizody z młodym Żydem, który przyłączył się do walki powstańczej).

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #36 dnia: Września 22, 2015, 23:31:12 »
Jak dla mnie film od strony dźwiękowej i wizualnej dobry ale scenariusz cienizna!
Film bez jakiejkolwiek ciekawej fabuły, jak porównać go z nowym Westerplatte to oczywiście super kino
tylko że Westerplatte to mega gniot.
     Jedyny mega dobry film Polski ostatnich 10 lat to Bogowie, tyle że to film nie o wojnie chociaż walki tam
nie brak.
Oczywiście Miasto 44 ogląda się dobrze ale do wielkiego kina brakuje sporo, dla nas Polaków mających
sentyment do powstania jest to na pewno ciekawy film ale czy reszta świata by go na długo
zapamiętała tak jak np: Das Boot?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #37 dnia: Września 22, 2015, 23:58:51 »
Było uwolnienie.

O kurde to przegapiłem ten moment.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack