Autor Wątek: Zostać Jagerem.  (Przeczytany 2235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zostać Jagerem.
« dnia: Kwietnia 06, 2014, 01:57:12 »
Witam,
poszukuję informacji o tym jak wyglądał nabór do poszczególnych formacji lotniczych w głównych krajach oraz szkolenie pilotażu itp. Ciekawy jestem jaki nalot i ćwiczenia miał za sobą typowy Hans/John/Iwan w momencie wejścia do walki. Interesują mnie głównie okresy gdzie takie szkolenia były jakoś sformalizowane, czyli nie liczymy Anglii podczas BOB'a, ZSRR w latach 41-44 i III Rzeszy po 44. Zaczynając od młodzieńca, który zobaczył ulotkę reklamową sił powietrznych do momentu stania się pełnoprawnym pilotem. Rówież potem, jakie ćwiczenia przechodziły takie jednostki.

Odp: Zostać Jagerem.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 06, 2014, 22:26:51 »
Nie wiem czy to Cię usatysfakcjonuje, ale spróbuj wspomnienia, biografie pilotów. Prawie każdy zamieszcza "swoją drogę do lotnictwa".
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2014, 22:40:04 »
I u każdego wygląda ona inaczej ;) Nie, mnie interesują bardziej formalne tabelki i liczby co kto jak i gdzie.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 10, 2014, 15:09:10 »

W trakcie DWS wielu pilotów było podoficerami. Niektórzy nawet nieoficjalnie dowodzili mniej doświadczonymi oficerami młodszymi. Często np. w II RP pilotem "Karasia" był kapral a dowódcą obserwator w stopniu porucznika. Jak to jest dzisiaj? Czy są armie gdzie na myśliwcach odrzutowych latają podoficerowie?