Autor Wątek: FSUIPC i ustawienia kontrolerów  (Przeczytany 5948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
FSUIPC i ustawienia kontrolerów
« dnia: Kwietnia 20, 2014, 09:20:54 »
Takie pytanie, czy np. we FSUPIC, mówię o tej wersji zarejestrowanej da się podpiąć jakieś skróty (np. nowe, albo przyciski od joya) ale tylko dla danej, konkretnej maszyny? Jak wybierzemy już inną jest po staremu ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2014, 16:40:09 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: FSUIPC i ustawienia kontrolerów
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 20, 2014, 10:54:26 »
Tak. Można dla każdej maszyny, dla każdego wariantu.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 20, 2014, 11:41:37 »
Mozesz nawet przypisac rozne osie dla kazdego samolotu (jak masz np. wolant i joystick, oba podlaczone a chcialbys kazdego z nich uzywac dla konkretnej maszyny). Co do mapowania przyciskow od joya ja uzywam LINDA (nie, nie Bogusia)
http://forum.avsim.net/forum/424-linda/
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 20, 2014, 16:45:56 »
Ok, dzieki, niby o to właśnie chodzi, znalazłem nawet tutorial, który pokazuje, że można sobie nagrywać makra na elementy klikając w kabinie - super sprawa faktycznie, tak jak. np. w tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=ccpIHJgoWIo (chociaż to FS2004...?).

Z tym, że teraz widzę, że u mnie, po wciśnięciu modułu na pasku, pojawi się black screen jedynie z menu i nic nie da się ustawić.

Doczytałem, że można zmienić sobie ew. na windowed mode ale w oknie mam dalej to samo. Jakieś pomysły?

Mam dokładnie jak ten gość w tutorialu od minuty 7:26 http://www.youtube.com/watch?v=hRGPNVtf2Cw z tym, że on nic sobie z tego nie robi.

Ew. może faktycznie ta Linda, ale pytanie czy ten program ma zapisywanie takich makr na podstawie klikania czegoś w kabinie? W zaawansowanych dodatkach nie wszystko ma swój odpowiednik w opcjach, a chciałbym parę rzeczy podpiąć pod nowe panele. Manual do Lindy przeraża ;) .

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2014, 17:55:57 »
Dodam, coś się mi udało, to znaczy, po kliknięciu Create macro wyskoczyło okienko z nazwą do wpisania, też na tym czarnym tle (może jednak tak ma być pod FSX) coś tam wpisałem, dałem OK, powróciło menu FSUIPC, dałem ok (komunikat o save FSUIPC i nowym jego załadowaniu) i przeszedłem do ekranu z FS'em klikam w kabinie na wybranym przełączniku myszką. Nic się nie dzieje - tzn. żadne zielone pole nie wyskoczyło z info, że coś tam się sejwuje, czy wykrywa (Cessna defaultowa, dałem na przełącznik od zbiorników z paliwem, biała wajcha na dole). Ale już jak kliknąłem na Radio z "-" to element informujący na górze, czy zasejwować (enter) po wpisaniu nazwy, czy odpuścić (Esc) się pojawił. Co zatem nie gra?

http://forum.avsim.net/topic/416401-how-to-record-mouse-macros-with-fsuipc/

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 20, 2014, 18:37:07 »
Zerknij na: https://www.youtube.com/watch?v=__of5EEZzvc
Pamiętaj o Aircraft specific (o ile w FSX też jest taka opcja, sprawdzę w nocy).
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 20, 2014, 19:15:43 »
Tak działa już tworzenie makr, ale problem, że na około 10% chyba przyciskach :( w kabinie wirtualnej. Np. w modelu Carenado nic nie wykrył do przypisania. Dziwne, bo nawet jakby nie wykrywał podstawowych funkcji. Np. w ramach testu wciskam on battery ale nie wykrywa tego do przypisania makra z klikania myszką.

Czyli nie wygląda to tak ładnie i pięknie:

"Sprawa się gmatwa, gdy chcemy przypisać funkcję spoza listy. Przykładem samolotu, w którym zdarza się to często, jest ATR 72-500 od Flight1. W tym samolocie prawie każda funkcja musi być rejestrowana poprzez makro. Zadanie to jest tylko trochę trudniejsze niż przypisanie pojedynczego klawisza. Wciskamy przycisk Create Mouse Macro i wybieramy nazwę pliku, w którym ma być ono zapisane (makra są przechowywane z rozszerzeniem „.mcro” w podkatalogu Modules w katalogu FS). Można wybrać nazwę pliku już istniejącego – nowe makra zostaną dopisane na końcu. Następnie wystarczy kliknąć odpowiedni przycisk w samolocie, a później w okienku wpisać opis wybranej funkcji. Na koniec wchodzimy ponownie do konfiguratora FSUIPC i wciskamy przycisk End Macro. Za jedną sesją nagrywania można zarejestrować wiele takich funkcji. Więcej szczegółów w obszernym podręczniku FSUIPC. Przypisanie makra do przycisku jest łatwe. Zarejestrowane makra znajdują się wspomnianej wcześniej na liście funkcji, które można w konfiguratorze przypisać do przycisków."

http://www.cassubian.pl/portal/en/content/gdy-brakuje-przycisk%C3%B3w-fsuipc

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 20, 2014, 22:13:25 »
W przypadku ATRka, programowanie za pomocą mouse macro odbywało się na standardowych panelach 2D, a może jest większe zagęszczenie "łatwych" gauge.
Strzelam, pewności nie mam: Może Carenado więcej opiera na gauge w xml. Sprawdzać za bardzo nie mam jak, cały osprzęt mam na strychu od półtora roku, a FSy w zasadzie w rozsypce po zwykłym skopiowaniu plików przy stawianiu nowego systemu.
Taaaa...

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 31, 2014, 15:27:02 »
Chciałbym nawiązać do programu Linda. Mianowicie męczę się z zaprogramowaniem mojego Mjoy'a, do Dash'a Q400 Majestic Software. Korzystam z niezarejestrowanej wersji FSUIPC, z usuniętym plikiem FSUIPC4.ini, programu Linda 1.13 z patchem, wgranym do folderu Modules oraz modułem do Dash'a Q400 w wersji 1.2. Jestem nie co skołowany, bo postępuję według wszystkich instrukcji, a nic nie chce działać, tzn. mam wrażenie, że samolot nie odbiera sygnału z Mjoy'a, z poprzypisywanymi funkcjami dla poszczególnych enkoderów i przełączników w Linda. Jestem świadom, że coś musiałem zrobić nieprawidłowo, dlatego nie chce działać. Mam wrażenie, że Linda nie chce się skomunikować z FSX'em. Drugi problem jest taki, że Linda nie odczytuje sygnału przycisków jedno-pozycyjnych, ale w SVMapperze wszystko jest w jak najlepszym porządku. Proszę Was o pomoc i pozdrawiam!

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 01, 2014, 15:13:52 »
Wszystko już jasne. Wymagana jest zarejestrowana wersja FSUIPC. :evil: Czasami muszę uważniej czytać, a teraz chwycić za portfel.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 12, 2019, 00:43:08 »
Hej.

Szukam miłośnika śmigłowców z kontrolerami podpiętymi do FSUIPC4. mam osobny stick, osobny collective lever i rudder pedals. Po długiej przerwie wracam do latania, ale niestety coś idzie nie tak z działaniem kontrolerów. Kalibracja zwykła urządzeń w WIN wygląda ok. Ale jak przypisuję do poszczególnych urządzeń osie, to wychodzi jakiś pasztet. Maszyna szarpie w różne strony. Dodam, że testowałem juz wszystkei warianty - sterowanie tylko w FS-ie, potem tylko przez FSUIPC. Potem część urządzęń przez FS-a a część przez FSUIPC i ciągle jest kicha. W DCS wszystko chodzi miodowo, więc urządzenia są ok. Nie wiem co jest nie tak z konfiguracją FSUIPC. Jesteś w stanie podpowiedzieć mi co robię nie tak?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 12, 2019, 07:29:53 »
Ale jak mniemam przy samolotach też tak masz, więc to nie raczej kwestia tylko śmigłowców.
Tak na moje z tego co piszesz to masz zdublowane kontrolery. Sprawdź sobie dokładnie, czy pod FS nie masz podpisanych tych samych kontrolerów co pod FSUiPC (albo innych, odpowiadających za te same funkcje). Właśnie tak to wygląda jak są zdublowane. Jeśli używasz przypisanych kontrolerów w FSUiPC musisz wykasować wszystko z osiek pod FS'em. Ja też mam przypisane wszystko i tylko w FSUiPC (P3D), działa wyśmienicie.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 12, 2019, 07:30:28 »
Pamiętaj,  że fsx automatycznie przypisuje sterowanie do każdego podłączonego kontrolera. Więc przejrzyj dokładnie ustawienia albo wyłącz całkiem kontrolery (Ctrl+K). Jeśli to nie pomoże, skasuj fsuipc.ini i spróbuj zrobić mapowanie jeszcze raz.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"