Autor Wątek: Kilka błędów graficznych po reinstalacji systemu.  (Przeczytany 2905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka błędów graficznych po reinstalacji systemu.
« dnia: Maja 02, 2014, 17:17:32 »
Witam. Wczoraj zrobiłem reinstalkę systemu i po ponownym zainstalowaniu BMS'a pojawiło się parę problemów. Pierwszy to tragiczna jakość HUD'u, obu MFD i opisów przełączników w kokpicie. Czcionka jest rozmazana i dopiero po dość dużym przybliżeniu coś widać. Wcześniej tego nie było. I jeszcze jedno,  podczas wciśnięcia "Esc" wyskakuje niebieskie okno, ale bez żadnych napisów.  To samo, kiedy np. chce się połączyć z AWACSem, albo skrzydłowym. Są po prostu puste. No dość konkretnie uniemożliwia to grę... Ma ktoś może jakieś pomysły co z tym zrobić?  Mam directx 11 i kartę nvidia gforce 610m 1 gb (+najnowsze sterowniki) i 6 gb ramu, windows 7.

PS. Podobny problem mam z PMDG 737, tam też nie da się odczytać opisów przełączników, nawet przy maksymalnym zbliżeniu...

Odp: Kilka błędów graficznych po reinstalacji systemu.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 02, 2014, 18:22:33 »
Z tego co pamiętam jeden z ostatnich paczy do BMS zmieniał fonta na bardziej skalowalny do rozdzielczości. Niewykluczone, że font w systemie się źle zainstalował lub z jakiegoś powodu jest źle skalowany do używanej przez Ciebie rozdzielczości. Mógłbyś spróbować "wyzerować" ustawienia gry/pilota i zobaczyć, czy problem występuje nadal. Jeżeli to nie pomoże to pozostaje chyba poszukać informacji o jaki konkretnie font chodzi oraz pobrać go i ponownie zainstalować. Sprawdź też jak masz ustawione wyświetlanie fontów w Windows (panel Ekran + DPI).

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 02, 2014, 19:12:56 »
Być może wina leży w najnowszych sterownikach, Falcon zawsze był wybredny i współpracuje z konkretnymi driverami.

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 03, 2014, 11:30:13 »
Co masz na myśli mówiąc konkretnymi? I jeszcze gdyby tego było mało to na niebie pojawiają się takie o to refleksy, tylko, że zielone :
http://www.benchmarksims.org/forum/attachment.php?attachmentid=12775&d=1350083320
http://www.benchmarksims.org/forum/attachment.php?attachmentid=12770&d=1350083307
Z tym borykałem się jeszcze przed reinstalką systemu, ale nie udało mi się tego wyeliminować.
 A czy jakiś najnowszy update może coś zmienić?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 03, 2014, 11:38:13 »
Proponuję zainstalować te sterowniki: http://www.geforce.com/drivers/results/50007

Sam ich używam i działają bardzo dobrze. Nie pamiętam na jakich, ale na pewien czas najnowszych Falcon praktycznie nie działał.

Pozdr.

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 03, 2014, 12:58:24 »
Zainstalowałem, ale niestety, żadnej poprawy.  A wygląda to tak: http://zapodaj.net/698ea72e1bbb6.png.html No i tragiczna jakość obu MFD i HUD'u... A i zapomniałem napisać o jednej rzeczy. Kiedy po raz pierwszy po instalacji uruchamiałem BMS'a to wszystko było ok. Później, jak włączyłem jeszcze raz, z podłączonym joyem, żeby wszystko poustawiać, to się "popsuło".

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 03, 2014, 13:13:11 »
No to niestety nie umiem pomóc, powodzenia.

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 03, 2014, 13:48:26 »
No nic, dzięki, będę coś próbował z tym zrobić. A i zauważyłem ciekawą rzecz, przeinstalowałem BMSa i po odpaleniu było elegancko, dopóki nie podłączyłem joysticka i w setupie nie zmieniłem sterowania z klawiatury na joystick... Po tym znowu wszystko się zrypało.

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 03, 2014, 13:57:21 »

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 04, 2014, 00:11:54 »
Ok, tych zielonych refleksów udało mi się pozbyć i zdiagnozowałem źródło problemów z grafiką. Nie wiem dlaczego, ale jest to joystick. Dopóki w setupie nie przestawię sterowania z klawiatury na joy'a to wszystko jest ok. Dlaczego tak się dzieje? Niby nie ma to ze sobą żadnego powiązania...