Autor Wątek: Celownik bombowy  (Przeczytany 5299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Celownik bombowy
« dnia: Sierpnia 02, 2014, 17:53:49 »
A czy koś już się może bawił tym celownikiem bombowym i zrobił jakiś "bombing level" i może pokrótce to wytłumaczyć?

Tu dla przykładu celownik w Pe-2. Online na nim nawet fajna zabawa, ale po nurkowaniu na hamulcach i zrzucie, już nad ziemią stajemy się bezbronni. Ci strzelcy to przeciwieństwo tych ze starego iłka i War Thunder.

Ps. znalazłem ciekawe video, wyglądający groźnie ekran okazuje się dziecinnie prosty:
http://www.youtube.com/watch?v=2z3S-fGnVcE
Z tym, że chyba nic tutaj nie ustawiał a propo wiatru. To podpowiem, to jest ikonka na górze, którą można rozwinąć. Poda nam warunki panujące na danej mapce. Potem ustawiamy to przyrządami po lewej stronie na tym panelu - kierunek wiatru oraz jego prędkość.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2018, 13:37:16 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Celownik bombowy
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 03, 2014, 19:29:13 »
Prosty w użyciu. Dajemy prędkość i pułap i Drop w odpowiednim momencie. Można też ustawić kierunek wiatru, ale to musimy sami tak wycyrklować, jakim lecimy kursem, skąd wieje wiatr i wtedy pokrętłem na lewo ustawiamy kierunek z jakiej strony wiatr uderza w nasz samolot. Dodatkowo należy ustawić jego prędkość na kółku obok.

Całość działa dość precyzyjnie i bomby spadają z 3000m. bardzo blisko celu. Największym problem jest tylko odpowiednio się ustawić i wcześniej zlokalizować cel. W tym celu możemy wybrać MODE ten celownik, dać prędkość 600km/h i 0,4 wysokość. Wtedy będziemy mieli największy zasięg widzenia. By go powiększyć można VIEW MODE przesunąć na to oko (tryb obserwacyjny?). Wtedy jak będziemy obracać pokrętłem to zwiększy nam się zasięg, ale zauważyłem, że wtedy powrót do MODE z celownikiem bombowym jest chyba zabugowany, bo już przestaje właściwie działać. Pozostaje czekać na He-111 jeszcze.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 04, 2014, 22:03:43 »
Ps. jest ok, nie ma bugu. Po prostu jak skończą się bomby celownik zamiera i nic nie działa - taka mała uwaga.

Zrobiłem mały tutorial oznaczeń dotyczących lvl bombing, może komuś się przyda:

https://www.youtube.com/watch?v=FuHVMaPNdnQ&list=UUstPR1JT28ULlLtFmJ01BMg .

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2018, 11:14:17 »
Czy to tylko u mnie tak jest?
Po 3.007 mam czarny ekran jak dam "V", nie działa celownik, mam tylko "Waiting for data", obojętnie jaki bombowiec.

Może ktoś sprawdzić u siebie?

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 03, 2018, 12:26:33 »
Wchodzę w szybką misję, Heńka 111 h6 i naciskam po chwili V https://1drv.ms/u/s!AvwJjdH4deeRiZ9HpyYTd9j4jHmfUQ

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 03, 2018, 15:40:45 »
Wchodzę w szybką misję, Heńka 111 h6 i naciskam po chwili V https://1drv.ms/u/s!AvwJjdH4deeRiZ9HpyYTd9j4jHmfUQ

Nie mam pojęcia. Przeinstalowałem cały sim, mam wciąż tak samo, czarny ekran obecnie z Waiting for data. Wrzuciłem też nowe sterowniki, dalej problem.
Na szczęście nie tylko u mnie: https://forum.il2sturmovik.com/topic/40321-bombsight-waiting-for-data/ , ale skoro u Boskiego działa, to czemu u mnie nie?
Przy instalacji nowy Iłek odmawia instalacji Net Framework, bo już jest nowsza wersja zainstalowana. Może coś z tym?

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 03, 2018, 17:40:21 »
Redaktorze, jak ja wszedłem do samolotu i od razu nacisnąłem V, to nie było celownika, tylko widok taki jak w toaletach dawnego typu w PKP. Dopiero po 3 czy 4 naciśnięciu zaskoczył właściwy, załączony obraz.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 05, 2018, 20:58:50 »
Po 3.008 tak samo, dalej mam "Waiting for data" albo tak:

Czyli PKP, kilka razy V nie działa u mnie. Dziwna sprawa :( Zgłosiłem do supportu.

www.yoyosims.pl

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 05, 2018, 22:39:40 »
No, ale jak to Qrdl napisał, możesz, za własne dutki, powspominać jak to kiedyś w PKP bywało ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 08, 2018, 16:55:32 »
Chyba mam. Potrzebuję testera.

Proszę sobie odhaczyć ten HUD, by nie mieć zaznaczony (ale przed lotem, w locie też można to zrobić ale wtedy nie ma tego efektu). Settings > Game Interface.
Ja przynajmniej tak latam, nie lubię ikon.
Potem Quick Mission, np. Pe-2 w locie i tak po 2 minutach dajcie "V".
Wyskakuje Waiting for data?

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 08, 2018, 18:13:04 »
Zrobiłem jak prosił Redaktor i jest albo PKP albo czekanie na dane. Sprawdzone w Heńku i Peszce.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 08, 2018, 18:34:15 »
Good, zglaszam to jako bug. Ja od razu mam Techno chat ukryty. Dzieki!

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2018, 19:56:24 »
Nie chciałbym martwić ale u mnie to nie występuje. Nieważne czy odhaczę przed QMB czy uruchomię grę z odhaczonym (normalnie mam zaznaczony dla "wiadomości wieloosobowych", technochatu nie używam) to pojawia się prawidłowo działający celownik.
Aktualizacje przez Steam, BoS z pudełka, DLC ze Steam, polska wersja językowa.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 10, 2018, 16:58:23 »
Zrobiłem jak prosił Redaktor i jest albo PKP albo czekanie na dane. Sprawdzone w Heńku i Peszce.

Bug potwierdzony, zrobią fixa pod Il_2 BoX'a :)

"We were able to repeat the situation and already working on fixing it.
Sorry for the inconveniences".

www.yoyosims.pl