Autor Wątek: RSBN & PRMG  (Przeczytany 4698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
RSBN & PRMG
« dnia: Września 07, 2014, 23:04:31 »
Premiera już tuż, tuż, pewnie w bardzo krótkim czasie podadzą datę. Tymczasem ćwiczenia z RSBN i PRMG.
Teoretycznie jesteśmy w stanie zrobić tutaj wszystko i latać bez całkowitej widoczności ziemi. Zabawy co niemiara w klasyczną sowiecką nawigację.

Video: http://youtu.be/rFjzg4VHt3k .

Nie jest to pełny tutorial, ale pokazuje jak to tutaj wygląda właściwie zahaczając o każdy element nawigacji i wszystkie tryby (jedynie poza korzystaniem z ARK) w bisie.
Podczas lotu używany był też SAU.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: RSBN & PRMG
« Odpowiedź #1 dnia: Września 08, 2014, 21:27:34 »
Częstotliwości ARK wybiera się z pulpitu sterowania klawiszami, 1-9 ale jak się je stroi? To nie jest ARK-11 gdzie były korbki do strojenia. To chyba ARK-14? Nie było strojenia przez pilota w locie, jak w starszych wersjach tylko ustawiano przed lotem śrubokrętem czy jakoś inaczej chyba.
Czy możesz napisać coś na temat pulpitu sterowania RSBN, i wkleić jakiś jego zbliżony screen.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2014, 22:03:24 »
Częstotliwości ARK wybiera się z pulpitu sterowania klawiszami, 1-9 ale jak się je stroi? To nie jest ARK-11 gdzie były korbki do strojenia. To chyba ARK-14? Nie było strojenia przez pilota w locie, jak w starszych wersjach tylko ustawiano przed lotem śrubokrętem czy jakoś inaczej chyba.
Czy możesz napisać coś na temat pulpitu sterowania RSBN, i wkleić jakiś jego zbliżony screen.

Tak jak piszesz. Od razu są częstotliwości zarówno dla ARK i RSBN przypisane (ew. można je zmodyfikować w edytorze na etapie pre-flight). W przypadku ARK dodatkowo używa się pokrętła sektorowego. Dwa pierwsze kanały za to dla RSBN są wolne, czyli nie przyporządkowane dla żadnej częstotliwości. Jeśli w DCS da się wstawić pojazd z transmiterem to można zapewne tutaj podpiąć np. jakiś waypoint.

Przykład dla kanałów ARK.
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2014, 23:54:19 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2018, 19:52:01 »
Mam pytanie do bardziej obeznanych z RSBN. Gdy startuję misję treningową, wskazówka pokazująca aktualny radial działa prawidłowo, z czasem kompletnie się rozjeżdża i nie pokrywa się z niczym. Od pewnego momentu  praktycznie przestaje się poruszać pomimo tego, że lecę obok lotniska i powinienem "mijać" wiele radiali. To jest bug DCSa, czy ja czegoś nie wiem o tym systemie? Szarpię się z tym drugi dzień i nie jestem w stanie uchwycić w tym żadnej logiki, tylko wskaźnik na KPP pokazuje coś sensownego, reszta o jakiś random :-/
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2018, 21:06:07 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 06, 2018, 22:11:58 »
A kontrolki odbioru sygnału się świecą? Może zły kanał jest ustawiony albo  z nową mapą misja przestała działać.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 06, 2018, 22:40:26 »
Tam jeszcze byl przelacznik ARK/RSBN, po lewej stronie kokpitu.  I tak jak some1 pisze, musi byc sygnal slychac.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 06, 2018, 23:42:58 »
Po prostu jestem debilem, okazało się, że jakoś źle spojrzałem na przełącznik ARC/RSBN i cały czas leciałem na ARC przekonany, że jest w pozycji RSBN. Pechowo na początku treningu wybrany ARC był w tej samej linii co lotnisko z RSBN i nie zwróciłem na to uwagi. Teraz oczywiście wszystko działa jak trzeba :-) Dzięki za naprowadzenie na właściwe tory.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2020, 15:44:38 »
Czołem Piloci!
Nowy tu jestem, nie pisałem jeszcze.
Latam bisem w dcs jakieś 180 godz, może trochę więcej.
Przeleciałem się i przesyłam skan listy kanałów RSBN do Syrii spisany "na kolanie" względem baz , może się komuś przydadzą...
https://drive.google.com/file/d/1drndVDyWRY8ZcF94WxMMOq6Q5cr2NH8X/view?usp=sharing

Napiszcie, czy da się pobrać .jpg.

Wysokości !

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 30, 2020, 19:56:40 »
Czolem! Nie da, musisz udostepnic plik.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2020, 22:33:56 »
Rozumiem, to wtedy otwartym tekstem:
         rsbn   rsbn   rsbn
king    husaein      6      
ramat    david      2   3   4
meggido         1      
eyn    shemer            
haifa         5      
khalkhalah         8   9   
kiryat   shmona      7      
marj   ruhayyil            
damaszek         10   11   
quabr   assitt            
mezzih         12      
marjas   north            
marjas   south            
al.   dumayr            
beirut   hariri      16   17   18
rayak         15      
an   nasiriyah      14      
wujah   al.   hajan   19      
palimyra         22      
al.   qusayr      21      
rene   mouawad      20      
hama         23      
bassel   al.-assad      24      
abu   al.-duhr      25      
tabqa         26      
taftanaz               
tirah         27      
aleppo         29      
kulibires         28      
hatay         30      
minakit         31      
adana               

Które mają, to mają, ew. uzupełnijcie

Wysokości!
AR

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 26, 2020, 19:42:50 »
Nie wiem dlaczego mam pokazane całkiem spore odchylenie od osi pasa. Z czego to wynika? Niedokładnie dokręcam (pas miał kierunek 41) pokrętłem 3K?

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 26, 2020, 20:07:40 »
Eeee, to i tak nieźle, spróbuj lądować na Mineralnych Wodach - tam odchyla jeszcze bardziej :D. Wydaje mi się (choć to tylko spekulacja z mojej strony), że na kaukaskiej mapie punkty, w których niby "stoi" nadajnik są zdefiniowane obok pasa aby zasymulować jak zestawy RSBN/PRMG rozstawia się w rzeczywistości, tj. nie na progu przecież. Miej na uwadze, że ten system ma cię tylko podprowadzić jako-tako na kierunek i do wysokości decyzji, dalej dokręcasz do pasa sam.