Autor Wątek: MiG-21bis - pierwsze wrażenia  (Przeczytany 39352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: MiG-21bis - pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #90 dnia: Września 29, 2014, 18:30:11 »
Jak w opcjach mamy ustawione "Easy Radio" to działa na każdym. Jeżeli nie, to będzie działać tylko na kanale nastrojonym w edytorze.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #91 dnia: Września 29, 2014, 18:39:38 »
Jak w opcjach mamy ustawione "Easy Radio" to działa na każdym. Jeżeli nie, to będzie działać tylko na kanale nastrojonym w edytorze.

Spkojnie, nie mam easy radio oczywiscie.

Ps. a moze jest tak, ze do AWACS jest wymagana faktycznie czestotliwosc, a na ATC nie? Ja latam z kontrola i naprowadzaniem naziemnym, nie powietrznym, wedle przykladu z instrukcji i tu zglaszaja sie na kazdym kanale.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #92 dnia: Października 04, 2014, 13:31:51 »
Tylko czy środkowa pancerna szybka nie była ogrzewana ...?! To czemu tez zmarzlina?
Nie była, dlatego zastosowano spirytusową instalację do odladzania wiatrochronu.

Nabyłem i powoli poznaję.
 :)
Jestem pełen podziwu jak realnie wygląda obsługa wyposażenia.
Praktycznie wszystko działa zgodnie z prawdziwą instrukcją użytkowania samolotu MiG-21 bis wydaną przez Dowództwo Wojsk Lotniczych w 1981 r.
Niestety nasze lotnictwo miało na uzbrojeniu "biedniejszą" wersję MiG-21 bis czyli bez RSBN i PRMG.
Brakuje mi tylko realnego dźwięku pracy dopalacza, ten jakiś jest jakiś słaby i cichy.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

Offline Elian

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: Października 06, 2014, 18:29:28 »
Planowany jest update 18 Października ??

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #94 dnia: Października 06, 2014, 18:30:49 »
Nabyłem i powoli poznaję.
 :)
Jestem pełen podziwu jak realnie wygląda obsługa wyposażenia.

Gratulacje, witaj na Forum i fajnie, że migacz zdobywa coraz więcej fanów :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #95 dnia: Października 07, 2014, 16:15:23 »
Cześć,
    Mam dwa pytania dotyczące "ołówka", mianowicie nie razi Was to bujanie na boki podczas startu?
Wygląda to jakby kołowało się samolotem o wąskim rozstawie podwozia po trawiastej i nierównej
w dodatku nawierzchni, ja wiem że płyty radzieckich lotnisk były nierówne, ale chyba nie do tego stopnia.
    Drugie sprawa to start, radziecka szkoła stosowana też w Polsce przewidywała rozpędzanie z uniesionym
kółkiem przednim, było to podyktowane podobno zerowym kątem zaklinowania skrzydła, niektórzy też
twierdzą, że przy rozpędzaniu samolotu na trzech punktach były problemy z oderwaniem, jak to mówili
mi piloci latający na "ołówku", samolot lubił się przykleić do pasa. Czy w DCS również jest to wymodelowane?
    Inna sprawa, to fakt że tę technikę startu można zaobserwować u pilotów latających na TS-11 (tutaj może
Toyo poratuje fachowym wytłumaczeniem).

« Odpowiedź #96 dnia: Października 07, 2014, 16:48:40 »
Razi, ale świadomośc, że m.in. ten aspekt został najprawdopodobniej poprawiony w nadchodzącym patchu (którego beta wersja pojawiłą się zresztą dziś) powoduje, że nie przykładam do tego uwagi. Co do kółka to się nię wypowiadam, bo choć zawsze próbuję płynnie je unieść i oderwać się właśnie "wedle instrukcji", to zazwyczaj wychodzą mi z tego jakieś patologiczne wygibasy. Mniemam, że przy płynniejszym rozbiegu będzie łatwiej :D.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #97 dnia: Października 07, 2014, 17:25:59 »
Ponoć będą poprawki do funkcjonowania podwozia w MiGu, ale mam wrażenie, że zachowanie samolotów w DCS na ziemi jest ogólnie jakieś dziwne.

Skrzydło delta na zerowym kącie natarcia nie generuje w ogóle siły nośnej (albo bardzo mało), więc możesz się rozpędzać i rozpędzać aż przeciążysz podwozie, a samolot sam się nie wzniesie. W grze nie próbowałem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #98 dnia: Października 07, 2014, 17:47:23 »
Płynność faktycznie wzrosła zauważalnie. I to czuć. Podejrzewam, że jak ktoś ma mocniejszą kartę graficzną, to może mieć jeszcze więcej pozytywnych wrażeń. Ja na swoim GF560 jestem zadowolony. Co do bujania przy rozbiegu, to chyba jeszcze tego nie wyeliminowali, w każdym razie, nie ma na ten temat nic w wykazie zmian, a i ja podczas startu nie zauważyłem jakiejś znaczącej (czy też jakiejkolwiek) różnicy. Do tego oczywiście warto skasować folder z ustawieniami kontrolerów dla MiGa, i przypisać je od nowa.

« Odpowiedź #99 dnia: Października 07, 2014, 19:03:02 »
Uuuuu, o ile w "preliminary changelogu" uwaga o podwoziu była i to pogrubiona, to z changeloga "betowego" rzeczywiście zniknęła. Może faktycznie coś się wykrzaczyło i tutaj na razie zmiany nie będzie. Uspokaja mnie jednak, że są świadomi problemu i zapewne zajmą się tym, jak nie teraz, to później.

« Odpowiedź #100 dnia: Października 10, 2014, 19:36:56 »
Witam.
Na forum Lotnictwo.net znalazłem przepis na osiągnięcie pułapu z którym mam duży problem.
Prosiłbym kolegę Toya sprawdzenie poprawności poniższego zapisu.

Ćw. 112 (212) LOT W CELU OSIĄGNIĘCIA PRAKTYCZNEGO PUŁAPU
 - Start
 - Wznoszenie na zakresie maksymalnym z kursem startu, Vrz=850, zakręt β=45, po zakręcie H≥4000
 - Wznoszenie do H~11 000 na zakresie maksymalnym
 - Rozpędzanie do Ma=1,3 na zakresie DP
 - Rozpędzanie do Ma~1,7 ze wznoszeniem U=10
 - Nabór do H=15 000-15 500 z U=10-25
 - Rozpędzanie do Ma=1,85-1,9
 - Górka pod kątem 15-20, prędkość malejąca do Ma=1,7-1,6
 - H=19 500, lot poziomy
 - Wyłączyć dopalanie, wypuścić hamulce aerodynamiczne, zniżanie.

« Odpowiedź #101 dnia: Października 10, 2014, 20:41:22 »
Wygląda to dobrze, na "młodszym bracie" wznoszenie było do 13 tyś., po czym pełne dopalanie i rozpędzanie na lekkim zniżani (Vz=10...15 m/s) do osiągnięcia prędkości Ma=1,8, na następnie w górę około 15 stopni wznoszenia do wysokości 18 tyś. metrów. Jednak im wyżej tym mniejszy kąt wznoszenia. Na pułapie -  lot poziomy i lekkie zakręty z przechyleniem do 45 stopni.

« Odpowiedź #102 dnia: Października 10, 2014, 20:48:29 »
Na forum ED użytkownicy zauważyli, że osiągi "growego" MiGa na dużych wysokościach są zbyt słabe w stosunku do prawdziwego. LS zajmuje się tematem, ale z tego co się orientuję, do dzisiejszego update'u nie trafiły jeszcze żadne poprawki.

« Odpowiedź #103 dnia: Października 10, 2014, 21:07:02 »
Przed updejtem nie mogłem się rozpędzić do prędkości większej niż 1.2Ma na wysokości 11 000m
Teraz juz jest lepiej.
Tylko ciągle wkurza brak białego światła w kabinie podczas nocnych lotów.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #104 dnia: Października 10, 2014, 21:58:31 »
To oswietlenie to mogliby zrobic, tam nie tylko brak bialego ale jeszcze brak jednego czerwonego ale na oswietlenie calej kabiny. Pozostaje jedynie ta opcja z latarka u pilota.

www.yoyosims.pl