Autor Wątek: Celownik lunetkowy w Bf-109  (Przeczytany 3413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Celownik lunetkowy w Bf-109
« dnia: Października 30, 2014, 16:05:25 »
Przy okazji dyskusji w innym wątku wypłynęło zdjęcie kabiny Bf-109 Gallanda wyposażonego dodatkowo w celownik lunetkowy. Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje, zdjęcia, linki dotyczące technicznej strony tego zagadnienia.
Rzeczone zdjęcie:
http://thinkingouttabox.files.wordpress.com/2013/10/bf-109e4-stab-jg26-adolf-galland-wnr-5819-france-1940-04.jpg?w=490&h=318
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Odp: Celownik lunetkowy w Bf-109
« Odpowiedź #1 dnia: Października 31, 2014, 14:59:27 »
Lunetka służyła do szybszego identyfikowania/szukania celów. Może miało to związek z niedowidzeniem na jedno oko u Gallanda. W każdym razie po jakimś czasie powstał Revi ze zintegrowaną lunetą.
PFS_milo

« Odpowiedź #2 dnia: Października 31, 2014, 22:31:12 »
Dokładniej chodzi mi o sposób zamocowania jej w kabinie. Jak wyglądała podstawa, w jaki sposób była przepuszczona przez wiatrochron, czy była zamocowana symetrycznie czy tak jak Revi przesunięta. W pierwszej z sześciu części ML poświęconych 109-tce jest co prawda rysunek E-7/Z z lunetką ale też tylko boczny (tak samo jak art E-4/N Gallanda). Wspominają co prawda o zainstalowaniu pewnej liczby lunetek na Dorach (sorry nie pamiętam teraz konkretnie jakiej, później sprawdze) ale też bez szczegółów.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2014, 22:17:11 »
Znalazłem inne zdjęcie, które chyba co nieco wyjaśnia:
                                                                                  S. Dali