Autor Wątek: Free Track w IL-2 BoS  (Przeczytany 16163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Free Track w IL-2 BoS
« dnia: Listopada 11, 2014, 16:25:49 »
Witam Serdecznie Panowie.
Drodzy Piloci, po kolejnej aktualizacji BoS'a przestał działać freetrack a latanie na grzybku całkowicie odpada. Czy Deweloperzy gry na siłę chcą wcisnąć kolejny produkt, blokując rozglądania się w freetrackiem? Może jest jakiś pomysł aby ten freetrack zaczął działać? Przepraszam za brak ładu i składu, ale nosi mnie... powoli przekonuje się że znowu wyszedł nowy Cloc przepraszam CloD

Wydzielilem ten temat, moze sie komus przydac.
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2014, 18:49:31 wysłana przez YoYo »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Free Track w IL-2 BoS
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 11, 2014, 16:42:59 »
Witam Serdecznie Panowie.
Drodzy Piloci, po kolejnej aktualizacji BoS'a przestał działać freetrack a latanie na grzybku całkowicie odpada. Czy Deweloperzy gry na siłę chcą wcisnąć kolejny produkt, blokując rozglądania się w freetrackiem? Może jest jakiś pomysł aby ten freetrack zaczął działać? Przepraszam za brak ładu i składu, ale nosi mnie... powoli przekonuje się że znowu wyszedł nowy Cloc przepraszam CloD

Na forum BoS'a jest temat o "niedziałaniu" TRack IR i FreeTrack.
O ile w moim przypadku (Track IR) pomogła aktualizacja, to w przypadku freetraka już tak różowo nie jest.
Z tego co wyczytałem - jeżeli freeTR wykorzystuje jakiekolwiek elementy oprogramowania TrackIR (nawet pod inną nazwą) to po prostu nie będzie działał.
Nie wiem na ile dobrze zrozumiałem temat. Tutaj jest oryginał: http://forum.il2sturmovik.com/topic/12733-track-ir-no-longer-works/
tutaj odnośnie freetracka: http://forum.il2sturmovik.com/topic/12736-freetrack-doesnt-work-anymore/
możliwe rozwiązania: http://forum.il2sturmovik.com/topic/12748-freetrack-solutionfixworkaround/

Ramm.
ps. ściągałbym szybko te pliki a sam temat skopiował, bo nie wiadomo jak długo będzie wisiał ;-)
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 11, 2014, 18:05:32 »
Jeśli FT miałby nie działać w BoS, to dziękuje bardzo. Przynajmniej oszczędzę. Może to jakieś jednak tylko chwilowe niedomaganie, np. zmienili numer gry czy coś w tym stylu? Ale gdyby to było specjalnie, i gdyby zamykali każde następne obejście, by zadowolić swoich strategicznych partnerów z NP, no to... trudno. Lepiej grać w WT z FT niż w BoS z grzybkiem lub myszką!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 11, 2014, 18:16:35 »
Tia... nie pamiętam gry, z której zakupem tak bym wtopił jak z BoS.

Dear pilots,

I'll try to explain to you why Freetrack and similar software is no longer working correctly in BOS. But first of all let me admit that our studio never did anything particularly targeted at limiting your freedom to use original and handmade devices for simming.

Okay, here's the gist:

1) Update 1.004 contains the native TrackIR profile. Natural Point company enabled the IL2BOS profile on their side and added the corresponding compatibility. By the way do not forget to update your NP software and the list of profiles;
2) Freetrack being an unlicensed piece of software is in fact using the API produced by Natural Point. At the same time Freetrack has not added its native profile for BOS. So, in order to have it working correctly the developer of this device/software needs to add an adequate profile for our game and inform us about it;
3) We are obliged to add Natural Point profile as soon as we're using the API of TrackIR;
4) Unfortunatelly, we don't know how to get in touch with the developer of Freetrack and tell them that we could use a Freetrack profile for BOS. We have no information about the company authorized to produce this device/software and provide customer support for it. We are open for conversation and we are ready to discuss adding compatibility of massively and officially used simming devices.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 11, 2014, 19:09:08 »
Zaraz... profil... a nie oznacza to po prostu tego numeru programu/gry, który dodaje się do FT? Nie wystarcza? Ktoś już walczył z tym?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2014, 19:15:18 »
Nie, ta informacja, która się pokazuje to tylko wiadomość o wykryciu nowej gry i możliwość skonfigurowania sobie profilu.
Tu problem jest zdaje się głębszy - może nie tak jak w przypadku DCS, ale efekt jest podobny.
Btw. FaceTrackNoIR też nie działa - sprawdzałem.

Edit: Jeżeli dobrze zrozumiałem chodzi o to, że FT nie rozpoznaje w tym momencie BoS jako gry kompatybilnej z trackiem. Natomiast OpenTrack zdaje się sobie z tym radzi (pewnie dlatego, że jest na bieżąco aktualizowany), więc można oszukać grę uruchamiając najpierw OT, a potem normalnie FT. Występuje natomiast jakiś problem z odwróconymi osiami.
Osobiście poczekam raczej na jakieś "normalne" obejście lub w ogóle spiszę grę na straty.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2014, 19:27:03 »
Musze przyznać, że zrobili sobie trochę strzał w stopę. To także nie fer, bo jeśli jest takie założenie, to od początku powinno być jasno podane w wymaganiach, że BoS nie obsługuje Free Tracka. Mnie to co prawda nie dotyczy, mam TiR'a, ale można się poczuć mocno rozczarowany jak inwestowało się w Early Access i latało z Free Trackiem bez problemu. To też niejako zmuszenie konsumenta do zakupu jednego i tylko jednego produktu. Chociaż znając życie to pewnie kwestia czasu zanim ktoś to znów zmoduje.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 11, 2014, 20:06:59 »
Rozwiązanie z opentrackiem, do którego linka dał Rammjager działa, tak więc można bosować na freetracku.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 11, 2014, 20:29:42 »
Freetrack ma podłączenie zarówno przez interfejs TrackIr'a, jak i przez swój (plus jakieś podłączenia do FS). Niestety nie mogę znaleźć ich SDK, dawniej było gdzieś do pobrania z jakiegoś serwera SVN, ale teraz trzeba by było szukać. Na miejscu developerów BOS'a bym sobie darował, ale też nie rozumiem po co usuwają dostęp do FT jak był od początku. Nie wszyscy dający support urządzeniom NP od razu sprawdzają co jest po drugiej stronie.

http://naturalpointofview.blogspot.com/p/trackir-anticompetition.html

PS: A może wystarczy ciut poczekać na czyste rozwiązanie, np. TrackIr Fixer do BOS'a? http://naturalpointofview.blogspot.com/p/trackirfixer.html

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 11, 2014, 20:32:36 »
To samo było z DCS i obsługą Freetracka. Też tam się żarli o jakieś dllki Natural Pointa. Trzeba czekać na jakąś paczkę o ludzi. Poza tym przy całej sympatii do FT soft od jakiegoś czasu jest martwy i dopóki nie znajdzie się ktoś kto to pociągnie dalej sytuacja będzie się powtarzać z każdą grą.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 12, 2014, 14:10:05 »
Już myślałem, że to coś u mnie nie tak z Free Track'iem.. A tu taki numer. To sobie pograłem :-(

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 12, 2014, 14:26:16 »
Grać się da, ale dochodzą dodatkowe czynności (uruchomienie OT), które trzeba wykonać.
Można też przejść zupełnie na OT, ale on jest tak koszmarnie nieintuicyjny, że głowa mała :-(

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 12, 2014, 15:26:15 »
Ten OT ze screenshot'ów tak strasznie nie wygląda, ale przyzwyczajony jestem jednak do FT oraz NewView, które działają pięknie razem (Il2, ROF, WT).

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 12, 2014, 18:34:49 »
Ten ekran z "ośmiorniczką" za piękny nie jest, ale nie miał bym większych uwag, gdyby nie brak "czachy w 3D" - bez tego nie mam pojęcia jak mam ustawić prawidłowe działanie osi; tym bardziej, że korektę wychyleń ustawia się ręcznie bezpośrednio na osiach (zero ustawień do wyboru jak w FT).
Ludzie piszą, że OT działa lepiej niż FT - może to i prawda, ale pod względem interfejsu i łatwości ustawień to (przynajmniej dla mnie) duży krok wstecz.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 12, 2014, 19:23:48 »
Wygląda to jak problem z prowadzeniem auta, bo kierownica nie ma paseczka na środku, albo ramiona nie są symetrycznie, więc się "nie da" jechać prosto... Ustawiasz krzywą i patrzysz w grze jak ci działa. Przecież choćby zakres obrotu może być zmienny, np. tylko +-160 stopni, i tego ograniczenia z czachą nie ogarniesz. No chyba, że masz problem z wyjściem z gry do desktop'u, i do FT, czy też tego OT...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.