Autor Wątek: Budowa modelu śmigłowca  (Przeczytany 6790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Budowa modelu śmigłowca
« dnia: Grudnia 13, 2014, 23:16:55 »
Witajcie

Od jakiegoś czasu chodziło za mną i moim znajomym zbudowanie czegoś jak najbardziej "od podstaw". Jako że obaj pasjonujemy się modelarstwem, mamy jakiś fach w ręku (on elektronik, ja raczej mógłbym pochwalić się zdolnościami konstrukcyjnymi), to postanowiliśmy zabrać się do pracy.

Obraliśmy sobie za "cel" zbudowanie AH-1Z w skali 1:10. Niby wielkie bydle, bo średnica wirnika głównego wychodzi 146cm, ale jak to mówią... dla chcącego nic trudnego, zwłaszcza jak ktoś wkłada w to serce i jest to jego pasją :).

Zwracam się do Was z kilkoma pytaniami, większość z nich to pytania raczej natury technicznej, takie na które ciężko było mi znaleźć odpowiedź szukając w dość popularnej szukajce.

Jak napisałem na wstępie, celem jest AH-1Z Cobra, w skali 1:10, z nadzieją wiernego Jej odwzorowania. Jeżeli chodzi o materiały - problemu nie ma, aczkolwiek mam kilka wątpliwości odnośnie konstrukcji.
Model, wytwór, czy jakkolwiek nazwać produkt końcowy będzie (a przynajmniej ma być) zasilany jednostką spalinową, bądź dwiema jak w oryginale (i tutaj określenie "jak w oryginale" się kończy, nie dostaniemy raczej nigdzie silnika turbinowego, a budować się nie podejmiemy, może jakaś sugestia?). Jesteśmy na początku planowania i już mamy wątpliwości.

1) Na etapie planowania ciężko jest określić masę produktu końcowego, a co za tym idzie - dobranie napędu (mocy, czy samego modelu jednostki(ek))

2) Łopaty, znalazłem idealne pod względem rozmiarów (600mm)  łopaty, mianowicie MS-65403. Obawiam się jednak że to kompozyt i może mieć problemy z czymś zbudowanym z innych materiałów niż standardowa zabawka 3d, z 2giej strony są też drewniane, ale aby się upewnić pytam tutaj. Wiadomo - sami nie zrobimy, bo to musi być coś, gdzie różnica wagi każdego z osobna jest najlepiej jak zerowa :)

3) Konstrukcja - jako że to coś pokaźnego, to plastik i drewno odpada. Wzięliśmy na obroty grafikę w popularnej wyszukiwarce celem znalezienia przekroju samej maszyny, aby poznać konstrukcję od środka i może rozwiązać nasze wątpliwości, ale niestety, udało się raczej średnio.
Mając do dyspozycji http://aviadejavu.ru/Images6/MM/MM-94/0476-05-2-8.jpg oraz kilku innych, mogę mniej więcej określić budowę wewnętrzną kadłuba, szkielet i praktycznie wszystko inne co jest mi do budowania modelu potrzebne. Jak określić grubość wymaganego materiału (szkielet kadłuba) aby po "zlepieniu" wszystkiego w całość mi się to nie rozpadło?

4) Sterowanie - w praktyce chcieliśmy (z uwagi na rozmiar) móc polatać tym gdzieś "dalej", zdaje się że standardowa aparatura na odległości powyżej 2km już... wymięka. Myśleliśmy o zastosowaniu LTE, przetworników cyfrowo-analogowych i innych bajerków które nam na sterowanie tym cudem pozwoliły (docelowo ma przesyłać również obraz, stan kilku czujników itp).

5) Kolejnym problemem jest jego rozmiar, czy to przypadkiem nie podchodzi pod przepisy prawa lotniczego? Możecie się nabijać, kazać mi szukać w szukajce odnośnie tego, ale w praktyce nigdy nie budowałem czegoś co lata, zazwyczaj coś co stoi i ładnie wygląda, ewentualnie jeździ, a tym bardziej lata i jest duże. Uspokajam - nie chcę tym latać w centrum Warszawy, w żadnym zaludnionym/ruchliwym miejscu z uwagi na... mówiąc wprost - nie chcę nikomu (nie potrzebnie  :evil:) krzywdy zrobić.

Liczę także na pomoc w postaci linków do szczegółowych (bardziej lub mniej) zdjęć (szczególnie mechanizmu wirnika głównego), wycinków dokumentacji, czy własnych doświadczeń w tym temacie.

Każda pomoc mile widziana

~S

Odp: Budowa modelu śmigłowca
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 14, 2014, 04:56:51 »
Nie chciałbym psuć zabawy ale budowa jakiegokolwiek śmigłowca od podstaw to bardzo trudne i drogie zadanie.
Większość jednak decyduje się na budowę z gotowych zestawów. Co wyjdzie łatwiej i realniej niż budowa od podstaw. Zresztą nie wydaje mi się aby w przypadku makiety heli było to możliwe w sensowych kwotach pieniężnych, przy zachowaniu rozsądnych ram czasowych oraz zasad bezpieczeństwa dla takiego modelu.
Co do linków zacząłbym tutaj:
http://heli.waldorf.pl/index.php
http://www.epheli.pl/index.php

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 14, 2014, 17:04:19 »
Jeśli chodzi o przepisy to zapoznaj się z tym dokumentem t.j. załącznikiem nr 6 tegoż dokumentu: "Modele latające oraz bezzałogowe statki powietrzne o maksymalnej masie startowej
(MTOM) nie większej niż 25 kg, używane wyłącznie w operacjach w zasięgu wzroku":
http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2013/440/

Strona ULC poświęcona UAV:
http://www.ulc.gov.pl/pl/bezzalogowe-statki-powietrzne

Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 15, 2014, 21:59:07 »
No to tak punktami poodpowiadam:

1. Masa wyjdzie przy projektowaniu, więc jak już każdą część zaprojektujecie, to obliczycie masę całkowitą. Wtedy można znaleźć silnik i ew. przeprojektować okolice silnika itp.

2. Co złego jest w kompozytach? Bardzo polecam tego typu materiały, są lekkie i wytrzymałe. I co masz na myśli mówiąc "może mieć problemy z czymś zbudowanym z innych materiałów niż standardowa zabawka 3d"? Robicie to ze stali lub w całości z alumunium?

3. Powiem tak - nie wszystkie zjawiska w fizyce skalują się z wymiarami. Jeżeli zrobicie idealną kopię AH-1 w skali 1:10, to albo się to rozleci albo nie poleci w ogóle.

4. To musicie zaopatrzyć się w zestaw anten, telemetrii i innych cudów. To też kosztuje. :)

5. Koledzy już ładnie wytłumaczyli.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 16, 2014, 00:10:05 »
Musicie być gotowi że przy pierwszym rozpędzaniu wirnika, rezonans naziemny wam roztrzepie smigłowiec w drzazgi.
Zakładam że umiecie oboje latać modelami RC śmigłowców ?
11:05 PM

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 16, 2014, 03:47:37 »
2. Co złego jest w kompozytach? Bardzo polecam tego typu materiały, są lekkie i wytrzymałe. I co masz na myśli mówiąc "może mieć problemy z czymś zbudowanym z innych materiałów niż standardowa zabawka 3d"? Robicie to ze stali lub w całości z alumunium?

Nic nie mam do kompozytów :) Po prostu głupie przeświadczenie że znalezienie odpowiednich łopat do w/w modelu, a raczej zapożyczenie ich z standardowych (mniej lub bardziej) kopterków RC na rynku może nie przynieść efektu.

Musicie być gotowi że przy pierwszym rozpędzaniu wirnika, rezonans naziemny wam roztrzepie smigłowiec w drzazgi.
Zakładam że umiecie oboje latać modelami RC śmigłowców ?

1) Mamy tego świadomość :)
2) Owszem

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 16, 2014, 22:08:43 »
W większości przede mną już wszyscy odpowiedzieli na podstawowe kwestie, także moje dwa grosze w tej materii będą krótkie:

Po pierwsze, jeśli chodzi o konstrukcję wewnętrzną: albo robione będzie dokładnie jak oryginał, ale zrezygnujecie w tym wypadku z lotów, albo Wasza konstrukcja będzie się tylko dość luźno sugerowała oryginałem - i wtedy macie szanse na polatanie. Siły / naprężenia występujące w oryginalnej konstrukcji nie skalują się raczej liniowo przy kopiach budowanych w skali.

Po drugie, ale związane mocno z pierwszym: posiadacie jakiś dostęp do programów CAD/CAM? Przy tej skali, jak chcecie mieć pewność, że helik się nie rozpadnie w locie, taki soft bardzo się Wam przyda.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 18, 2014, 11:03:33 »
Jak chcecie żeby poleciało to pomyślcie o czymś takim.
D tego mechanika TREX 700.
11:05 PM