Niestety można nawet zauważyć, że ostatnie jakiekolwiek informacje są z przed ponad roku.
Jak dla mnie będzie to raczej tylko projekt, może makieta. Raczej nie mamy takiego potencjału.
Gdyby rząd chciał przeznaczyć pieniądze na ten projekt, to przy pomocy specjalistów ( jakich Polska przecież ma ) mogłoby coś z tego wyjść ciekawego.
Niestety polskie projekty jakoś nie są kończone, a główny problemem jest kasa.
Jednym z najbardziej znanych i zaawansowanych ( praktycznie już skończonych ) projektów jest
Projekt ' TYTAN ', gdzie faktycznie poszczególnie konsorcja pracują nad rozwojem tego projektu. Oczywiście należy wspomnieć tutaj, że tym najważniejszym punktem ma być nowy karabinek, którym jest MSBS. Broń ta została stworzona zarówno w układzie klasycznym jaki i bezkolbowym, rozwijana na bieżąco, modyfikowana, ma mieć wiele wariantów od subkarabinka poprzez karabin, karabin maszynowy do karabinu wyborowego. Projekt częściowo skończony, bo wersja kolbowa i bezkolbowa już są opracowane, z tymże prace nad bezkolbową wersją dalej trwają.
MON ma w planach zakupić te karabinki ( czy to zrobił nie wiem ), ale wiem, że Łucznik startuje w przetargu na 90 tysięcy zastępców francuskiego FAMAS-a.
To tak na marginesie, że jednak się da.
Oczywiście wiadomo, że opracowanie samolotu to o wiele potężniejsze koszty, choć i tak budżet przeznaczony na kilkuletni rozwój MSBS osiąga taki pułap, że chyba tyle w życiu nie zarobię. :p
Głównym problemem na pewno byłoby oprogramowanie, itd. Z tym niemalże zawsze są zgrzyty w przetargach na samoloty, zawsze się rozchodzi o wymianę danych, itd.