Autor Wątek: Dywizjon 303 - czy już można się bać?  (Przeczytany 48574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Dywizjon 303 - czy już można się bać?
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 31, 2016, 20:42:15 »
Toyo bardzo rozważnie się wypowiedział, ale chciałbym nadmienić że szansa iż statystyczny Polak sięgnie po "Dywizjon 303" wynosi 50%, czyli jest szalenie wysokie ;), 50% dlatego że jest lektura szkolną w gimnazjum do wyboru, drugą książką są "Kamienie na szaniec". Ja książkę Fiedlera przeczytałem jako lekturę w podstawówce, a jako iż jestem chyba z tego samego rocznika co nasza bestia medialna jestem pewien że "ona" też.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #47 dnia: Września 01, 2016, 11:31:22 »
Chodzi oczywiście o "nowego" statystycznego Polaka, stary się nie łapie ;)  PS: U mojej córki były obie książki do przeczytania, i dobrze...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #48 dnia: Września 16, 2016, 08:13:26 »
http://film.onet.pl/dywizjon-303-polacy-na-pewno-na-taki-film-czekaja/bf3kk1

Jak to jest że pod PO powstawały wymioty w postaci  jakichś komedyjek?
Kurcze mam nadzieję że oczekiwanie choć w części się  opłaci.
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #49 dnia: Września 16, 2016, 10:33:26 »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #50 dnia: Września 16, 2016, 10:40:56 »
Podobno Hurrek wczoraj przyleciał, to z nim te zdjęcia?
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2016, 12:03:56 wysłana przez Leon »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #52 dnia: Września 16, 2016, 15:08:20 »
Eeee..., no dbają nawet o takie szczegóły jak zegarek z epoki, są już lepsi niż inscenizacja "Krzyżaków" ;-), boję się jeszcze bardziej o jakość techniczną.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #53 dnia: Września 16, 2016, 16:35:44 »
Ciekawy jestem jak nasze obecne siły aktorskie przygotowują się do takich ról. Ja przynajmniej postarałbym się przeczytać 2-3 książki, trochę artykułów - dla chcącego znalazłoby się oczywiście więcej. Tymczasem pamiętam wywiady na planie serialu "Czas honoru - powstanie", gdzie w odpowiedziach najczęściej padało "eeee... yyyy...", co raczej nie było oznaką dobrego przygotowania.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #54 dnia: Września 16, 2016, 23:14:00 »
Sam Adamczyk, mówi, że czytał i ciągle czyta książki autorstwa swojego pierwowzoru.
Co do filmu pożywiom-uwidim. Nie uprzedzajmy się do niego.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #55 dnia: Września 17, 2016, 00:24:43 »
Ponoć zmienili reżysera, dotychczasowy podobno się rozchorował...
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #56 dnia: Września 18, 2016, 11:58:56 »

Przyleciał jeden Hurricane, a te na drugim planie ?  :)

« Odpowiedź #57 dnia: Września 18, 2016, 13:02:03 »
Wracając do Fiedlera i "Dywizjonu 303" to uważam, że sama książka, niestety, nie jest jakoś bardzo porywająca i ciekawa dla dorosłego czytelnika. Jako lektura do podstawówki, owszem. Jeśli chodzi o tę tematykę moim topem są "Latające tygrysy" Urbanowicza.
Po prostu nie wiem, czy Fiedler jest tym, co zachęci do dalszego poszukiwania w tym temacie. To tak by the way.

Co do filmu, niestety, patrząc po obsadzie, spodziewam się pompatycznego klimatu, przerysowanych scen, jakiegoś hot romansu, krótko mówiąc: niskiej jakości. Ok, na takie filmy też jest miejsce, ale nie wiem, czy ten budżet jest wystarczający. Nie znam się. Obawy mam jednak potężne, bo u nas zwykło się robić tak, że powstaje film o ważnej tematyce i więcej się do zagadnienia nie wraca.

« Odpowiedź #58 dnia: Września 19, 2016, 16:28:42 »
Przepraszam za odejście od tematu wątku, ale nie mogłem się powstrzymać.
Piotrek,
Do "topów" zaliczyłbym też "Wspinaczki po chmurach", "W cieniu chmur" i "Blisko nieba" Tadeusza Schiele, jeśli Ktoś nie czytał to polecam. Wspomnienia z kabiny Spitfire'a i nietypowa zawartość jego zbiornika dodatkowego, wspomnienia z lotów na szybowcach w Lesznie i nad Tatrami...

« Odpowiedź #59 dnia: Września 19, 2016, 22:24:16 »
Osobiście za najlepsze opracowanie tematu BoB uważam "Polacy w obronie Wielkiej Brytanii" autorstwa Gretzyngier/Matusiak.
Zaraz na nam zrobią sitka z kolan za OT :icon_luger_148:.
A jak będzie robiony film to już mamy od pierwszej strony wątku... Więc po prostu: "Pażywiom uwidim, skasał sliepy głuchemu" ;)
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali