Autor Wątek: Brak obrazu po HDMI na projektorze BenQ MP625P  (Przeczytany 11427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Brak obrazu po HDMI na projektorze BenQ MP625P
« dnia: Lutego 10, 2015, 20:21:42 »
Jest sobie laptop z HDMI i zainstalowanym win 8.1 oraz projektor BenQ MP625P, pomiędzy nimi kabel HDMI - a nawet dwa różne bo myślałem że pierwszy zwalony - a obrazu z projektora nie ma. Nie widzi połączenia projektor a komp nic nie wyświetla tylko wentyl chodzi na maksa. Po połączeniu przez DVI wszystko pięknie hula.
Laptop nie ma osobnej grafy tylko zintegrowany układ Intel HD4400.

Pomocy.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Odp: Brak obrazu po HDMI na projektorze BenQ MP625P
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 10, 2015, 20:48:36 »
A masz pewność że HDMI w lapku działa poprawnie? Spróbuj podłączyć komputer chociażby do TV, żeby wykluczyć uszkodzenie po stronie źródła sygnału.
Jak to wentylator chodzi na maksa, dzieje się tak zaraz po podłączeniu HDMI?
Jaki to model laptopa?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 10, 2015, 21:11:09 »
A masz pewność że HDMI w lapku działa poprawnie? Spróbuj podłączyć komputer chociażby do TV, żeby wykluczyć uszkodzenie po stronie źródła sygnału.
Działa z TV. Uruchamia się automatycznie po wybraniu źródła na TV.
Jak to wentylator chodzi na maksa, dzieje się tak zaraz po podłączeniu HDMI?
Dokładnie po włożeniu HDMI wentyl rusza na ostro.
Jaki to model laptopa?
Toshiba Tecra Z50
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 10, 2015, 21:36:25 »
Na początek spróbuj ustawić najniższą możliwą rozdzielczość we właściwościach systemu. Być może lapek nie wykrywa poprawnie tego projektora i wali mu od razu swoją natywną rozdzielczość której ten beneq nie potrafi wyświetlić.
Ten projektor sam sobie przełącza źródło sygnału jak coś wykryje na którymkolwiek wejściu? Czy trzeba mu manualnie w OSD ustawić z czego ma wyświetlać? Z tego co widzę w menu jest taka opcja jak "autowyszukiwanie", sprawdź czy u Ciebie jest włączona.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 10, 2015, 21:45:54 »
Praca po DVI automatycznie zmienia skalowanie obrazu na monitorze lapka więc tak samo powinno być po hdmi. Wybór wejścia dokonuje się również w menu, automat też mam włączony.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 10, 2015, 21:58:58 »
Dziwna sytuacja...  :|
Pozostaje Ci sprawdzenie działania HDMI w projektorze na innym kompie. Podłącz do stacjonarki, jeżeli tam będzie dobrze to znaczy że jest jakiś problem z kompatybilnością obydwu urządzeń.  Widzę że użytkownicy MAC'ów mieli podobne problemy z tym projektorem. Największą zagadką jest ta nagła zmiana obrotów wentylatora po podłączeniu projektora przez HDMI. Nie spotkałem się chyba nigdy z takim zachowaniem.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 10, 2015, 22:24:06 »
Dzięki Freeman za fatygę, pokombinuję i na pewno dam znać czy udało mi się zrobić coś z tym.

btw. czy podłączenie projektora do TV po hdmi da obraz? Nie zrobię tego na pałę bo boję się spalić coś u jednego albo drugiego.

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2015, 22:42:26 »
Spoko, nie ma za co dziękować. Zaciekawił mnie Twój problem bo nigdy się nie spotkałem z czymś podobnym. HDMI to jeden z tych interfejsów które sprawiają najmniej problemów. Ale jak widać od każdej reguły są odstępstwa.
Trochę mnie też zmyliłeś z tym połączeniem przez DVI. Chodziło Ci pewnie o D-SUB, bo ta Toshiba nie ma chyba DVI. Gdyby miała to nie było by sensu męczyć się z tym HDMI. Na DVI były by pewnie te same parametry, bo obydwa interfejsy są cyfrowe.
Podłączenie projektora do TV nic Ci nie da. Miało by sens tylko wtedy gdy, miał byś w nim jakieś wyjście sygnałowe, np. z tunera DVB-T za pośrednictwem HDMI. Ale tak raczej nie jest i masz tylko wejścia do podłączenia zewnętrznych źródeł sygnału.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2015, 22:57:45 »
No tak, racja, nie mam DVI pomyliłem się. Mam chyba wyjście hdmi w karcie na kompie, spróbuje jeszcze tak sprawdzić.