Witam wszystkich!
Nie jestem bardzo aktywnym użytkownikiem, forum raczej czytam niż się na nim udzielam, niemniej jednak pozwolę sobie zgłosić się do Was z pewną wielką prośbą. Mój przyjaciel, Tomasz Hornik, z którym od 4 lat latam na szybowcach oraz na czym tylko się da w świecie wirtualnym dostąpił zaszczytu bycia jednym z sześciu reprezentatnów Polski na Szybowcowych Mistrzostwach Świata Juniorów 2015.
W tym roku zawody te organizowane są w Australii, a co za tym idzie koszt udziału w imprezie przekracza możliwości finansowe 20 latka. Zarówno Aeroklub jak i sezonowa praca w UK również nie są w stanie pokryć pełni kosztów związanych z wyjazdem. A żeby godnie reprezentować kraj na zawodach tej rangi trzeba jeszcze spędzić cały sezon walcząc w lokalnych zawodach u siebie, aby w grudniu być wciąz w bardzo wysokiej formie. Brakujące fundusze zbieramy poprzez projekt na angielskiej stronie crowdfunder.
http://www.crowdfunder.co.uk/JWGC2015/ Każdy mający konto na PayPal'u może wezprzeć Tomka, projekt na crowdfunderze oferuje różnego rodzaju upominki zależnie od wyboru wielkości wsprarcia, jedną z opcji jest umieszczenie na ogonie szybowca swojego nazwiska lub nicku z forum.
Osobno myślę nad zorganizowaniem przez forum zbiórki na napis
www.il2forum.pl, który umieszczony byłby na burcie kadłuba szybowca i/lub przyczepie szybowcowej. Myślę, że władze klubu użyczającego szybowiec nie miałyby nic przeciwko również tej formie sponsoringu.
Historia lotnictwa to historia, w której polskie nazwiska przewijają się niemal od początku, często w kontekście bohaterskich czynów na wojnie i niesamowitych wyczynów w lotnictwie sportowym. W szybownictwie kiedyś mieliśmy Górę, teraz mamy Kawę, gorąco proszę Was o to, żeby w przyszłości kolejne pokolenie pilotów miało możliwość utrzymania marki.
Serdecznie pozdrawiam,
Artur Łończuk