Autor Wątek: Płatności przez PayPal  (Przeczytany 5547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Płatności przez PayPal
« dnia: Marca 11, 2015, 15:36:05 »
Dziesięć lat płacę w Internecie przez PP i powiązaną z kontem kartą kredytową. Prędzej bym się spodziewał, że jakiś mały banczek typu mBank mnie wydyma na kasę niż PP, który - ztcw - jest komercyjnie powiązany z system Visa, o ile nawet nie stanowi jego części. Osobiście to nawet wolę płacić przez PP niż CC, ponieważ nie muszę sprzedawcy przekazywać danych karty, jak już ktoś ma je mieć, to niech będzie to  właśnie PP.

Tako rzecze,
Zaratustra

Odp: Płatności przez PayPal
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 13, 2015, 00:09:26 »
Korzystając z okazji że rozmowa zeszła na temat PayPal, chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych użytkowników tego systemu; czy lepiej płacić za zakupy wiążąc z systemem kartę płatniczą, czy może lepiej zasilać konto poprzez przelew?
Born to fly. Forced to work.

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 13, 2015, 09:02:33 »
Jak chce ci się bawić w przelewy to przelewaj. Poza tym to żadna różnica.
Ja, dla odmiany mam PayPala podłączonego bezpośrednio do konta bankowego. Korzystam z PP przynajmniej kilkanaście razy w miesiącu. Jakbym miał za każdym razem pieniądze przelewać to by mnie szlag trafił po tygodniu.

Wracając do tematu wątku to gdzie Steamowa promocja? Zawsze była niedługo po wyprzedaży na stronie ED.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 13, 2015, 12:34:20 »
Jeśli chodzi o PP, to po pierwsze warto się zastanowić o jakiej skali komercyjnego przedsięwzięcia mówimy. Obecnie jest to spory system płatności, przy którym polskie banki, takie jak np. mBank, to mali gracze na rynku. Tak więc jeśli ktoś trzyma pieniądze w takim banku i boi się PP, to raczej powinien bać się odwrotnej sytuacji, że jego banczek pójdzie z torbami. Druga sprawa, to nie słyszałem, żeby PP miał jakieś istotne włamy na konto (vide jakieś tam Sony i inne badziewie). Osobiście od lat mam powiązaną kartę kredytową z kontem PP i jest to moja preferowana metoda płatności. Oczywiście każdy musi sam sobie rozważyć co i jak, powyższe jest moją osobistą opinią, która nie jest w żaden sposób lokowaniem produktu.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2015, 13:50:15 »
Trzeba natomiast pamiętać, że jedyne zabezpieczenie konta paypal to hasło, więc warto uważać gdzie je wpisujemy i skąd się logujemy. Można włączyć dwuskładnikowe uwierzytelnianie, ale chyba w Polsce to nie działa.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 15, 2015, 19:39:42 »
Czasem kupuję coś poprzez PP ale już dwa razy miałem telefon z banku i zablokowaną kartę....
Nie wiem co zacz .....

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 25, 2015, 17:01:37 »
Czasem kupuję coś poprzez PP ale już dwa razy miałem telefon z banku i zablokowaną kartę....
Nie wiem co zacz .....

Lichy bank, np. Pekao S.A.? Rozumiem, że dopytałeś się, że faktycznie wątpliwości budził PP.

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 25, 2015, 17:28:54 »
Ja średnio co roku mam blokowaną kartę jak jadę na wakacje. Mimo, że zgłaszam tym oszołomom kiedy i gdzie jadę zawsze po powrocie jakieś problemy są z kartą. Na koncie oczywiście wszystko cacy, żadnych podejrzanych transakcji.
PayPal to nie jakiś SKOK czy inna patologiczna firma. Został on stworzony na potrzeby eBaya. Jedynym jego minusem wg mnie to zabezpieczenie konta tylko hasłem, ale jak ktoś używa haseł z głową to nie powinno być problemów.

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 28, 2015, 13:25:27 »
A jak to jest jak bym chciał otrzymać wpłatę na pp z zagranicy w obcej walucie, ile za to jest prowizji?
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2015, 15:24:59 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 15, 2015, 14:35:23 »
Ostatnio chciałem zrobić zakupy w Flight Sim Store, i się nie udało. Moja wirtualna karta przedpłacona nie przechodzi przez australijski system. Zainteresowałem się system PP, i nigdzie nie znalazłem informacji na temat:
  • Brak środków na powiązanej karcie płatniczej - Transakcja za pomocą PP powiedzie się, czy zostanie odrzucona?
  • Kod CCV karty płatniczej - Czy jest widoczny po zalogowaniu się na konto?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2015, 16:20:21 wysłana przez KosiMazaki »
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 15, 2015, 16:35:22 »
Ostatnio chciałem zrobić zakupy w Flight Sim Store, i się nie udało. Moja wirtualna karta przedpłacona nie przechodzi przez australijski system. Zainteresowałem się system PP, i nigdzie nie znalazłem informacji na temat:
  • Brak środków na powiązanej karcie płatniczej - Transakcja za pomocą PP powiedzie się, czy zostanie odrzucona?
  • Kod CCV karty płatniczej - Czy jest widoczny po zalogowaniu się na konto?

Ad.1. Jeśli będziesz robił zakupy kartą kredytową to jak sama nazwa wskazuje dopóki nie dobijesz do limitu karty transakcja zostanie zaksięgowana. Pewnie w PP czy banku można ją jakoś anulować ale nigdy nie miałem potrzeby. W przypadku karty płatniczej (debetowej) lub konta (bo te też możesz pod PayPala podpiąć) transakcja przejdzie dopóki masz na niej/nim środki. Nie masz środków = odrzucenie transakcji.

Ad.2. Na koncie PP widać jedynie ostatnie cztery cyfry nr karty czyli xxxx-xxxx-xxxx-1234, adres rozliczeniowy i ważność karty. CVV2 lub CVC2 nie jest widoczny i możesz go wpisać dopiero przy dodawaniu nowej karty lub po kliknięciu w edycję danych karty. Za każdym razem jak chcesz edytować dane karty ten kod jest niewidoczny. Podejrzewam, że po nr karty PayPal może rozpoznać jeszcze czy to Visa czy MasterCard etc. Jest też możliwość podpięcia pod PayPala kilku kart i zmieniać je w zależności od potrzeby przy płaceniu.

A czemu nie przeszła płatność z twojej karty to nie wiem. Teoretycznie jak były środki to powinno. No chyba, że w Australii nie znają takiego środka płatności albo bank nie zaksięgował jeszcze doładowania środków na tej karcie pomimo, że np jak logowałeś się z kompa one już tam były. Może je straciła ważność. Ciężko powiedzieć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 15, 2015, 16:45:41 »
Niestety z takimi cudakami jak "wirtualna karta przed płacona" bywają problemy. Sprawdź czy możesz dodać środki do PayPala za pomocą tej karty. Jeśli ci się uda to Flight Sim Store ściągnie pieniądze bezpośrednio z PayPala.

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 27, 2016, 17:52:38 »
Ja już jestem po wizycie w banku i wyciągnięciu prawie całej gotówki. Dzisiaj zasilałem konto PayPal właśnie dzięki temu nowemu pośrednikowi :( Wystarczy zapewne tylko zmienić hasło do mojego banku (ING) ale wolałem wpierw wybrać z niego środki żeby nie było zdziwienia.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 27, 2016, 18:09:30 »
Niestety na zachodzie to dość powszechny sposób obsługi tego typu płatności. Polska akurat jest dość zaawansowanym krajem jeśli chodzi o systemy płatnicze i ich zabezpieczenia, często wyprzedzamy w tych dziedzinach kraje bardziej rozwinięte (gdzie te mechanizmy były wdrożone wcześniej w bardziej prymitywnej formie a teraz nie opłaca się ich zmieniać).

Ryzyko fraudu przez operatora tych płatności jest minimalne, bardziej niż o pieniądze, martwiłbym się o prywatność, na podstawie historii konta można się o nas dowiedzieć znacznie więcej niż z publicznego konta na facebooku. Czasem druga połówka nie wie o nas tyle co bank ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"