Autor Wątek: F-15, Mig-29 czy Su-27?  (Przeczytany 6372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F-15, Mig-29 czy Su-27?
« dnia: Marca 27, 2015, 15:00:59 »
Cześć  :)

Jestem stosunkowo nowy w społeczności DCS-a. Po pierwszych ciężkich chwilach z Su-25 w miarę opanowałem samolot i teraz chcę przesiąść się na myśliwiec. Pod uwagę biorę - rzecz jasna- Su-27, Mig-29 (opcjonalnie) i F-15.

I tu moje pytanie - jakie są Wasze wrażenia z korzystania z poszczególnych samolotów? Co polecacie/odradzacie/chwalicie? I trochę głupie pytanie ale na wszelki wypadek  ;) - jeśli np. kupię sam moduł F-15 to będę mógł walczyć online z pozostałymi myśliwcami w DCS?

Z tego co do tej pory czytałem to zalety maszyn są następujące:

Su-27
- duża zwrotność
- dobry arsenał IR
- wygodny system namierzania
czyli ogólnie lepszy na CAC.

F-15:
- duża moc
- świetny radar
- AMRAAM-y
- więcej naboi niż w Su-27
lepszy na BVR-y.

O Migach 29 za bardzo nie wiem. Pomożecie?  :)

Odp: F-15, Mig-29 czy Su-27?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2015, 15:11:21 »
Mave poczekaj. Na święta będzie pewnie jakaś wyprzedaż, kup wtedy FC3 i sam wybierzesz swoją ulubioną maszynę.  :)
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 27, 2015, 15:19:21 »
Właśnie jest obniżka do 30-tego i się zastanawiam :D. Całe FC3 mi niepotrzebne i najchętniej wyszkoliłbym się na jednym samolocie, stąd zbieram opinie bardziej doświadczonych graczy  :).
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2015, 16:22:24 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 27, 2015, 15:34:16 »
I trochę głupie pytanie ale na wszelki wypadek  ;) - jeśli np. kupię sam moduł F-15 to będę mógł walczyć online z pozostałymi myśliwcami w DCS?

Tak, będziesz mógł walczyć z pozostałymi maszynami - nie tylko z FC3, ale z całego DCSa. Ale tak jak pisze tofik chyba lepiej kupić wszystkie razem na przecenie. W tej chwili to jakieś 32zł z groszami na steamie. No chyba, że jesteś bardzo pewny, że pierwszy samolot który wybierzesz będzie strzałem w dziesiątkę a pozostałe maszyny nigdy Cię nie zainteresują :). W takim razie wybór masz między Su-27 i F-15, bo ani MiGi ani Su-33 nie są jeszcze dostępne jako samodzielne moduły.

Nie latam dogów w MP, ani w ogóle wiele w myśliwcach FC3, więc jeśli chodzi o przewagi poszczególnych maszyn, nie chcę Cię przypadkiem wprowadzić w błąd.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 27, 2015, 16:02:26 »
Trudno coś doradzić, który z wymienionych samolotów jest lepszy – to jak porównywać jabłka do pomarańczy. Recenzje będą subiektywne. ;)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 27, 2015, 16:18:14 »
Kieruj się lubością odpowiednich biur konstrukcyjnych lub nacji. F-15 i Su-27 są do siebie porównywalne w walce i nawzajem stanowią dla siebie najistotniejsze zagrożenie.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 27, 2015, 16:20:46 »
Bierz Su-27, który oprócz cech wymienionych przez Ciebie ma jeszcze świetnego datalinka i rewelacyjnie odwzorowany HDD plus oczywiście morderczy termonamiernik.
F-15C przy obecnej awionice i modelu lotu to tandeta (latam nim na co dzień), taki kastrat w porównaniu do tego co oferuję Flanker.
Radary obu maszyn są porównywalne, a w odpowiednich rękach mordercze- więc tym się nie sugeruj.
F-15 wbrew obiegowej opinii nie jest lepszy na BVR. Wszystko oczywiście zależy od umiejętności pilota, ale jeżeli chcesz strzelać z Aim-120 w trybie TWS, to ogarnięty przeciwnik z pewnością go wyminie a w dodatku jeszcze dostaniesz z ER-ki. Oczywiście zależy to wszystko od odległości oddanego strzału, aczkolwiek, aby skutecznie go oddać trzeba naprawde blisko się zbliżyć do celu, a najlepiej aby cel był już w No Escape Zone a i to nie gwarantuję sukcesu, bo zanim on się tam znajdzie to już od dawna leci do Ciebie cukierek.
Amraamy nie są tak skuteczne jak kiedyś, więc się też tymi nie sugeruj, no chyba, że będziesz chciał latać z Missiles Mod'em, który mocno usprawnia ułomny model rakiet średniego zasięgu w DCS. Niestety nie uświadczysz serwerów z tym modem, jedynie prywatny.

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 27, 2015, 17:38:07 »
Dzięki za opinię  :D Wiadomo, że każda ocena jest mniej lub bardziej subiektywna, ale właśnie chodzi mi o Wasze doświadczenia, przemyślenia itp.  :)

Troghv, a próbowałeś może Migów?  :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 27, 2015, 18:00:05 »
MiG'a-29 zdaje sie osobno nie kupisz. Poza tym to najslabiej obecnie wykonany model w calym FC3. Tak w ogole, jesli chcesz miec jeden samolot, na ktorym chcesz sie szkolic i by dostarczyl Ci zabawy na dlugie wieczory - to najlepszym rozwiazaniem jest cokolwiek innego niz oferuje FC3, czyli pelny klikalny modul DCS, a nie cukierki przez szybke jakie oferuje FC3.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 27, 2015, 18:33:11 »
jest obniżka do 30-tego i się zastanawiam :D.
Jaka obniżka? Gdzie? Do ilu?  :o

--- Edit ---

A jest... Na steamie... -70% (do 8,09€). No cóż...  :o Tylko brać.

http://store.steampowered.com/app/249320/

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 11, 2015, 19:42:37 »
Witam,
Męczę się z FC3  (Mig29).
Robię zmiana broni czyli "D" i nic , ustawiam działko "c" i też nic .
Naciskam spację czyli fire według kwalitologij i nic.
Z obsługą radaru to samo
Tutoriala pisemnego nie znalazłem .
Proszę o jakąś mała instrukcje jak to ogarnąć .

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 11, 2015, 20:02:06 »
A tryb HUDa przełączasz na walkę? Czy fruwasz cały czas w trybie yyy... nawigacji? Najpierw musisz wybrać jakiego rodzaju walkę chcesz toczyć (klawisze 1, 2, 3, etc... ale nie z klawiatury numerycznej), dopiero potem włącz sobie czym chcesz walczyć (działko, rakiety).

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 11, 2015, 21:03:09 »
Hmm nie wiedziałem że są jakieś tryby.
Zdaje się że w trybie nawigacji latam.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 19, 2016, 21:08:21 »
Witam,
Po ostatnich osłabieniach moich ulubieńców czyli Su oraz Migi, postanowiłem zapoznać się z F15.
Czy ktoś podpowie jak krok po kroku odpalać rakiety w tym cudzie techniki ?.
Trochę się z tym już męczę.Zmiana trybów nie pomaga i strzelać mogę tylko z działka i to w każdym trybie.
Zmiana broni nie pomaga.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 19, 2016, 21:32:43 »
Kristoff. Przecież wszystko jest w manualu. Pod względem odpalania nie różni się zbytnio od ruskich.
Może to, że nie odpalasz spowodowane jest tym, że spust do działka i rakiet to nie to samo w F-15.