Autor Wątek: Wspólne latanie online.  (Przeczytany 74350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Wspólne latanie online.
« Odpowiedź #285 dnia: Października 31, 2018, 18:49:29 »
Jasne że można. Tylko jeszcze nie wiadomo czy będziemy latać. Jeśli tak to o 21.30. Komunikacja na discordzie.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #286 dnia: Listopada 03, 2018, 18:27:47 »
Ktoś ma ochotę na BoXa?

« Odpowiedź #287 dnia: Listopada 09, 2018, 20:02:37 »
Witam !

Dzisiaj latacie DCS-a czy BOX-a ?
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2018, 20:15:17 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #288 dnia: Grudnia 14, 2018, 18:43:22 »
Witam!

Od paru miechów jestem posiadaczem BoS, ale dopiero od 2 tygodni mam sprzęt pozwalający na normalne użytkowanie gry. Interesuje mnie tylko latanie online i jestem po paru próbach na różnych serwerach. Parę spostrzeżeń i pytań:

1. Nie ogarniam klawiszologii, jest tego dużo, w dodatku mam problem z przesuwaniem widoków na Numpadach. W starym ile2 używałem klawisza F9 i przesunięty Numpadami widok zostawał na zadanej pozycji. W BoS teoretycznie to sobie ustawiłem, jednak raz działa a raz nie. Odniosłem wrażenie, że zależy to od serwera, na którym aktualnie jestem. Czy ktoś mógłby udostępnić jakiś profil joya i klawy, czy to jest w ogóle możliwe? Chodzi również o poziomy czułości reakcji, aby latało się przyjemniej.

2. Po jakimś czasie przestało działać mi centrowanie widoku klawiszem Numpad5 - po naciśnięciu Num5 mam teraz widok do przodu przesunięty nieco pod dziwnym kątem w prawo, czyli crossfire mam nie w centrum, tylko po prawej stronie kabiny. Coś nacisnąłem przy ustawianiu, tylko co...

3. Z żalem stwierdzam, że BoS to taki system "Pay to Win". Na większości serwerów wchodziłem ŁaGG-3 i Bf 109F-2, walcząc z Fokami, Spitami IX i P-47. Czy możecie polecić jakieś dobre zbalansowane serwery?

4. Tak na koniec przemyślenie, bo szału na serwerach nie ma, jeśli chodzi o frekwencję. Spośród miliardów ludzi na świecie tradycyjnie nie można znaleźć nawet 1000 grających w porządnego sima. Nowy il2 też nie za bardzo radzi sobie z bolączkami starego iła2. Brak sensownych frontów zaproponowanych przez twórców gry, tzn. gra jest tylko platformą dla kreatorów takich frontów. Może gadam jak potłuczony, ale porządny sim powinien oferować jeden historyczny front z sensownym i historycznym planesetem, na którym to froncie online powinna odbywać się regularna wojna z jednostkami AI i "żywymi" ludźmi. Idea dogfightów, gdzie w ŁaGGu-3 wyskakuje naprzeciwko Fw 190 i P-47, jest bez sensu, ale przynajmniej jest sporo akcji i pilotów. Z drugiej strony, wirtualne fronty, podobnie jak w okresie schyłkowym starego ila2, oferują emocje jak na grzybach.

Reasumując, potrzebuję jakiegoś przewodnika w świecie BoS, bo po zmianie interfejsu klawiszologii prawie nic nie kumam. Aha... na koniec taki mały szkopuł - przekopałem całą grę online i offline i nigdzie nie znalazłem opcji nagrywania filmów z gry.

« Odpowiedź #289 dnia: Grudnia 14, 2018, 20:19:52 »
Ad1) Jeżeli nie ogarniasz klawiszologii w BoX to trudno. Znajdź prostszą grę. Chyba nigdy nie próbowałeś latać suszarkami. Klawiszem F9 zmieniasz tryb widoków. Popróbuj.
Od paru miechów jestem posiadaczem BoS, ale dopiero od 2 tygodni mam sprzęt pozwalający na normalne użytkowanie gry.
Nie masz sprzętu pozwalającego na normalne użytkowanie gry. Free track, Track IR lub jak tego nie masz 8 przyciskowy hat na joyu. Zmienianie widoków Numpadem to chyba tylko w bombowcach.
Ad2) Ustaw sobie klawiszami widok jaki Ci pasuje (do każdego samolotu) i zapisz go F10. Wtedy pod F5 będziesz miał taki jaki zapisałeś.
Ad3) Nic nie napisałeś na jakich serwerach grałeś. Ja gram na TAW, WOL i KOTA i tam spotykasz w danej misji odpowiadające sobie samoloty (np. Fw-190A3 i Ła-5, Bf-109 F2 i MiG-3).
Ad4) Jw.
Z tymi filmami to chyba sobie żarty stroisz. W grze masz możliwość zapisywania i odtwarzania przebiegu lotów (przypisanie klawisza w pierwszej zakładce), a zgrywanie jako film to masz zarówno ze STEAM i chyba stu różnych innych programów. Nie bój się Google nadal działa. Można coś znaleźć.

« Odpowiedź #290 dnia: Grudnia 15, 2018, 01:47:15 »
Rafcio, wbrew pozorom bardzo mi pomogłeś, pomimo lekkiej beki z mojego postu.

1. Ogarniam tę klawiszologię on-the-fly, jakoś idzie. Zakumałem, że F9 zmienia tryby - w sumie w locie jest to opisane. Numpadami się rozglądam, takie przyzwyczajenie. W starym il2 całkiem dobrze mi szło, więc pozostaję przy tym.
2. Dzięki tobie zakumałem to F10. Po prostu kliknałem w F10 jak miałem zmieniony widok i zostało krzywo. :)
3. Gram na typowej dogowej naparzance, ale wszedłem też na WOL - poniżej napiszę o tym więcej.
4. Na WOL, pomimo 14 graczy online z obu stron - emocje jak na grzybach. Znalazłem jakiegoś samotnego Ila-2, jakiegoś Havoca chyba. Bez samolotów AI przy tej ilości graczy jest biednie.
5. Filmy rzeczywiście nagrywa się prosto, nie zauważyłem tej opcji "enabled/disabled recording". Już jest ok.

Jeśli chodzi o WOL to zdarzył mi się przykry incydent nieco chłodzący mój entuzjazm do BoS. Producenci postawili na starą dobrą zasadę niezniszczalnych ruskich szmatolotów. Lecąc 109F-2 zaatakowałem nisko lecącego Ila-2. W paru seriach mniej lub bardziej niecelnych ogołociłem go kolejno z jakiegoś elementu lewego głównego skrzydła (klapa? lotka?), następnie odstrzeliłem mu oba elevatory i w trzeciej serii, najbliższej, przejechałem się po grzbiecie aż ogień poszedł. Ufny w efekt minąłem gościa z lewej strony wykonując lekki wznios w lewo, później w prawo, chcąc zobaczyć, co się z nim dzieje. Ku mojemu zdziwieniu Il-2 zestrzelił mnie jednym strzałem. Na powtórce widać dokładnie, że Il-2 po paru moich seriach zmienia fizykę lotu na "TIE fighter mode" i wykonując żwawe ruchy rudderem i pozostałościami lotek spokojnie mnie zdejmuje. Przypomniały się stare dobre czasy pierwszego Sturma. I nie mówię tu o Forgotten Battles. ;)

P.S.: Filmiki zgrywam Bandicamem, więc nie muszę googlować. ;)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2018, 01:58:55 wysłana przez Blackmessiah »

« Odpowiedź #291 dnia: Grudnia 15, 2018, 07:25:58 »
Pamiętaj o tym, że na takie tematy mamy wątek dla początkujących. Po co denerwować Administrację na początku weekendu. Kończąc offtopa jedna podpowiedź. W katalogu Data masz dwa katalogi: Input (tam masz ustawienia klawiszy i joya) oraz Luascripts (tam masz zapisane ustawienia widoków). Warto zrobić backup.

« Odpowiedź #292 dnia: Grudnia 15, 2018, 15:01:02 »
Ale ja nie jestem początkujący. Zobacz datę mojej rejestracji na tym forum. ;)

Administracja wybaczy, administracja ma nerwy ze stali. Zresztą w dwóch postach wszystko zostało wyjaśnione. Dzięki niezmiennie za dobre rady, z tym folderem Data.

« Odpowiedź #293 dnia: Grudnia 22, 2018, 14:49:48 »
To co, dzisiaj powtóreczka ;D.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #294 dnia: Grudnia 22, 2018, 17:24:21 »
Ja chętnie.

« Odpowiedź #295 dnia: Grudnia 22, 2018, 19:50:34 »
Będę.

« Odpowiedź #296 dnia: Grudnia 22, 2018, 20:51:43 »
No to i ja.  8)
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #297 dnia: Grudnia 22, 2018, 21:02:42 »
Będę ok. 22:00.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #298 dnia: Grudnia 22, 2018, 21:18:47 »
O 21.30 stawiam serwer =OPS=. Zapraszam.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #299 dnia: Grudnia 23, 2018, 19:40:40 »
Ktoś chętny na dzisiaj?