Witam!
Od paru miechów jestem posiadaczem BoS, ale dopiero od 2 tygodni mam sprzęt pozwalający na normalne użytkowanie gry. Interesuje mnie tylko latanie online i jestem po paru próbach na różnych serwerach. Parę spostrzeżeń i pytań:
1. Nie ogarniam klawiszologii, jest tego dużo, w dodatku mam problem z przesuwaniem widoków na Numpadach. W starym ile2 używałem klawisza F9 i przesunięty Numpadami widok zostawał na zadanej pozycji. W BoS teoretycznie to sobie ustawiłem, jednak raz działa a raz nie. Odniosłem wrażenie, że zależy to od serwera, na którym aktualnie jestem. Czy ktoś mógłby udostępnić jakiś profil joya i klawy, czy to jest w ogóle możliwe? Chodzi również o poziomy czułości reakcji, aby latało się przyjemniej.
2. Po jakimś czasie przestało działać mi centrowanie widoku klawiszem Numpad5 - po naciśnięciu Num5 mam teraz widok do przodu przesunięty nieco pod dziwnym kątem w prawo, czyli crossfire mam nie w centrum, tylko po prawej stronie kabiny. Coś nacisnąłem przy ustawianiu, tylko co...
3. Z żalem stwierdzam, że BoS to taki system "Pay to Win". Na większości serwerów wchodziłem ŁaGG-3 i Bf 109F-2, walcząc z Fokami, Spitami IX i P-47. Czy możecie polecić jakieś dobre zbalansowane serwery?
4. Tak na koniec przemyślenie, bo szału na serwerach nie ma, jeśli chodzi o frekwencję. Spośród miliardów ludzi na świecie tradycyjnie nie można znaleźć nawet 1000 grających w porządnego sima. Nowy il2 też nie za bardzo radzi sobie z bolączkami starego iła2. Brak sensownych frontów zaproponowanych przez twórców gry, tzn. gra jest tylko platformą dla kreatorów takich frontów. Może gadam jak potłuczony, ale porządny sim powinien oferować jeden historyczny front z sensownym i historycznym planesetem, na którym to froncie online powinna odbywać się regularna wojna z jednostkami AI i "żywymi" ludźmi. Idea dogfightów, gdzie w ŁaGGu-3 wyskakuje naprzeciwko Fw 190 i P-47, jest bez sensu, ale przynajmniej jest sporo akcji i pilotów. Z drugiej strony, wirtualne fronty, podobnie jak w okresie schyłkowym starego ila2, oferują emocje jak na grzybach.
Reasumując, potrzebuję jakiegoś przewodnika w świecie BoS, bo po zmianie interfejsu klawiszologii prawie nic nie kumam. Aha... na koniec taki mały szkopuł - przekopałem całą grę online i offline i nigdzie nie znalazłem opcji nagrywania filmów z gry.