Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 31, 2015, 13:14:40 »
Jak ktoś ma Win 8 czy 8,1 to przejście  na 10 jest raczej wskazane. Na szczęście ja mam Win 7 ,  omijałem  z daleka 2000 czy Vistę. Te systemy to porażka wciskana wszystkim na siłę jak i Win 8.

Wydzielone z tego tematu: http://il2forum.pl/index.php/topic,17151.msg324785.html
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2015, 14:44:26 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 31, 2015, 14:40:39 »
Jak ktoś ma Win 8 czy 8,1 to przejście  na 10 jest raczej wskazane. Na szczęście ja mam Win 7 ,  omijałem  z daleka 2000 czy Vistę. Te systemy to porażka wciskana wszystkim na siłę jak i Win 8.

Z całym szacunkiem ale to jest podejście kogoś kto naczytał się w Internecie bzdur i powtarza to bezmyślnie. Przechodziłem przez wszystkie wspomniane. Jeśli mogę się zgodzić, że Vista miała sporo baboli choć u mnie działała spoko, tak 7/8/8.1 był na prawdę dobrze działającym Windowsem z nieco nietrafionym pomysłem MetroUI ale po tygodniu działania na nim owego nie musiałeś oglądać i traktowałeś go jak menu start (czyt. do uruchamiania programów). Ósemka nawet działała lepiej na starszych kompach niż siódemka. W tej chwili mam coś zupełnie odwrotnego. Nie potrafię odnaleźć się w tym nowym menu start, w tych małych ikonkach itd. Pewnie po tygodniu mi przejdzie, a jak nie to wrócę do Win8.1 Także bym uważał z tym "porażka", "wciskana na siłę" i "wskazane". Poza tym w tej chwili "zdunowatość" Windowsa 8/8.1 już się opatrzyła i nikogo nie szokuje tak jak w dniu premiery, do tego jak dodasz sobie darmową aktualizację masz efekt jak jest dzisiaj czyli ogólny zachwyt i głupie gadanie, że "co drugi system MS jest lepszy i bardziej trafiony". Jedynym głupim pomysłem w całej ósemce było utrzymywanie dwóch równoległych interfejsów graficznych w tym samym czasie (strata zasobów) i potraktowanie desktopowców jak użytkowników ekranów dotykowych z tym, że to był ewidentny skok na zwiększenie popularności Windows Phone i Windows Store (ponieważ zawsze chciał zbliżyć się do takiego statusu jak miał Apple i nie mógł się pogodzić z sytuacją, że oni mają telefon, działający sklep, marketing itd.). Natomiast Win10 to ukłon w stronę użytkowników biznesowych którzy niechętnie przesiadali się na Windows 8/8.1. Od biedy inwestując od 2-5$ można było sobie zainstalować program pokroju Start8 i uzyskać w pełni działające menu start bez większego kłopotu. Miałem sporo klientów wieku 50+ gdzie na początku chcieli wywalić Win8/8.1 z laptopa ale po mojej sugestii zainwestowania 20zł w Start8 raptem się okazało, że nie ma potrzeby wywalania tego systemu. Do dziś działają i są zadowoleni.

Poza tym całe to gadanie nie ma związku z DCS także nie ma sensu dalej iść w krzaki z tą dyskusją.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 31, 2015, 15:13:56 »
Zgodzę się z Herr Mazakiem, który miał wczoraj urodziny (zdrowia i pary pod kominem!). Uważam, że mity nt Win 7 urosły przez fakt, że był to system, który wyszedł po nieszczęsnej Visice i w porównaniu z nią działał idealnie. Niektórym się zakodowało, przez następstwo czasowe, że nic lepszego na świecie niż Win 7 nie ma. Ja mam pudełkową wersję 7 Ultimate, która chodziła u mnie bardzo dobrze, co jednak nie powstrzymało mnie przed przejściem na Win 8 Pro, który okazał się nawet szybszy i mniej zasobożerny niż 7 (ztcp lepsze zarządzanie pamięcią i mniejsze jądro), ale za to paskudny jak kac po polskim piwie. I oczywiście należało się przyzwyczaić do żałosnych kafli.... Tak więc nie dość, że brzydszy (gdzie u licha moje aero??!) od `doskonałej 7`, to jeszcze z pogiętym UI. Takie to były źródła legendy.... Potem przyszło 8.1, które już się lekko ugięło w stronę trollingu, przywracając Start, czyli kwadracik, a obecnie mamy ostateczną odsłonę w postaci Win 10, który jest - jak dla mnie - SP2 na Win 8.0. Ja sobie zainstalowałem, bo mi to odświeżyło nieco zagracony system i widzę, że teraz jakby szybciej komp dochodzi do ekranu logowania. Graty do DCSa, i wszystkie inne programy, wydają się działać normalnie, więc nie ma paniki.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 31, 2015, 16:35:23 »
Ja mam 8.1 (upgrade z W7) na kompie i jakoś nie śpieszy mi się z aktualizacją do 10. Kiedyś miałem dyskusję z jednym "specjalistą" który twierdził, że Ósemka jest do dotykowych ekranów i do normalnego kompa się nie nadaje. Moje argumenty, że używam jej od dwóch lat bez żadnych problemów odbijały się od ściany.

W10 zainstaluję najpierw na nowym lapku, który ma dzisiaj przyjść.

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 31, 2015, 17:15:11 »
Zainstalowałem 10 i sobie chwalę. Na razie wszystko działa bardzo dobrze. Nowe menu start jak dla mnie jest świetne.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 01, 2015, 21:05:11 »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 02, 2015, 17:27:34 »
Ta Dziesiątka powinna być dostępna już dla wszystkich? U mnie do dzisiaj żadnego info o dostępie aktualizacji, mimo że narzędzie "Get Windows 10" siedzi w pasku zadań.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 02, 2015, 17:53:12 »
Jak wchodziłem na strony Technetu to jest info, że jest jakaś kolejka i w końcu każdy dostanie... to raz.

Treść tej wiadomości brzmi:

August 1, 2015

This is an alert Where’s my upgrade? It’s coming!

With your reservation, you are in the queue for your upgrade. Watch for your notification to arrive in the coming days or weeks. At that point, you can upgrade immediately or pick a time that works for you.

Have more questions about your upgrade?  Watch the video here (https://youtu.be/v25QjMYeZVk).

Dwa, to serwery MS są przeciążone i wczoraj ściągałem 6GB na łączu 30 Mbitów od godziny 11:57 do blisko 21, po czym wywalił się błąd i musiałem obejść problem inaczej. Ściąganie Win10 można też wymusić ręcznie. Wystarczy w wierszu poleceń (PPM na znaczku Windows >>> wybierasz wiersz polecenia (administrator) wpisać:

wuauclt.exe /updatenow
Jednak przed użyciem tego sugerował bym:

1. Wejść we właściwości (PPM) dysku C:/, wybrać "Oczyszczanie Dysku", a następnie "Oczyść pliki systemowe". Po chwili na liście powyżej zaznacz wszystko co tam możesz i potwierdź. Ważne aby wśród rzeczy do wywalenia były resztki paczek od poprawek, a także pliki instalacyjne tego nowego Windowsa. Klikasz Ok i cierpliwie czekasz aż skończy. Po tej operacji powinien zniknąć m.in. ukryty katalog WindowsBT z dycku C:/.

2. Na wszelki wypadek w Panelu Sterowania iść do rozwiązywania problemów i wybrać naprawę usług Windows Update. Potwierdzasz i czekasz, aż skończy.

3. Iść do: "C:/Windows/SoftwareDistribution/" i zmienić nazwę katalogu "Download" na "_Download".

Po tej operacji wpisujesz to polecenie w konsoli co podałem i Win10 zaczyna się pobierać na nowo. Gdyby okazało się, że nowy Windows  pobrał się, zaczął instalować i wywalił jakieś abstrakcyjne błędy spróbuj zrobić tak:

Uruchom regedit (Winkey + R >>> regedit lub PPM na znaczku Windows i uruchom) i jeśli UAC poprosi o potwierdzenie to potwierdź. Przejdź do ścieżki:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgrade
Dodaj nową wartość DWord (32-bitowa), zmieniasz nazwę na "OSUpgrade" i podajesz dane wartości "1". Następnie przechodzisz do Windows Update i wyszukujesz aktualizację. W tym momencie powinno wyskoczyć okienko instalacyjne Windowsa i dalej postępujesz zgodnie z tym co wyskakuje na ekranie.

Po udanej operacji, upewnieniu się, że wszystko działa możesz powtórzyć operację oczyszczania dysku wtedy usuniesz instalkę Win10 ale stracisz też możliwość powrotu do Win8.1. Oczywiście możesz iść na skróty i dodać wpis w rejestrze bez ściągania na nowo Windowsa 10. Teoretycznie jeśli obraz jest cały to powinien się uruchomić i zainstalować. Jak to mawiają twój dzień twoja woda.

Można też posłużyć się tym:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-10/media-creation-tool-install

PS. Katalog "_Downloads" można po wszystkim także usunąć, bo Windows Update stworzy sobie nowy. W tym katalogu trzymane są instalatory poprawek. Usunięcie go spowoduje niemożliwość odinstalowania ich ale zyskamy kilka GB wolnego miejsca. Poza tym chcąc dokonać aktualizacji i tak trzeba mieć wszystkie poprawki.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 02, 2015, 18:23:03 »
Zapomniałem dodać, że po całej operacji może zdarzyć się, że instalator Windows stworzy sobie ukrytą partycję recovery (WinRE). W zasadzie to jest domena wszystkich windowsów od czasu Visty i gdyby się okazało, że taką masz, mocno Ci przeszkadza to można ją usunąć. Warto nadmienić, że jeśli tej partycji nie ma to Windows powinien sobie stworzyć na dysku C:/ ukryty folder "Recovery" aby móc uruchomić się w trybie awaryjnym w razie awarii. Na wstępie zaznaczam, że nie biorę ewentualnej odpowiedzialności za wynikłe szkody i każdy robi to na własną odpowiedzialność :). W moim wypadku w czasie update'u z Win8.1 do Win10 taka partycja powstała. Na trzech innych kompach jej nie było, więc jakaś tam losowość występuje. W każdym razie można wejść w Panel sterowania >>> Narzędzia administracyjne >>> Zarządzanie komputerem >>> Zarządzanie dyskami i zerknąć co w trawie piszczy. Jeśli nie mam tam tej partycji to nie ma tematu - zamykasz okienko. Natomiast jeśli jest i chcesz się jej pozbyć to wystarczy otworzyć wiersz poleceń jako administrator (w zasadzie zwykły wiersz poleceń też powinien wystarczyć ale ja robię to zawsze z tego co ma największe uprawnienia :)) i wpisywać:

C:\Windows\system32> DiskPart
DISKPART> List Disk
DISKPART> Select Disk #
DISKPART> List Partition
DISKPART> Select Partition #
DISKPART> Delete Partition Override
DISKPART> Exit
C:\Windows\system32>_   <--- teraz można zamknąć okienko.

*gdzie # to nr partycji i wpisujemy go samą cyfrą bez hasha.

Po wszystkim wracamy do zarządzania dyskami i rozszerzamy dowolną partycję. Jeśli nie to innym softem do takich zabaw. W ten sposób można wywalić dowolną partycję stąd sugeruję ostrożność i nie robić tego jeśli nie czujemy się na siłach. Ewentualnie robić ale mieć przygotowaną kopie zapasową ;).

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 02, 2015, 18:43:40 »
Wczoraj po 22:00 skorzystałem z narzędzia https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 i pobrałem obraz płyty .ISO.

Najpierw ściąganie szło fatalnie (0,5 Mbita/s) dlatego po 20 minutach wkurzyłem się i zamknąłem ten program. Po chwili uruchomiłem ponownie i wtedy zaczął pobierać piorunem (u mnie to 8 Mbit/s). Narzędzie to tworzy 2 foldery takie same jak przy aktualizacji z Windows Update, ale potem robi z nich obraz .iso tak jak sobie to wybrałem w opcjach. Można też od razu wybrać aktualizację systemu albo stworzyć bootowalny pendrive. Problem w tym, że te foldery zostają na dysku po utworzeniu obrazu .iso (jeden ukryty ma 5,6 GB) i trzeba je ręcznie usunąć.

Jeszcze systemu nie instalowałem, ale dziwi mnie że Windows 10 Home 64 bit ma rozmiar tylko 3,04 GB. Czy coś z tym plikiem jest nie tak?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 02, 2015, 19:10:52 »
Powinno być coś około 5,7GB ale szczerze mówiąc czasami jest 2,7GB, a innym razem 7,9GB. Może to kwestia tego co jest już w systemie zainstalowane tzn. jakie poprawki. Qrdlowi z uporem maniaka ściągał Technical Preview. Poza tym może się okazać, że i tak najpierw będziesz musiał zainstalować przez update z 8.1 > 10, bo inaczej nie aktywuje Ci się dyszka.

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 02, 2015, 21:55:32 »
Jednak mój Windows próbuje zainstalować Dziesiątkę, ale słabo mu idzie. W historii update'ów co chwilę mam 'failed'.

Powyższe tricki z "C:/Windows/SoftwareDistribution/" oraz "wuauclt.exe /updatenow" już przerabiałem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 02, 2015, 22:05:25 »
Spróbuj dodać wpis do rejestru i zapuścić wyszukiwanie poprawek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 03, 2015, 09:34:54 »
http://www.purepc.pl/oprogramowanie/udostepnienie_systemu_windows_10_potrwa_kilka_tygodni

Czy będą to dni, tygodnie, a może miesiące? Tego zapewne nie wie nawet Microsoft, a jeżeli już, to i tak informacje tego typu nie zostaną udostępnione klientom. Przypominamy, że przed otrzymaniem oficjalnej aktualizacji od producenta nie należy pozbywać się starszego systemu - licencja jest przenoszona tylko przy pomocy narzędzia aktualizacyjnego. Dopiero po przesiadce na Windows 10 można zainstalować system od nowa (tzw. czysta instalacja).

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 03, 2015, 10:17:46 »
Spróbuj dodać wpis do rejestru i zapuścić wyszukiwanie poprawek.

To też zrobiłem. Na liście update'ów mam tylko Skype'a.
No nic, nie pali się. Nowy lapek, który miał przyjść następnego dnia, do dzisiaj nie dotarł. Amazon Prime i ich gwarancja dostawy następnego dnia LOL.