Jak wchodziłem na strony Technetu to jest info, że jest jakaś kolejka i w końcu każdy dostanie... to raz.
Treść tej wiadomości brzmi:
August 1, 2015
This is an alert Where’s my upgrade? It’s coming!
With your reservation, you are in the queue for your upgrade. Watch for your notification to arrive in the coming days or weeks. At that point, you can upgrade immediately or pick a time that works for you.
Have more questions about your upgrade? Watch the video here (https://youtu.be/v25QjMYeZVk).
Dwa, to serwery MS są przeciążone i wczoraj ściągałem 6GB na łączu 30 Mbitów od godziny 11:57 do blisko 21, po czym wywalił się błąd i musiałem obejść problem inaczej. Ściąganie Win10 można też wymusić ręcznie. Wystarczy w wierszu poleceń (PPM na znaczku Windows >>> wybierasz wiersz polecenia (administrator) wpisać:
wuauclt.exe /updatenowJednak przed użyciem tego sugerował bym:
1. Wejść we właściwości (PPM) dysku C:/, wybrać "Oczyszczanie Dysku", a następnie "Oczyść pliki systemowe". Po chwili na liście powyżej zaznacz wszystko co tam możesz i potwierdź. Ważne aby wśród rzeczy do wywalenia były resztki paczek od poprawek, a także pliki instalacyjne tego nowego Windowsa. Klikasz Ok i cierpliwie czekasz aż skończy. Po tej operacji powinien zniknąć m.in. ukryty katalog WindowsBT z dycku C:/.
2. Na wszelki wypadek w Panelu Sterowania iść do rozwiązywania problemów i wybrać naprawę usług Windows Update. Potwierdzasz i czekasz, aż skończy.
3. Iść do: "C:/Windows/SoftwareDistribution/" i zmienić nazwę katalogu "Download" na "_Download".
Po tej operacji wpisujesz to polecenie w konsoli co podałem i Win10 zaczyna się pobierać na nowo. Gdyby okazało się, że nowy Windows pobrał się, zaczął instalować i wywalił jakieś abstrakcyjne błędy spróbuj zrobić tak:
Uruchom regedit (Winkey + R >>> regedit lub PPM na znaczku Windows i uruchom) i jeśli UAC poprosi o potwierdzenie to potwierdź. Przejdź do ścieżki:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgradeDodaj nową wartość DWord (32-bitowa), zmieniasz nazwę na "OSUpgrade" i podajesz dane wartości "1". Następnie przechodzisz do Windows Update i wyszukujesz aktualizację. W tym momencie powinno wyskoczyć okienko instalacyjne Windowsa i dalej postępujesz zgodnie z tym co wyskakuje na ekranie.
Po udanej operacji, upewnieniu się, że wszystko działa możesz powtórzyć operację oczyszczania dysku wtedy usuniesz instalkę Win10 ale stracisz też możliwość powrotu do Win8.1. Oczywiście możesz iść na skróty i dodać wpis w rejestrze bez ściągania na nowo Windowsa 10. Teoretycznie jeśli obraz jest cały to powinien się uruchomić i zainstalować. Jak to mawiają twój dzień twoja woda.
Można też posłużyć się tym:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-10/media-creation-tool-installPS. Katalog "_Downloads" można po wszystkim także usunąć, bo Windows Update stworzy sobie nowy. W tym katalogu trzymane są instalatory poprawek. Usunięcie go spowoduje niemożliwość odinstalowania ich ale zyskamy kilka GB wolnego miejsca. Poza tym chcąc dokonać aktualizacji i tak trzeba mieć wszystkie poprawki.