Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10
« Odpowiedź #90 dnia: Września 14, 2015, 15:30:51 »
Dlaczego nie wrócisz do wcześniejszej wersji Windy?

« Odpowiedź #91 dnia: Września 14, 2015, 17:03:42 »
Z tego co widzę na stronie Logitecha są sterowniki pod Windows 10 - coś jest z nimi nie tak?
http://support.logitech.com/product/flight-system-g940

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #92 dnia: Września 14, 2015, 17:28:24 »
@Sparrowhawk

Intel Wireless Display Application - możesz sobie darować, bo to jakiś ichniejszy szukacz sieci wifi. Nie sądzę aby było w nim coś przydatnego i z powodzeniem wyszukasz sieć windowsowym wbudowanym wynalazkiem.

Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework Drive - służy do dostosowywania ręcznego prędkości procesora do obrotów wentylatora. Teoretycznie Windows powinien z automatu sobie tym sterować nawet bez tego programu.

Intel Management Engine Interface - to takie coś co rzekomo ma sprawdzać jak dogadują się pozostałe podzespoły ze sobą, zbierać statystyki i przekazywać do Intela aby ten mógł poprawić oprogramowanie tak aby np. konkretne graty po skumaniu się ze sobą uruchomiły kompa szybciej.

Intel Rapid Storage Technology driver - to jest od SATA ale bardziej przydatne kiedy montujemy dysk w macierzy RAID.

Intel® Collaborative Processor Performance Control Driver - to kolejne cudo do sterowania prockiem które pojawiło się w czwartej generacji procesorów core.

Natomiast ASUS USB Charger Plus i ASUS Live Update Utility możesz sobie darować. Jedno to ładowarka USB przyśpieszająca ładowanie telefonów (najprawdopodobniej tylko od Apple), a to drugie to program do automatycznej aktualizacji sterowników i oprogramowania. Z doświadczenia wiem, że nic ciekawego one nie znajdują, więc można sobie darować. Te dwa programy jak znam życie da się odpalić w trybie zgodności z Win.7/8.1 i pewnie będą działały normalnie.

NVIDIA GeForce Experience - powinien normalnie działać na Win10 aczkolwiek to nie jest najszczęśliwszy program i ma swoje fochy.

Zawsze przed aktualizacją Windowsa można zrobić sobie jego kopię. Można też przez miesiąc wrócić po aktualizacji do starszej windy. Można sterowników szukać po identyfikatorze, można starać się wbić je w trybie zgodności. Warto też upewnić się czy dany producent przewiduje wsparcie dla Win10 ale z tym bywa różnie i np. Sony przestrzegało przed aktualizacją do nowego Windowsa właśnie przez brak sterowników. Inna sprawa, że jak robi się update z Win 7/8.1 to nie powinno być konfliktu ze sterownikami. Inna sprawa, że większość sterowników z Win8.1 powinna pasować, co najwyżej może być kłopot z instalatorem i wtedy trzeba ręcznie je wbijać.

Ważna sprawa, jak ktoś ma sprzęt starszy niż 3-4 lata musi brać poprawkę na to, że nie doczeka się dedykowanych programów czy sterowników dla swojego laptopa. Tu dużo zależy od polityki i podejścia producenta sprzętu. Pewnie im dalej od premiery Win10 tym bardziej sytuacja ze sterownikami się unormuje. Jednak mimo wszystko trzeba się nastawić na szukanie sterowników i eksperymentowanie z wbijaniem ich od innych producentów.

Ku pokrzepieniu serc ja odpaliłem Win10 na swoim firmowym Dellu Latitude XT2 z 2008/2009 roku. Działa to nie gorzej niż Win7, a z jedyną rzeczą jaką miałem problem to bluetooth ale i to się udało naprawić znajdując właściwy sterownik. W przypadku starszych kompów zdecydowanie lepszy będzie update niż instalacja od zera.

@DW
Dziwne, bo sterowniki są dostępne na stronie Logitecha. Na innym kompie joy normalnie jest wykrywany?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #93 dnia: Września 14, 2015, 18:09:07 »
@KosiMazaki

Dziękuję za wyjaśnienie i rozwianie wątpliwości, w takim razie biorę się zaraz za update ;)

@Darth_Worm
Dziwne, że nie masz sterowników, ja dziś zainstalowałem poczciwą MOMO Racing Force beż żadnego kłopotu, a w ogóle podczas instalacji wyświetlał się właśnie G940 na obrazkach :P
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Września 14, 2015, 18:18:15 »

Parę godzin przebijania się po necie i znalazłem solucje, zapewne nie tylko moje bolączki z win10 i logitech'em.
Pierwszy mój błąd, to było zalogowanie się na stronie producenta.
Po podaniu wersji systemu i rejestracji wajchy, automatycznie mogłem pobrać sterowniki. Rzeczywiście, są do win10, ale za każdym razem pobiera mi z automatu do wersji 32 bity:(
Drugi błąd to brak wipe'u starych driverów i softu.
Więc dla potomnych :
1.panel sterowania -> menażer urządzeń ->dezinstalacja hardware.
2. Programem np. Revo uninstaller -> pełna dezinstalacja software(warto skopiować stare profile).
3. reset kompa.
4. Instalacja sterowników z końcówką x64 w moim przypadku.
5.Podłączamy joy'a i możemy cieszyć się że wszystko hula. :)

Uważam, że powinno działać dla wszystkich, którzy zrobili upgrade z win7 i teraz mają problemy z nowym softem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #95 dnia: Września 14, 2015, 19:39:56 »
Windows 10: Secure Your Privacy & Stop the Spying | The Basics
https://www.youtube.com/watch?v=5x2VTN4jjIE

Jakby ktoś chciał się pobawić. Paranoid mode on ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #96 dnia: Września 14, 2015, 20:25:22 »
Ja tam nie narzekam, Win 10 na kompie, laptopie i netbooku oraz telefonie i żadnych większych problemów. Tylko tablet mam na andku, ale pracuję nad tym ;), wyjdzie Surface 4 Pro to się pomyśli. mam spore porównianie z systemami bo w pracy muszę niestety pracować na Macu i telefon też mam od Appla firmowy. Moje całościowe subiektywne odczucie jakości działania urządzeń jest ze sporym wskazaniem na Microsoft.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #97 dnia: Września 24, 2015, 18:20:22 »
Nie jestem w temacie Łindołsa 10 - czy SP1 miał wyjść we wrześniu czy może coś innego?
Słyszę bicie dzwonów, ale nie wiem, w którym kościele :P

Chcę spróbować dziesiątki, ale trochę się obawiam bez SP1.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #98 dnia: Września 24, 2015, 19:11:19 »
Release Service 1 (RS1) już był - w sierpniu i naprawiał najpilniejsze błędy. Na październik 2015 r. przewidywany jest Threshold Wave 2 czyli taka większa paczka aktualizacji które nie załapały się na premierę. Ma rozbudować, zwiększyć funkcjonalność Windowsa 10. Jak aktualizować to teraz i nie ma co się szczypać. I tak musisz to zrobić żeby aktywować Windowsa po darmowej aktualizacji do dychy.

« Odpowiedź #99 dnia: Września 24, 2015, 19:26:25 »
Ogólnie mam problem z lapkiem - Samsung NP300VPA-S04PL.
Samsung tak skopał sterowniki do tego laptopa, że cudem jest poprawne wgranie i funkcjonowanie - miałem poprzednio Asusa i pod tym względem było to niebo, a ziemia - wybór sterowników prosty, nie było tony bloatware i wszystko działało sprawnie.
W tym lapku mnóstwo (nie znam polskich nazw) tzw. high-peaks, micro-freezes czy latencies (te zmierzone LatencyMon są ogromne).
Nawet wgrany na czysto Windows 7 z poprawkami potrafi się krztusić z powodu sterowników.
Oprogramowanie do sterowania klawiszami funkcjonalnymi to jeden wielki bloatware, którego nie można za bardzo odchudzić - jeden z głównych winowajców ogromnych "latencies".

Laptop wytrzepany z kurzu, maks. temperatura to ok. 91 stopni na CPU, ale to jest już podczas upałów na zewnątrz leżąc w łóżku ;)
Mój następny lapek to na 100% nie made in Samsung. Ze względu na kiepski software niskiego poziomu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #100 dnia: Września 24, 2015, 20:03:35 »
Sterowniki możesz sobie sam zaktualizować, a reszta o czym piszesz to sprawa gustu i tego jak komu wyjdzie. Nazwa firmy, cena nie jest gwarantem niczego w tym wypadku. Temperatury... no cóż to tylko laptop i to coś w środku nazywane na wyrost chłodzeniem ma swoje limity niestety. Dlatego tak walczy się o TDP w sprzętach mobilnych.

« Odpowiedź #101 dnia: Października 06, 2015, 11:40:06 »
Ja mam kilkuletni już RF511 i ze sterownikami nie było problemu. Czuje się jedynie wydymany po tym jak Intel stwierdził, że nie będzie wspierał mojego procesora (sandy bridge) w 10 do pracy w WIDI. Na 8.1 się dało ale tutaj już nie. Niby drobiazg ale filmy fajnie można oglądać z laptopa na TV.
Ostatnie poprawki naprawiły u mnie problem z niezapamiętywaniem ustawień folderów. Np. w folderze pobrane lubię mieć ustawione grupowanie po dacie. Niestety przed poprawkami po ustawieniu i wyjściu folder resetował się do zwykłego widoku. Teraz jest już dobrze.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #102 dnia: Października 14, 2015, 16:46:03 »
A propos instalacji i aktywacji czystego W10. Wczoraj kupiłem nowy dysk pod system i zainstalowałem Dziesiątkę z DVD. Podczas instalacji 2 albo 3 razy Windows wołał o klucz, ale można było kontynuować. Gdy system wstał pierwszy raz, był już aktywowany. Jak widać wymiana dysku nie wpływa na ID komputera.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #103 dnia: Października 14, 2015, 17:34:21 »
Dobrze słyszeć! Dzięki za info B-).

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: Października 14, 2015, 17:58:53 »
To i ja spytam o coś związanego zarówno z 10-tką, jak i z dyskiem.

Aktualnie siedzę na 8.1, ale Dziesiątkę chwilowo testowałem, aktywowała się i w najbliższym czasie zamierzam na nią już pełnoprawnie przejść. Instalował bym już z DVD lub pendrive, mam zagwozdkę z ukrytymi partycjami. Aktualnie zainstalowana Ósemka utworzyła sobie dwie małe partycje, 300 MB "partycja odzyskiwania" i 100 MB "partycja systemowa EFI". Czy instalując już na czysto W10 powinienem tylko formatować C: a te ukryte instalator sam rozpozna, czy usunąć wszystkie trzy i na nowo utworzyć partycję pod system?