Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10
« Odpowiedź #180 dnia: Marca 03, 2016, 00:30:49 »
Wie ktoś jak całkowicie wyłaczyć komunikaty typu "ta aplikacja została zablokowana w celu ochrony"? Ustawienia UAC dałem na najniższe, lecz to nie pomaga.
W Internecie natknąłem się na takie coś: https://www.wiknix.com/solved-this-app-has-been-blocked-for-your-protection/ lecz jest to niewygodne.

Interesuje mnie całkowite wyłączenie tego typu "umilaczy" - w Windows 7 po wyłączeniu UAC był spokój.
Posiadam wersję Home.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #181 dnia: Marca 03, 2016, 08:26:48 »
Nie pamiętam dokładnie ale coś mi kołacze w głowie, że w Win10 nie da się permanentnie tego wyłączyć. Jeżeli nawet się da to na pewno przestaną działać wbudowane widgety tudzież mogą niektóre aplikacje zgłupieć. W każdym razie MS nie zaleca wyłączania UAC z racji możliwości uruchomienia niepożądanego niebezpiecznego kodu. Analogiczny mechanizm jest w Linuksie. Inna sprawa, że nie wiem czy w Win10 Home będziesz cokolwiek mógł z tym zrobić, bo tam MS ukochał ludzi kilkoma idiotycznymi pomysłami i zabrał dostęp do niektórych ustawień.

Pamiętam, że w Win8.1 skorzystałem z tego i to funkcjonowało kosztem niemożności dobicia się do kilku usług np. MS Store i jakiś tam kilku bzdurnych problemów:

http://www.howtogeek.com/howto/4820/how-to-really-completely-disable-uac-on-windows-7/?PageSpeed=noscript

W każdym razie próbuj. Nie wybuchnie ;). Pamiętaj tylko co robiłeś żeby móc odwrócić proces jak będzie jakaś skucha :). Osobiście kiedyś z tym walczyłem, teraz go nie zauważam. Może to dlatego, że nie instaluję zbyt wielu aplikacji. mam jakiś tam swój pakiecik i się go trzymam :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #182 dnia: Marca 03, 2016, 11:19:54 »
Dokładnie, wczoraj taka aria łaciny leciała z moich ust, że wykorzystałem limit na cały rok.
W wersji Home nie ma gpedit.msc. Po tym lekkim szoku chciałem ściągnąć działający z Windows 7, ale jednak coś nie trybi i przystawka się nie włącza.
W tym moim linku koleś opisuje:

I tried all of these and none worked. Then i checked the group policy: computer configuration\windows settings\security settings\local policies\security options then for the user account control: admin approval mode for administrators it was set to not defined. So i set it to disable and rebooted a few times to be sure and now the account launches the program.

Normalnie bym zostawił UAC na jakimś poziomie, ale to ja mam decydować co ma się dziać w systemie, a nie Windows decydować czy program jest zagrożeniem, czy mu nie odpowiada z innych powodów.
Póki co wyłączyłem prawie wszystkie "szpiegacze" poza OneDrive w SpybotAntibeacon.

Ogólnie mam mieszane uczucia, pierwsze wrażenie jest na minus. To jest drugie podejście bo kilka godzin wcześniej miałem serie BSODów po instalacji sterownika - system nawet nie mógł wejść w trybie awaryjnym. Interfejs razi w oczy tą bielą, na starcie wypala ślepia :D
Musiałem dodać ClassicShell ponieważ ten menu start był nie do zniesienia.

Dodatkowo niestety Samsung ma takie oprogramowanie, że nie wiadomo czy zadziała czy nie. Klawisze funkcyjne (Fn keys) nie działają bo Samsung nie wydał oprogramowania pod Win10, tylko pod 8.1.

Twój trik chyba zadziałał, bo nie widzę tych komunikatów. Będę pewny po tym jak zacznę instalować resztę software - ogólnie nie boje się o bezpieczeństwo - używam pakietu Eset, laptop służy głównie do filmów, przeglądania internetu (tego dobrego :D) oraz pogrania w Heroes 5.

Od ciężkich spraw służy komputer stacjonarny, tam Windows 7 został zainstalowany 5.5 lata temu i działa do dziś bez problemów.
Przez ten czas przewinęło się tony oprogramowania.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #183 dnia: Marca 03, 2016, 11:51:58 »
Jak znajdziesz program od przycisków w lapku spróbuj ustawić mu tryb zgodności uruchamiania na Windows7/8. może się okazać, że raptem wszystkie grafiki itp. rzeczy które normalnie się wyświetlały wrócą. Ćwiczyłem to na kilku lapkach m.in. Acerze który miał soft tylko do Visty.

Menu start to rzecz gustu. Mi to w zasadzie obojętne. Za dużo tego przez moje łapki przerzuciło się to i przestałem na to zwracać uwagę. Na początku jak zaczynałem zabawę z Win8 miałem podobne uczucia co Ty. W Win10 to dla mnie kontynuacja tej zabawy choć faktycznie pod względem graficznym uważam, że Win7 jest najlepszy :). Widać, że ktoś nad tym posiedział i podumał.

Z tymi brakującymi opcjami w wersji Home to karny siusiak dla MS. W kwestii sterowników nie pomogę choć szukaj po Vendor ID urządzenia. Tu bardziej wina producenta sprzętu, że nie chciało mu się dorobić wsparcia i uśmiercił produkt. Swoją drogą to paradoks, bo MS wciska wszystkim tego Win10, a po darmowej aktualizacji lądujesz z palcem w nocniku, bo nie masz do niego softu od producenta, bo ten się wypiął. M.in. Sony ostrzegało użytkowników swoich kompów żeby się nieco wstrzymali z aktualizacją.

Z BSODami też nie miałem większych problemów. Czasami coś tam pacnie ale to bardziej na moje życzenie jak mu coś podkręcę. Na Lenovo Y580, E530e, Dellu Xt2 też zero problemów. Wszystkie robione przez update, leciwe, po przejściach. Moja stacjonarka tak samo. Widocznie ten typ tak ma i nie przeskoczysz :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #184 dnia: Marca 03, 2016, 14:22:07 »
Ogólnie ten laptop ma tyle problemów bo Samsung ma burdel w sterownikach - dziesiątki wersji tego samego oprogramowania, pomocnik SW Update wspiera mój laptop tylko do Windows 7, bowiem dalej już Samsung odmawia pomocy.

Z tego co wiem Samsung wycofał się z laptopów m.in. dlatego, że na polu wsparcia, implementacji (chociażby BIOS UEFI, który mogę obsługiwać, ale grozi to całkowitym "ucegleniem" laptopa bowiem tak to zastosował Sammy) poniósł porażkę.
W dziale Samsunga na forum wsparcia dla laptopów można czytać powieści co trzeba robić by uniknąć np. bricka czy konfliktów sterowników, bloatware itd.
Stąd to mój ostatni komputer od Samsunga, może i fajnie wykonany, matowa matryca, świetna klawiatura, GPU ale reszta woła o pomstę do nieba.

Pytanie z innej beczki - co jakiś czas dysk cyka i w sumie Windows potrafi się zawiesić na kilka sekund. Jest to bardziej regularne niż nieregularne choć nie mam tu pewności - działo się to zarówno na Windows 7 jak i teraz więc obstawiam, że albo coś z dyskiem albo Eset.
Niestety kiedy dysk tak się zachowuje nie zauważyłem jakichś krytycznych błędów w podglądzie zdarzeń, a SMART nie wypadł źle (tu akurat testowałem jeszcze na Windows 7).
Pakiet z Sysinternals (ProcMon i FileMon) trudno użyć bowiem nie wiadomo kiedy takie coś nastąpi, a kiedy się dzieje to programu się nie zdąży włączyć.
Windows Performance Analyzer jest już armatą na miarę tej KW-2 :P Zebrał tyle danych, że w praktyce i tak nie wiedziałem o co tam chodzi i za co się złapać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #185 dnia: Marca 03, 2016, 18:33:23 »
Wierz mi, że nie tylko u Samsunga takie historie są. Standardowa procedura postarzania sprzętu. To samo masz w telefonach. Mniejsza o większość. Ze sterownikami to tak jak mówiłem szukaj po Vendor ID czy tam identyfikatorze sprzętu.  Jak zwał tak zwał, a na pewno coś podpasujesz. oczywiście niekoniecznie od Samsunga ale nie ma to znaczenia. Natomiast sam Samsung to chyba tylko z Europy wycofał z laptopami :). Podobnie zresztą jak Sony. Pewnie za jakiś czas wrócą :).

Co do dysku obstawiam, że nic złego się nie dzieje. Zdalnie trudno to stwierdzić ale mój Lenovo Y580 z którego teraz piszę od czasu do czasu tez sobie coś tam dyskiem stuknie tak jakby parkował głowicę. Obstawiam, że to nie wina ESETa, bo sam mam v9 i nie widzę żadnym dziwnych akcji z jego strony. U mnie w sofcie od Lenovo jest "ynteligętne" oszczędzanie energii i tam m.in. mogę sobie wrzucić jakiś tryb zatrzymywania dysku. Może u Ciebie jest podobny patent. Jak nie to testowo wyłącz sobie zatrzymanie dysku w planach zasilania i obserwuj. Możesz też popatrzeć po procesach czy coś go nie zamula.

« Odpowiedź #186 dnia: Marca 03, 2016, 23:54:16 »
Sorki że się wcinam w dyskusję, ale właśnie wymieniłem bebechy w kompie (płyta, CPU i RAM). Windowsa 10 nie ruszałem, odpaliłem to co było na dysku. Aktywacja poszła się paść, ale pomógł mi klucz z Ósemki. W10 zaakceptował go bez żadnego ale. Czytałem, że najnowsze buildy akceptują klucze z W7 i W8, ale myślałem że będę musiał go instalować z najnowszego obrazu. Swoją Dziesiątkę mam od pierwszych dni, kiedy się pojawił na rynku.

PS. i7 6700K + Asus Z170 PRO + 16 GB DDR4 2400 Mhz wyniosły mojego kompa na nową orbitę. BoS wreszcie trzyma 60 klatek tam gdzie wcześniej zwalniał do 45 fpsów! GTX 980ti nie zrobił na nim wrażenia, a i7 już tak.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #187 dnia: Marca 04, 2016, 08:46:13 »

GTX 980ti nie zrobił na nim wrażenia, a i7 już tak.

Nawet nie tyle i7 co nowa podstawka. Zawsze to przeskok o kilka lat.

A z kluczami dobrze wiedzieć. Coś pomału się normie w tym temacie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #188 dnia: Kwietnia 06, 2016, 18:23:36 »
Wziąłem wrzuciłem darmową aktualizację z 8.1 na 10 na nowym laptopie i powiem, że jest ok. W8 to była dla mnie porażka, dlatego u mnie siedziała zaledwie 10 min co by od razu przygotować update do W10. Co mi się podoba, to to, że 10 przypomina mi 7, mój ulubiony system.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #189 dnia: Kwietnia 07, 2016, 23:12:18 »
Zainstalowałem Windowsa 10 i już mam jakieś opinie o nim.
Denerwuje mnie jedna rzecz - procesor często blokuje się na 0.78 Ghz co sprawia, że wszystko jest mułowate.
Temperatury w porządku, profil zasilania odpowiednio dobrany. Minimalny stan procesora ustawiony na 100%, a i tak nic to nie daje.
Widocznie Intel SpeedStep działa tylko dość ułomnie skoro nie daje więcej mocy do użytku.

Zainstalowałem ThrottleStop, lecz przy włączaniu go mam błąd "Odniesienie zostało zwrócone z serwera". Zmiana kompatybilności nie pomogła, grzebanie w zasadach grup lokalnych też nie bardzo (ale tu może robię coś nie tak?).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #190 dnia: Kwietnia 08, 2016, 08:14:52 »
Upewnij się, że masz wszystkie sterowniki od płyty głównej + dobrze ustawione oszczędzanie energii w biosie. Następnie ustaw sobie plan zasilania w Windows na "zrównoważony", ewentualnie "maksymalna wydajność" i testuj. W tej sprawie Windows 10 ma niewiele do powiedzenia. Tym zarządza płyta główna. Z założenia przy włączeniu jakiejkolwiek aplikacji proc powinien podbijać sobie mnożnik i napięcie. Czasami aplikacje do monitoringu od płyty głównej potrafią też babolić. Zalecam wyłączenie/odinstalowanie.

Moim zdaniem musisz dobrze poczytać instrukcję i przebić się ręcznie przez wszystkie opcje. Grzebanie w rejestrach, uprawnieniach lokalnych itd. nic Ci nie da.

« Odpowiedź #191 dnia: Kwietnia 08, 2016, 10:28:20 »
Jest sukces. Jako, że mój Windows nie miał gpedit.msc musiałem go przeportować z innej wersji. Pogrzebać trochę w systemie by zatrybił.
Problem leżał w tym, że nie do końca działał poprawnie i zrobiłem od nowa całą procedurę. W gpedit trzeba było zaznaczyć "disabled" na opcji o podnoszenie uprawnień aplikacji i teraz ThrottleStop działa.

Co ciekawe w Windows 10 po restarcie systemu wszystko gra OK. Po uśpieniu\hibernacji i powrocie często procek stoi na 0.78 Ghz i prawie nigdy nie rusza wyżej pomimo wyłączonych opcji oszczędzania energii (nawet w BIOS), ustawiania profili na "wysoka wydajność", tudzież "zrównoważony".
Niestety sama opcja Intela SpeedStep jest niedostępna w BIOS, ale w ThrottleStop można ją wyłączyć.
Po uruchomieniu programu i odznaczeniu "SpeedStep" oraz jeszcze jednej opcji procesor magicznie idzie na nominalne 2.3 Ghz sprawiając, że system wreszcie działa normalnie.
Nie wiem dlaczego CPU jest tak tłumiony, bez programu ThrottleStop powraca na 0.78 Ghz, a skoro takie rzeczy zależą od oprogramowania niskiego poziomu to chyba Intel się nie popisał.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #192 dnia: Kwietnia 08, 2016, 10:54:46 »
Powiem szczerze, że nigdy nie spotkałem się z problemem i tym bardziej nigdy nie musiałem tak czarować. Dobrze wiedzieć.

« Odpowiedź #193 dnia: Listopada 25, 2016, 19:21:24 »
Odkopię z zapytaniem.
Nowy komp, świeżo złożony: Gigabyte GA-Z170-Gaming K3 DDR4, Intel Core i5-6600K, Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8GB 3000MHz CL15, Seagate ST1000DM003 1TB sATA II, Adata SP920 256GB, XFX Core TS 550W (P1-550S-XXB9), Palit GeForce GTX 1070 Super JetStream 8GB GDDR5, oryginalny Windows 10 Home na pendrive.
Każda próba instalacji Windowsa kończyła się miękkim zawieszeniem komputera (klawiatura reagowała na num/caps/scroll lock, nie reagowało na ctrl+alt+del ani krótkie naciśnięcie przycisku zasilania). Zawieszenie następowało po resecie - albo podczas pierwszego ekranu z napisem Przygotowywanie albo po którejś próbie, po utworzeniu konta użytkownika.
Zastosowałem różne sztuczki z google:
- ściągnięcie obrazu płyty narzędziem MS i instalacja z płyty DVD;
- odłączanie HDD i pozostawienie samego SSD,
- wyłączanie Secure boot, zmiana kolejności bootowania, zmiana obsługi urządzeń podpiętych pod USB na legacy, instalowanie z UEFI i z legacy,
- instalowanie najnowszego firmware do SSD (1.13 w miejsce 1.12),
- wyłączanie profilu XMP i zmiejszenie taktowania pamięci do 2133 MHz.
Pierwsze co, to pomyślałem, że to wina SSD. Zwłaszcza, że po nieudanej próbie instalacji dysk znikał w UEFI (nie widział go podłączonego do złącza/kontrolera) a przy kolejnej, widział zerowy rozmiar wolnej przestrzeni na dysku. Po następnej próbie znów można było usuwać partycje i tworzyć nowe. Koronny dowód - próba zainstalowania na HDD za pierwszym razem przebiegła pomyślnie.
Podpiąłem Jednak SSD do mojego kompa (MSI Z87-G43, 4670K, 4x4 GB, GTX970) do testów. Testy narzędziami ADATA przeszły bez błędów. Próba instalacji Win 10 z pendrive zakończyła się... pełnym sukcesem. Przepięcie SSD z powrotem do nowego kompa spowodowało (w domyśle) doinstalowanie brakujących sterów i uruchomienie Win 10 na nowym kompie. Obecnie bez problemów z niego startuje, komputer działa, wygląda że wszystko ok.

Pierwszy raz instalowałem Win 10. Nurtuje mnie pytanie... Co go mogło boleć podczas instalacji Windowsa na nowym kompie?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 01, 2016, 11:17:39 »
Bardzo dziwne. W necie w sumie dośc sporo problemów z instalacją win10 na ssd. Może jakieś problemy ze sterownikami, ale dziwne skoro wieszało się w różnych momentach instalacji.