Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10
« Odpowiedź #255 dnia: Kwietnia 14, 2017, 16:54:02 »
Boski - może zmień stery od grafiki.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: Kwietnia 14, 2017, 16:59:05 »
Boski - może zmień stery od grafiki.

Raczej bym stawiał na jakieś pokiereszowane ustawienia z ikonki w kształcie białej tarczy, która pojawiła się w pasku. Jest tam coś o zaporach publicznych, domyślnie wyłączona po starcie systemu i mam czerwony X na ikonce (czyli niby coś jest wg systemu nie tak jak powinno być), jak ją włączę owe publiczne zapory, to po restarcie i tak jest wyłączone, czyli czerwony x. Wku**ia mnie to, bo skończy się tak, że powyłączam coś co było ok, a teraz niby nie jest.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: Kwietnia 15, 2017, 19:58:08 »
U mnie popier-tegowało ustawienia sieciowe VMware Workstation po ostatniej porcji malware z M$  i to już zaczyna być wkurzające tak zapier...ć zmiany w stosie TCP/IP bez ostrzeżenia, przy okazji waląc z biodra sterownikom sieciowym Broadcoma i ogólnie starszym maszynom.

Jak dla mnie blokada zakresów IP należących do M$ zaczyna nadchodzić coraz szybszymi krokami do mojego firewalla...
Następna będzie przesiadka na linucha bo w zasadzie gry są jedynym co mnie jeszcze trzyma przy tej platformie a jak
się okazuje - można żyć bez tego. W najgorszym wypadku dual boot...

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #258 dnia: Kwietnia 16, 2017, 01:02:29 »
A u mnie SOA #1 ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #259 dnia: Kwietnia 26, 2017, 11:36:17 »
Chciałbym się odnieść do wypowiedzi KosiMazaka
W ramach ciekawostki powiem, że po zainstalowaniu aktualizacji i oczyszczeniu dysku zwolniło mi się dobre 8GB w stosunku do tego co było przed i to nie dlatego, że wreszcie zrobiłem oczyszczanie dysku, bo czyszczę go regularnie. Także nie w kij dmuchał
Czy to czyszczenie dysku odnosi się do opcji Win10: Narzędzia administarcyjne -> oczyszczanie dysku czy do jakiegoś programu aplikacyjnego np. CCleaner.
Pytam dlatego, że zmieniłem u siebie system operacyjny WinXP na Win7 w moim komputerze i kupiłem nowy dla żony z Win10. W moim starym z XP miałem program CCleaner, który pracował poprawnie przez kilka lat, aż do momentu gdy na tyle pomieszał, że musiałem zrobić reinstalację XP i zrezygnowałem z tej aplikacji.
Na koniec pytanie czy Win10 oraz Win7 potrzebuje aplikacji do czyszczenia dysków i rejestrów, jeśli tak to jaki program można zainstalować i jakie ustawić opcje.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #260 dnia: Kwietnia 26, 2017, 12:03:48 »
Tylko to co jest w systemie. Klikasz PPM na ikonce dysku "C" i wybierasz:

Oczyszczanie dysku >> Oczyść pliki systemowe >> "fajkujesz" wszystkie pliki do usunięcia i potwierdzasz przez kliknięcie "Ok".

Po drodze mogą być do usunięcia pliki z aktualizacji systemu lub poprzedniej konfiguracji i jeśli je usuniesz  (a to one najwięcej miejsca zajmują) to stracisz możliwość szybkiego i łatwego powrotu do poprzedniej wersji. Warto o tym pamiętać.

Nie używam żadnych programów do czyszczenia i optymalizacji rejestru. Wprowadzają więcej zamieszania niż korzyści. Powiedzmy, że od czasu Windows 7 (czy nawet Visty) wyznaję zasadę, że jak działa to nie ruszam. W XP takie programy miały jeszcze sens, a nowsze Windowsy już działają na tyle sprawnie, że nie ma sensu tam grzebać. No chyba, że aktywacja od MiG-21 się wysypie to wtedy ale żadnych automatów tylko ręcznie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #261 dnia: Kwietnia 26, 2017, 14:17:33 »
Witam
Sprawa nie dotyczy bezpośrednio Win10, ale jakiś związek chyba ma. Mianowicie używam(-łem) drukarki  HP lasrJet 1010, na starym już systemie Win7 oszukując go, że to drukarka ...3055 PCL5... i wszystko było w porządku. Od momentu zainstalowania nowego  Win10 drukarka wysuwa czystą kartkę papieru !  Przejrzałem kilka stron internetu ale niczego nie znalazłem co by rozwiązało ten problem. Nie chcę się pozbywać starego HaPka  bo dla mnie on wystarcza. Pomóżcie  proszę.
Pozdrawiam
Zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #262 dnia: Kwietnia 26, 2017, 18:07:13 »
Dzięki Kosi za informacje.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #263 dnia: Czerwca 13, 2017, 10:42:27 »
http://il2forum.pl/index.php/topic,6852.msg353133.html#msg353133

Dzięki Kosi. Tal przypuszczałem że teraz kolej na proca. Mam jeszcze pytanko o Windowsa: mam licencję na 7, podniosłem ją swego czasu bezpłatnie do 10. Teraz po formacie dysków i postawieniu na nowo systemu - znowu instalacja 7 i podniesienie do 10? Teraz to już chyba odpłatne?

Pozwoliłem sobie wydzielić kilka postów z wątku o modernizacji komputera. Te kilka ostatnich postów lepiej pasuje do dyskusji o Windowsie 10 i szkoda aby znikła w czeluściach pierwotnego wątku. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2017, 23:21:41 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #264 dnia: Czerwca 13, 2017, 10:58:18 »
Jeśli nie zmieni się HardwareID (a nie powinien) to spokojnie możesz instalować Win10 i ten się aktywuje. Co innego jak wymienisz bebechy czyli płytę główną, proca etc.

Niepotrzebnie instalowałeś Win7, bo mogłeś od razu wskoczyć na Win10.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #265 dnia: Czerwca 13, 2017, 11:14:03 »
Dodam tylko, że w systemie Windows 10 (w wersji 1607 lub nowszej) po połączeniu swojego konta Microsoft z licencją cyfrową systemu Windows 10 każdy kolejny upgrade hardware (procesor, płyta) działa bez problemu i nie wymaga kolejnej aktywacji (przetestowane na Win10 Pro)
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/20530/windows-10-reactivating-after-hardware-change
ps.
Oczywiście nadal można powyłączać całe to śledzenie ;)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #266 dnia: Czerwca 13, 2017, 11:37:47 »
Płytę będę musiał wymienić bo 7500 ma socket 1151 a mój proc ma 1155. W'7 mam od kilku lat.

« Odpowiedź #267 dnia: Czerwca 13, 2017, 12:10:06 »
Dzięki Kosi. Tal przypuszczałem że teraz kolej na proca. Mam jeszcze pytanko o Windowsa: mam licencję na 7, podniosłem ją swego czasu bezpłatnie do 10. Teraz po formacie dysków i postawieniu na nowo systemu - znowu instalacja 7 i podniesienie do 10? Teraz to już chyba odpłatne?

W10 na nowym kompie powinna przyjąć numer seryjny z W7. Ja wymieniłem płytę, procek i pamięci już po przesiadce na W10 i do aktywacji wystarczył serial z W8. Jak masz problem to dzwoń do Microsoftu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #268 dnia: Czerwca 15, 2017, 23:13:42 »
Dodam tylko, że w systemie Windows 10 (w wersji 1607 lub nowszej) po połączeniu swojego konta Microsoft z licencją cyfrową systemu Windows 10 każdy kolejny upgrade hardware (procesor, płyta) działa bez problemu i nie wymaga kolejnej aktywacji (przetestowane na Win10 Pro)
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/20530/windows-10-reactivating-after-hardware-change
ps.
Oczywiście nadal można powyłączać całe to śledzenie ;)

W tej metodzie jest tylko jeden mały haczyk. Trzeba korzystać z logowania za pomocą konta online, a nie lokalnego na kompie. Powrót do starego sposobu logowania skutkuje usunięciem komputera z listy urządzeń powiązanych na kontem MS. Coś za coś ale widać MS cały czas lobbuje na rzecz popularności logowania online :).

Alternatywą może być użycie programu "Spybot Anti-Beacon" w celu zblokowania komunikacji z MS tylko potem mogą (ale nie muszą) zacząć się dziać jakieś cuda z aktualizacjami. Z drugiej strony i tak wszyscy gumują użytkowników, więc może nie ma czym się przejmować ;).

« Odpowiedź #269 dnia: Czerwca 18, 2017, 16:41:36 »
Tak się spytam z czystej ciekawości. Czy te logowanie się do konta Microsoft to obowiązek?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)