Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #375 dnia: Maja 09, 2018, 15:46:33 »
Faktycznie jakieś dziwne rzeczy się robią po tej ostatniej aktualizacji. Mi dzisiaj odmówiła współpracy drukarka HP. Potrafiła jedynie wydrukować stronę testową, ale nic z żadnej aplikacji. Dopiero odinstalowanie sterowników (z wyczyszczeniem rejestru) i ponowne zainstalowanie pomogło.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #376 dnia: Maja 09, 2018, 17:07:31 »
Niestety urok sprzętów HP. Przerabiam to regularnie w pracy. Potrafią się wywalić losowo, po czym odepniesz USB i za chwilę zamiast błędu wydruku działa normalnie. Ogólnie drukarki są wredne. Wczoraj musiałem taką rozkręcać, bo jak na złość HP nie przewidział możliwości szybkiego otwarcia jak Ci się na "gumce" papier zblokuje i urwie :P. U HP dostajesz jakieś szczątkowe wsparcie powiedzmy przez rok, a potem spadaj. Natomiast jak mogę to używam sterownika z Windows Update i mam względny spokój :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #377 dnia: Maja 09, 2018, 17:31:51 »
Ze dwa lata temu tak się skończyła w moim przypadku zabawa z W10. W trakcie instalacji sterów do tej samej drukarki (K8600) system padł na amen. Nie pomogło absolutnie nic. Format i od nowa W7. Teraz jest ponownie W10 i mam nadzieję, że będzie dobrze :).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #378 dnia: Maja 09, 2018, 18:52:50 »
Co się dziwisz, sterownik do twojej drukarki datowany jest na 2014 rok, Windows 10 miał premierę w czerwcu 2015 roku i HP ma wywalone na problemy ze sprzętem. Do pewnego momentu Windows 10 nie miał problemu aby łykać sterowniki nawet z Windowsa Vista. Niestety w celu zapewnienia stabilności swojemu systemowi MS zmienił sobie podpisywanie sterowników i po temacie. Dla mnie to logiczna sprawa. Reszta towarzystwa olała temat i stąd takie kwiatki. Windows 7 to już staroć i pomału jego żywot kończy się. Na nim też była cała masa kwiatków. Oczywiście znam takich co nawet na XP jeszcze siedzą i twierdzą, że to best ever system. Niemniej prędzej czy później będziesz musiał się przesiąść albo wymienić sprzęt i się przesiąść, bo nie będziesz miał wsparcia.

Poza tym podstawa w nowszych Windowsach to nie grzebać, nie optymalizować (no może oprócz wywalenia telemetrii), nie rzeźbić po swojemu, tak jak to miało miejsce za czasów XP. Jak podkręcać to z pomyślunkiem. W zamian system odwdzięczy się długowiecznością i stabilną pracą.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Maja 11, 2018, 00:32:58 »
Tematu nie wyłączania się monitora ciąg dalszy... Jakieś nowe stery do pedałów Saitek spowodowały, że nie są one już problemem. Niestety, zestawik TH Warthog, czyli joy+przep. cały czas stwarza problem, choć sporo różnych ustawień zostało przeze mnie przetestowanych - jedyne działające, to wyjęcie wtyczki. Trudno się jednak dziwić, skoro TH ma stery z.... 2014. To jest SKANDAL  :x. W moich oczach duuuuużo stracili i następny joy z wyboru, to nie będzie raczej TH.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #380 dnia: Maja 11, 2018, 01:12:39 »
Raczej nic Ci nie zastąpi "świńskiej pały". No może "nowy", poprawiony X-56. Tylko w Twoich łapkach może być krótki jego żywot :).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #381 dnia: Maja 11, 2018, 09:02:58 »
No niestety Qrdl. Krótko mówiąc draństwo. Inwestujesz w sprzęt z górnej półki, a potem masz drogi grat na półce, bo nie znajdziesz sterowników do niego.

Spróbuj skontaktować się z TH, a może pomogą albo udostępnią inny sterownik. Ewentualnie licz na to, że WU sam naprawi jakimś cudem ten problem. Od biedy tak jak pisałem aktywny hub USB z włącznikiem dla każdego portu obok monitora i odpada Ci mieszanie w kablach i ryzyko przepięcia.

Offline KosiMazaki

• Administrator

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #383 dnia: Maja 11, 2018, 12:02:49 »
I dlatego tzw. "Feature Updates" odsunąłem w czasie najdalej jak to możliwe. Inni pomęczą się, poprawią co nie działa a ja zainstaluję jak już będzie gotowe. Ostatnio dopiero zainstalował mi się Fall Creators Update.

Polecam, Win10 można skonfigurować, żeby tego typu update'y pobierał z kilkumiesięcznym opóźnieniem, łatki bezpieczeństwa oczywiście nadal są na ściągane na bieżąco.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #384 dnia: Maja 11, 2018, 13:05:45 »
Tylko, czy to nie jest po prostu przesunięcie w czasie?  Po tych iluś dniach  zainstaluje już poprawioną wersję, czy tą z błędami którą inni mieli wcześniej?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #385 dnia: Maja 11, 2018, 15:41:18 »

Spróbuj skontaktować się z TH, a może pomogą albo udostępnią inny sterownik.

Skoro od 2014 nic w temacie nie ruszyli, to mają na to wyje***e po całości. Po co tracić czas i siły?

EDIT.

Jedna napisałem... zobaczymy, będę informował.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2018, 16:13:33 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #386 dnia: Maja 11, 2018, 18:47:19 »
Choćby nawet dlatego żeby pomęczyć kotka. Aczkolwiek ja kilka razy jak napisałem w podobnej sprawie to dostałem np. nieopublikowany beta biosik czy coś :).

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #387 dnia: Maja 12, 2018, 16:50:02 »
Od biedy tak jak pisałem aktywny hub USB z włącznikiem dla każdego portu obok monitora i odpada Ci mieszanie w kablach i ryzyko przepięcia.

Proszę poleć coś godnego.

« Odpowiedź #388 dnia: Maja 12, 2018, 16:55:38 »
Masz cały wątek w tym dziale o aktywnych hubach USB.
http://il2forum.pl/index.php/topic,18650.0.html

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #389 dnia: Maja 12, 2018, 19:10:47 »
Proszę poleć coś godnego.

Rafcio13 załatwił sprawę, aczkolwiek do kontrolerów powinien wystarczyć nawet taki co obsługuję USB 2.0.