Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Windows 10
« Odpowiedź #555 dnia: Grudnia 19, 2019, 21:55:02 »
Macie też jakieś problemy z aktualizacją W10 jakoś teraz? Mam 1903 i nie łyka mi ostatniej aktualizacji z 10 grudnia zdaje się (KB4530684, błąd 0x800f0986).

Ale olać, mówię dobra pociągnę tę 1909. No i też nie idzie (błąd 0x800f0986).

« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2019, 22:10:35 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #556 dnia: Grudnia 20, 2019, 00:48:00 »

Ale olać, mówię dobra pociągnę tę 1909. No i też nie idzie (błąd 0x800f0986).

https://imgur.com/o8qBXGU

Jest Redaktorze tak usługa/zabezpieczenie Gamespy czy coś podobnego, co się instaluje z Armą 3. Wyłączcie to i pójdzie. Miałem z tym przeboje 2x.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2019, 07:26:31 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #557 dnia: Grudnia 20, 2019, 08:11:32 »
Yoyku ta poprawka jest jakaś trafiona. Ma jakiś wewnętrzny emocjonalny problem z samą sobą ;). Jest kilka opcji walki:

1. Panel Sterowania >> Rozwiązywanie problemów >> Rozwiązywanie problemów z usługą Windows Update.
2. Wywalenie katalogu "SoftwareDistribution" (najlepiej zatrzymać usługi WU).
3. Odpalenie z wiersza poleceń/Powershell:

sfc /scannow
DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

4. Pobrać aktualizację i wbić ją ręcznie:
https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB4530684

5. Natomiast ja proponuję ściągnąć Media Creation Tool (czy jak to się teraz nazywa) i odpalić aktualizację do 1909. Przerabiałem podobną akcję w pracy z łatką do Net.Framework. Zmęczyłem ją w ostatnim sposobem. Do poczytania:

https://www.instalki.pl/aktualnosci/software/39128-aktualizacja-windows-10-kb4530684-to-cala-masa-bledow.html

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #558 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:43:50 »
Próbował ktoś z Was ostatnio aktywować W10 kluczem z W7? Mam pudełkową wersję W7 którą dawno temu podniosłem do W8 i następnie do W10. Teraz chcę dzieciakowi zbudować kompa i chętnie bym ograniczył koszty do min. Poza GPU wszystko inne już mam.

« Odpowiedź #559 dnia: Grudnia 20, 2019, 18:09:06 »
Robiłem to w poprzedni weekend - aktywowałem kluczem "7" bez problemu. Podczas instalacji W10 wybrałem opcję, że nie posiadam klucza, a w już zainstalowanym systemie operacyjnym aktywację poprzez "aktywuj teraz". Przyznam, że pozytywnie mnie to zaskoczyło ;-)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #560 dnia: Grudnia 20, 2019, 19:24:05 »
Próbował ktoś z Was ostatnio aktywować W10 kluczem z W7? Mam pudełkową wersję W7 którą dawno temu podniosłem do W8 i następnie do W10. Teraz chcę dzieciakowi zbudować kompa i chętnie bym ograniczył koszty do min. Poza GPU wszystko inne już mam.

Tak i działa :).

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #561 dnia: Grudnia 20, 2019, 19:52:45 »

Ostatnio przerabiałem podobny przypadek u kumpla. Zmiana gratów (płyta, proc, pamięci) i problem z aktywacją. Po wpisaniu klucza od Windows 7 aktywacja się odnowiła. U siebie mam spiętą aktywację z kontem online i po zmianie sprzętu (płyta, proc, pamięci) problemów nie było. Sam się aktywował po drugim restarcie.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #562 dnia: Grudnia 20, 2019, 21:45:10 »
A u mnie był problem po zmianie gratów z i7 4790k na i9 9900k. System niby się uruchamiał i zatrzymywał na pięknym widoku wodospadu :). W trybie awaryjnym działał. Musiałem zrobić czystą instalację, ale chyba i dobrze.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #563 dnia: Grudnia 20, 2019, 23:08:07 »
5. Natomiast ja proponuję ściągnąć Media Creation Tool (czy jak to się teraz nazywa) i odpalić aktualizację do 1909. Przerabiałem podobną akcję w pracy z łatką do Net.Framework. Zmęczyłem ją w ostatnim sposobem. Do poczytania:

Dzięki, inne opcje nie pomogły ale faktycznie to zadziałało, w sumie instalka nowego. Nie obyło się bez chwilowych problemów z przywróceniem wszystkiego ale potem załapał.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #564 dnia: Grudnia 21, 2019, 12:46:40 »
A u mnie był problem po zmianie gratów z i7 4790k na i9 9900k. System niby się uruchamiał i zatrzymywał na pięknym widoku wodospadu :). W trybie awaryjnym działał. Musiałem zrobić czystą instalację, ale chyba i dobrze.

Jak zmieniłem 6700k na 9700k to W10 wstał bez problemu, coś tam tylko doinstalował przy starcie. Przeinstalowałem go mimo wszystko żeby mieć świeży system.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #565 dnia: Stycznia 14, 2020, 19:54:52 »
Od jutra pomału zacznie wpadać poprzez WU nowa przeglądarka EDGE oparta na silniku Chromium. Będzie to można ją rozpoznać po nowym logo :). Także nie zdziwcie się.

« Odpowiedź #566 dnia: Stycznia 16, 2020, 22:30:18 »
1. Czy warto przechodzić na Windows 10 z 7?
2. Gdzie  kupić 10 za sensowną cenę?
Rozumiem że allegro z podejrzanie tanimi ofertami sprzedawców bez adresu to raczej nie jest dobry pomysł ?
Znalazłem w sieci bardzo wiele ofert atrakcyjnych cenowo np na ceneo , tylko boję się że jest tu może jakiś haczyk... :-(
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2020, 07:41:57 wysłana przez KosiMazaki »

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #567 dnia: Stycznia 17, 2020, 07:24:27 »
1. Ze względów bezpieczeństwa tak. 2. W pełni zgodna z licencją jest tylko wersja w zwykłych sklepach. Klucze z allegro będą działać ale jakby się przyjrzeć to jest tam w różny sposób naruszenie licencji. Możesz spróbować wykorzystać klucz 7, nawet wersje OEM aktywują 10.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #568 dnia: Stycznia 17, 2020, 08:15:36 »
1. Czy warto przechodzić na Windows 10 z 7?
2. Gdzie  kupić 10 za sensowną cenę?
Rozumiem że allegro z podejrzanie tanimi ofertami sprzedawców bez adresu to raczej nie jest dobry pomysł ?
Znalazłem w sieci bardzo wiele ofert atrakcyjnych cenowo np na ceneo , tylko boję się że jest tu może jakiś haczyk... :-(

Czy warto to tego nikt Ci nie powie. Chcesz być na bieżąco to musisz, poza tym jaki masz wybór? Sensownej alternatywy brak. Gdzie kupić? Najlepiej w jednym ze znanych sklepów. Nic tu nie wymyślisz, ceny są jakie są w oficjalnej dystrybucji i nikt promocji nie robi.
Oferty z Allegro, keyshopów nie ma co się obawiać (pochodzą najczęściej z demontażu kompów lub mogą to być zbiorowe licencje). Jak klucz nie zadziała to dostaniesz z marszu nowy i nikt nie robi problemów. Możesz sobie też zrobić darmowy upgrade z Win7 do Win10, bo od 2016 roku MS nie zrobił z tym kompletnie nic. Oczywiście to nie jest przypadek. Wszystko ma na celu popularyzację nowego systemu.

Co do legalności takiego taniego klucza i darmowej aktualizacji to MS nie ma określonego stanowiska. Nabrał wody w usta i nic z tym nie robi. Nikt tego też nie sprawdza i kontroluje. Wszyscy działają w myśl zasady - co nie zabronione to dozwolone :). Na infolinii nikt nic nie wie i w zależności na kogo trafisz o takiej wersji się dowiesz. Wielokrotnie nawet miałem problem żeby legalny klucz ponownie odpalić. Poza tym np. Allegro jest bardzo wyczulone na łamanie prawa i gdyby te oferty w jakimś stopniu naruszały prawo lub postanowienia regulaminu to już by ich nie było. To tylko pokazuje jaki jest bajzel. Każdy ma swój rozumek i decyduje w jakim kierunku iść. Pamiętaj, że kupując jakiegokolwiek Windowsa w wersji OEM to jest to licencja na jeden komputer i nie ma przenoszenia na kolejne konfiguracje. Co innego BOX. Inna sprawa, że z Windowsem 10 MS trochę złagodził sprawy licencyjne i jak sobie powiążesz licencję Windows z kontem online MS to taką zmianę i ponowną aktywację możesz wykonać.

Temat wypływa co jakiś czas od momentu premiery Windows 10. Teraz temat znowu powrócił, po 15 stycznia, po informacji o zakończeniu wsparcia Windows 7. Taka zbiorowa panika nastąpiła.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #569 dnia: Stycznia 17, 2020, 11:03:37 »
Przepraszam, to upgrade z Win7 do Win10 jest nadal darmowy? Można to sobie zrobić w domu?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.