Autor Wątek: Windows 10  (Przeczytany 90306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 10
« Odpowiedź #660 dnia: Lutego 13, 2021, 13:28:30 »
W EDGE-u można się wylogować, ale to nie zmienia faktu, że pewnie i tak sobie konto outlookowe założyłeś. Nie ma co się oburzać, w google działa na ten samej zasadzie.

Znając życie już wszystko MS wie o Tobie i ma wszystkie twoje gołe baby jakie miałeś na komputerze ściągnięte. Ma też twoją lokalizację. A to wszystko przez apkę xboxa. Kwestia kilku dni jak do Ciebie dotrą. Także rób test na wirusa, szukaj promki na bilety lotnicze i uciekaj do ciepłych krajów. RATUJ SIĘ!  :021:

To że wszyscy zbierają dane na lewo i prawo to jest dziś powód żeby po prostu ze zrezygnowania spuścić spodnie i wypiąć tyłek? Rozumiem, że niektórzy to lubią, ale bez przesady. Nie wszyscy. Co za smutne, orwellowskie czasy nastały....

Zabawne, że jakiś czas temu sam opisywałeś jak telemetrię wyłączyć w Windowsie, z tego co pamiętam.

PS. Gołe baby na komputerze faceta, to dziś tylko potwierdzenie normalności. Też takie czasy nastały. :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #661 dnia: Lutego 13, 2021, 14:06:04 »
Co w tym zabawnego, że opisywałem? Dużo rzeczy opisuję o sofcie i sprzęcie. Jak ktoś ma taką potrzebę to proszę bardzo, po to był ten opis - który swoją drogą już jest nieco nieaktualny. Jedyne co zabawne w tej sytuacji to to, że ludki wyłączają telemetrię i myślą, że są bezpieczni. Walczą z tymi wiatrakami, zaklejają kamerki w laptopach i telefonach. Tymczasem nigdy nie wiesz co urządzenie robi w tle i kiedy np. Chińczyk przekierowuje ruch w sieci, żeby przechwycić trochę danych. Mało tego, wyłączysz sobie MS, a pozwalasz na to aby Nvidia/AMD żyło na kompie i gumowało. Potem takie ludki idą po telefon i tam wszystko sprzedają najpierw Google/Apple/Samsungowi, a dalej Facebookowi, a na końcu odpalą konsolkę i podzielą się tym z "Micromientkim", Sony i Nintendo (analogiczne ze Steam). Nie dajmy się zwariować, nie popadaj w paranoję (no chyba, że masz coś na sumieniu, to wtedy odpinaj się od neta i torba z amelinium na łeb :021:). Telemetria to nic złego, tak jak synchronizacja danych. Dzięki niej wyłapuje się błędy (a tej podstawie działa cały WU i obecny świat), ułatwia pracę na kilku urządzeniach. MS stworzył sobie platformę cyfrową do której wymaga jednego konta, to ułatwia sprawę. Logując się do jednego masz dostęp do wszystkich usług. Nie ma w tym nic złego, uciec się też nie da, taki znak czasu.

Zabawne jest jeszcze to, że tym mitem prywatności wszyscy żyją. Zaklejają tablice rejestracyjne na otomoto, biadolą na Windows 10, gloryfikują Windows 7 czy linuxa albo reagują zdziwieniem, że WU nie tylko naprawia, ale czasami coś popsuje (zresztą jak to z łątkami, tak było od zawsze, raz coś naprawiły, a a raz coś popsuły).

Bierz też przykład z Qrdla, on ma najpikantniejszy stuff z całego netu (sam widziałem) i ma włączoną telemetrię. Ba! Nawet kontem online do windowsa się loguje! Nikt do niego nie przyszedł :D.

Popij wodą i zapomnij... korzystaj z zimy, ulep bałwana, pokręć kilka bączków autem, skocz na sanki, pograj w coś na xpudle, bo i tak specjalnie wyboru nie masz :).

PS Proponuję nie martwić się za bardzo tym co wie o Tobie MS, prędzej bym się skupił co wie o Tobie jarosławpolskęzbaw i co on może z tym zrobić :021:
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2021, 14:14:54 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #662 dnia: Lutego 13, 2021, 14:38:12 »
Ja bym tylko dodał, że gorzej jakby się druga połowa dobrała do kompa, to znacznie bardziej realne zagrożenie niż telemetria W10  :evil:.

« Odpowiedź #663 dnia: Lutego 13, 2021, 15:42:54 »
No zabawne, na zasadzie swoistej ironii, jest dla mnie to, że sam wtedy takie rady dawałeś, a dziś na moje postawione wyżej pytanie, robisz ze mnie właśnie takiego oszołoma z foliową czapeczką na głowie. Czekam jeszcze na tekst o popuszczeniu gumki w gaciach. Też recepta na każdy problem tutaj ostatnio.

Ja wiem, że niektórzy mają mentalność "przecież nie mam nic do ukrycia, to co mi to przeszkadza, że ktoś narusza moją prywatność". Może na zasadzie analogii, ktoś uważa również, że skoro nie ma nic ciekawego do powiedzenia, to tak w zasadzie, nie szkodzi jak ktoś mu prawo głosu zabierze. Ja też nie mam nic do ukrycia, ale takiego podejścia nie mam.

Ale mniejsza z tym. Całe te wywody są zbędne tak naprawdę, bo nie robię z tego ani dramatu, ani żadnej afery - jak próbuje się tutaj mi imputować. Po prostu chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość zalogowania się do pierd...nej aplikacji XBOXa bez logowania się do wszystkiego co mam na komputerze. Czy naprawdę aż o tyle proszę? Najwidoczniej.

Idę na sanki...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #664 dnia: Lutego 13, 2021, 16:07:34 »
A mnie się wydaje, że to nie o to chodzi, że "nie mam nic do ukrycia, więc patrzcie", tylko, że wszystko co możemy zrobić i tak nas nie uchroni przed inwigilacją. Nosisz telefon w kieszeni? Jeśli tak, to i tak wiedzą o tobie co chcą. Myślę, że Mazak sugerował, żebyś spuścił trochę powietrza z gaci, bo czy będziesz zalogowany w x czy nie będziesz, ani nie zmniejszy, ani nie zwiększy to ilości danych, które od Ciebie pobierają.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #665 dnia: Lutego 13, 2021, 18:21:44 »
No zabawne, na zasadzie swoistej ironii, jest dla mnie to, że sam wtedy takie rady dawałeś, a dziś na moje postawione wyżej pytanie, robisz ze mnie właśnie takiego oszołoma z foliową czapeczką na głowie. Czekam jeszcze na tekst o popuszczeniu gumki w gaciach. Też recepta na każdy problem tutaj ostatnio.

Ja wiem, że niektórzy mają mentalność "przecież nie mam nic do ukrycia, to co mi to przeszkadza, że ktoś narusza moją prywatność". Może na zasadzie analogii, ktoś uważa również, że skoro nie ma nic ciekawego do powiedzenia, to tak w zasadzie, nie szkodzi jak ktoś mu prawo głosu zabierze. Ja też nie mam nic do ukrycia, ale takiego podejścia nie mam.

Ale mniejsza z tym. Całe te wywody są zbędne tak naprawdę, bo nie robię z tego ani dramatu, ani żadnej afery - jak próbuje się tutaj mi imputować. Po prostu chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość zalogowania się do pierd...nej aplikacji XBOXa bez logowania się do wszystkiego co mam na komputerze. Czy naprawdę aż o tyle proszę? Najwidoczniej.

Tylko format pomoże  :055: . Nie wiem co brałeś, co sobie wkręcasz, ale sugeruję nie nadinterpretowywać sobie za wiele, bo póki co to sam z siebie robisz takiego oszołoma. Kiedyś dużo pisałem o Windowsie XP, Viście i nawet 98. Kiedyś nikt sobie nie wyobrażał aby system ważył 40GB, a teraz nikogo to nie obchodzi. Nie wspominając, że standardem było optymalizowanie XP-ka... także nawet jak o tym pisałem w kontekście Windowsa 10 to było to ładny kawał czasu temu i ładnych kilka buildów samego Windowsa 10 temu. To o tyle ważne, że od tego czasu dużo rzeczy się zmieniło np. teraz konto online stało się standardem do logowania, a kiedyś było na odwrót. MS dodał opcję wyboru co chcesz wysyłać, a kiedyś wyboru nie miałeś. Nawet poniekąd wytłumaczone zostało po co mu ta telemetria potrzebna. Skype został połączony do konta MS, cyfrowa licencja windowsa etc. No i to co pisałem, że obecnie od tego nie uciekniesz, bo każde urządzenie na swój sposób dane wysyła, więc bycie zalogowanym do przeglądarki czy aplikacji xpudła to najmniejszy problem. Nie wspominając o tym, że w tej aplikacji są takie dane wrażliwe... nie mówiąc o tym, że życia by brakło jakby ktoś w MS chciał sprawdzić każdego użytkownika windowsa pod kątem tego co robi i ma na kompie. Dlatego to takie zabawne jak ktoś tak dba o swoją prywatność, że z jednej stroni walczy z MS, a za chwilę idzie pogadać z telefonu czy pooglądać telefelka spiętego z kontem google, a potem jeszcze grzmi jak to ceni sobie swoją prywatność. Poza tym telemetria to nie to samo co jedno konto do wszystkich usług MS. No i na koniec czy ty tego chcesz czy nie i tak wysyłasz całą masę danych zupełnie nieświadomie lub za własnym przyzwoleniem.

Reasumując nic z tego przypinania się do mnie nie wynika i tego co kiedyś napisałem również, ale jak chcesz to teraz odkopywać wszystkie moje porady to proszę bardzo. Co kto lubi.

MS dał Ci wybór i grzecznie poinformował o konsekwencjach decyzji i nie ma co się na niego gniewać. Poza tym zerknąłeś w ustawienia konta Windows czy dalej jesteś na koncie lokalnym? Zerknąłeś sobie w ustawienia EDGE aby się wylogować? Co do samej aplikacji Xbox, u siebie mogę dowolnie się logować i wylogowywać. Ostatecznie jak tak bardzo Cię to uwiera to odinstaluj aplikację Xbox, a docelowo na koncie MS wyloguj się (usuń z zaufanych) z wszystkich urządzeń, a nawet możesz skasować swoje konto.

https://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkID=263779

Idę na sanki...

Słusznie. Świeże powietrze dobrze Ci zrobi.

« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2021, 18:31:13 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #666 dnia: Lutego 14, 2021, 08:52:55 »
Analogicznie jak jesteś zalogowany do konta Google, to masz dostęp do Gmaila, drive, map i wszystkich innych usług bez potrzeby logowania się w każdej usłudze osobno. Tak i na Windows aplikacje mają jeden wspólny system logowania. Niektóre dopuszczają jeszcze możliwość zalogowania na inne konto (jak Skype), inne już nie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #667 dnia: Lutego 14, 2021, 10:31:14 »
Oczywiście - w ramach przeglądarki. Stąd u mnie, ponieważ jest potrzeba dwóch kont MS, jedno mam na Firefoxie a drugie na Chrome. I rzeczywiście, akurat Skype jest na trzecim koncie, prywatnym. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #668 dnia: Lutego 14, 2021, 11:44:53 »
Jestem - właściwie, to byłem - jak najdalszy od używania telemetrii, udostępniania czegokolwiek. Ale..., używam w pracy i w domu tylu urządzeń, że walka o moją prywatność okazała się przegraną. Powód bardzo prosty, ograniczałoby to mi korzystanie z całości dobrodziejstwa które daje dziś internet i elektronika. Tylko tyle i aż tyle, płacę gruby hajs za sprzęt i programy których możliwości miałbym niewykorzystywać? A po za tym, i tak składam oświadczenia majątkowe do wglądu
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #669 dnia: Kwietnia 18, 2021, 16:52:55 »
Przeniosłem się z wątku o DCS z pytaniem o aktualizacji z W7 na W10.
Wyłącz hibernację, zrób oczyszczanie dysku, przekopiuj większe pliki na inny dysk, ściągnij media creation tool i powinno wystarczyć. Ewentualnie resize partycji systemowej i powinno pyknąć. Po wszystkim oczyszczanie dysku, włączenie hibernacji jak korzystasz i masz Windows 10.
Po czyszczeniu, wyłączeniu hibernacji i resize partycji jest 57 GB, to już chyba pyknie.
Przejdź sobie teraz, nic nie stracisz. No może odrobinę i to bez reinstalki (update za friko). Nie ma sensu czekać.
No właśnie jak z tym update za friko? Na stronie MS jest to "Media creation Tool", ale coś tam piszą o kluczu do dziesiątki. Ten z W7 nie wiem czy zaskoczy? Może już jednak za friko się nie da? I pytanie jak to działa w takim przypadku, muszę zrobić obraz płyty na odrębnym nośniku czy ściąga się na dysk systemowy i z niego aktualizuje?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #670 dnia: Kwietnia 18, 2021, 17:16:52 »
Na luzaku wystarczy tyle miejsca. Po prostu uruchom MCT i wybierz opcję uaktualnij. Microsoft nie wyłączył opcji legalnej aktualizacji do Windows 10. Żaden klucz nie będzie potrzebny. Tu masz wszystko wytłumaczone:

https://www.dobreprogramy.pl/Nadal-mozna-dostac-Windows-10-za-darmo.-Wystarczy-klucz-do-siodemki-albo-osemki,News,112427.html

« Odpowiedź #671 dnia: Kwietnia 18, 2021, 17:25:57 »
OK, dzięki Mazak.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #672 dnia: Kwietnia 18, 2021, 17:49:12 »
OK, dzięki Mazak.

Luzik, baw się dobrze, a jak będą wątpliwości to pytaj.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #673 dnia: Kwietnia 22, 2021, 14:45:32 »
Cześć. Chcę odinstalować ostatnią łatkę do W10, ale nie pojawia mi się okienko "odinstaluj/zmień". Coś robię nie tak?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #674 dnia: Kwietnia 22, 2021, 14:55:42 »
Raczej na pewno robisz to właściwie, ale widocznie nie ma ochoty się odinstalować z wielu względów. Niektóre łatki dość mocno mogą zintegrować się z systemem i stąd potem trudno jest je wyszarpać. Poszukaj po jej numerze w google czy jest jakieś lekarstwo na to, lub może niezależnym softem spróbuj. Odinstalowywanie łatek z Windowsa to śliski temat i trudno coś jednoznacznie doradzić.