Obserwuję poczynania tego użytkownika (hegykc) od pewnego czasu i trzeba mu przyznać że jest świetnym grafikiem
A co do samych projektów które co jakiś czas pokazuje na forum, to bardziej podobała mi się jego początkowa koncepcja, w której planował produkować repliki samych gripów drążka i przepustnicy z F/A-18, jako zamienniki do TM Warthog.
Więcej na ten temat jest na początku całego wątku:
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=104154Na renderach wyglądało to super i wydaje się że wszystko miał dobrze przemyślane, całość estetycznie zapakowana w pudełeczko itd. Najbardziej podobała mi się ta możliwość dostosowania długości drążka. Jak patrzyłem na te późniejsze próby z wydrukiem poszczególnych elementów, to były już jakoś tak średnio udane. Fakt że to tylko prototypy i nie ma co wymagać, ale docelowo produkowanie tego z wykorzystaniem druku 3D nie ma sensu. Z kolei wątpię żeby udało mu się wytwarzać takie gripy w podobnie (metalowe odlewy) jak to robi TM. A nawet jeśli, to cena pewnie będzie kosmiczna przy założeniu że kupi to raczej niewielka grupa osób. Pozostaje tylko produkcja z tworzywa na zasadzie formowania wtryskowego, ale wtedy będzie temu daleko do tego czym nas "rozpieścił" Cougar czy Warthog.
A wracając do tego ostatniego projektu to jako cały system (HOTAS) był by pewnie ciekawym rozwiązaniem, jeśli oczywiście będzie jeszcze do tego sensowna przepustnica. Ale tutaj też nie wierzę żeby cena była zbliżona do Warthoga. Wystarczy spojrzeć na zastosowane rozwiązania, większość elementów wykonana z metalu, sama kołyska drążka z tymi amortyzatorami daje do myślenia ile może to kosztować
Sam pomysł mocowania do biurka jest spoko, ale macie rację że przy takim wykonaniu będzie to miało za małą sztywność i podstawa joya będzie "pływać". No chyba że większą część energii wytracą pozostałe elementy drąga, gdy będzie zbudowany z tworzywa. Wogóle to chyba najfajniejszym bajerem jest ta dźwignia "ejection handle", tyle tylko że znowu wytwarzanie jej na większą skalę jako niezależny kontroler chyba mija się z celem.