Najważniejsze, że przeciągnięcie nie będzie już tak gwałtowne. Dziwne, że doszli do tego dopiero teraz zważywszy, że na świecie lata trochę replik FW-190 (z radzieckimi silnikami ASz-82!) oraz co najmniej jedna Foka z oryginalnym BMW-801, a oni płaczą że brak danych.
Pożyjemy, zobaczymy.
Na Twoim miejscu nie cieszyłbym się zbyt mocno ... to będzie jeszcze zmieniane parę razy. Na pewno nie będzie lepiej. To wiem na pewno.
Zwróć uwagę na pewen "niuans" w cytowanej przez Ciebie wypowiedzi:
.... of a trophy aircraft tests in VVS Research Institute;
Zwrócę uwagę na drobny szczegół - ten "trophy aircraft" to nie A3 tylko A4 ze śmigłem od bylejaka, po awaryjnym lądowaniu na jeziorze Ładoga w styczniu 43. Na dodatek chyba jeszcze z bombrackiem.
Jak znam życie radzieckich "technicznych" wszystkie testy (o których mowa w wypowiedzi) przeprowadzone w VVS Resarch Insitutute były przeprowadzone z tymże bombrackiem, bo nie potrafili go odczepić.
Znaczy się wszystkie dane radzieckich samolotów są brane z egzemplarzy pokazowych i testowych (które jak wszyscy wiemy znacząco różniły się od egz. fabrycznych), dane niemiaszków z ze zdobycznych egzemplarzy z niepełnym wyposażeniem.
Dla mnie osobiście nie jest to żadne zaskoczenie, tak tylko przypominam. Typowa ruska logika ...
Ramm.