Autor Wątek: Zapowiedzi i patche  (Przeczytany 247166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zapowiedzi i patche
« Odpowiedź #1050 dnia: Lutego 18, 2021, 14:44:32 »
Ale ja mam już wersję po update i właśnie tam nie ma folderu "effects".

« Odpowiedź #1051 dnia: Lutego 18, 2021, 14:45:54 »
Dziwne, bo mi działają wcześniejsze powtórki.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #1052 dnia: Lutego 18, 2021, 14:52:20 »
Widocznie nie ma w nich wybuchów powodowanych przez Henschle Hs 129. U mnie rep się wgrywa, ale wysypuje się w momencie, kiedy nadlatuję atakować Hs 129 atakujące nasze czołgi. Co ciekawe, gra wyskakuje do pulpitu, rep nadal się odtwarza (słychać dźwięk), ale nijak nie można już powrócić do gry. Trzeba zamknąć.

« Odpowiedź #1053 dnia: Lutego 18, 2021, 14:55:29 »
Ok, możliwe. Niestety nie dysponuję powtórką z kaczki.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #1054 dnia: Lutego 21, 2021, 08:30:14 »
Nowe sobotnie DD a w nim budynki z nowej mapy, informacje o Spitfire Mk.XIV (za około miesiąc powinien być dostępny) oraz GAZ-MM 72-K:
https://forum.il2sturmovik.com/topic/168-developer-diary/?do=findComment&comment=1062118

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1055 dnia: Lutego 26, 2021, 19:56:06 »
Dwa foto z Normandii.
https://forum.il2sturmovik.com/topic/168-developer-diary/page/7/?tab=comments#comment-1064156
Jakoś w DCS jest ładniejsza, ale to kwestia silnika. Przydałby się jego update dla tego Iłka.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1056 dnia: Lutego 26, 2021, 20:38:25 »
Jakoś w DCS jest ładniejsza, ale to kwestia silnika. Przydałby się jego update dla tego Iłka.
Za 5 lat! Niech biedacy też pograją.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1057 dnia: Lutego 26, 2021, 21:05:33 »
Za 5 lat! Niech biedacy też pograją.

Ok, bo wtedy będą normalnie dostępne karty z serii 30xx. ;D

www.yoyosims.pl

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1058 dnia: Lutego 27, 2021, 10:15:34 »
Dwa foto z Normandii.
https://forum.il2sturmovik.com/topic/168-developer-diary/page/7/?tab=comments#comment-1064156

Nie wiem, może to tylko moje odczucie, ale te nowe mapy są... takie płaskie, nijakie
Jakby na stepie niedaleko Stalingradu powstawiać budynki, mosty, drogi i rzeki. Wszystko tak samo, tylko ułożone inaczej i w trochę innych kolorach.
Patrząc na tą mapę (nawet na tą od BoBp) nie ma się wrażenia, ze jest się w powietrzu gdzieś indziej niż nad Wołgą. Owszem, mapy są fajne, ale...

Ramm.
ps. ostatnio latałem trochę więcej nad Krymem, i te pola w kwadraciki na całej mapie po dłuższym lataniu po prostu wku##ją, bo nie wierzę, że naprawdę wszyscy tam sadzili drzewa pod linijkę ;-) A obawiam się, że mapa Normandi będzie podobna...
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1059 dnia: Lutego 27, 2021, 10:30:56 »
No niestety, może i wydajnościowo jest OK, ale do map z DCSa to im daleko. Może też silnik graficzny ma na to wpływ, że tak wyglądają?

« Odpowiedź #1060 dnia: Lutego 27, 2021, 22:16:23 »
Dwa foto z Normandii.
Nie dwa tylko jedno. Dolne zdjęcie jest z mapy do BoBp. No i jak tak można na podstawie jednego zdjęcia twierdzić, że w DCS jest ładniejsza. Wyjdzie mapa do BoN to porównamy.
Nie wiem, może to tylko moje odczucie, ale te nowe mapy są... takie płaskie, nijakie
Ramm na pewno piszesz o BoX. Akurat dwie ostatnie mapy czyli Kubań i Rheinland obfitują w górzyste tereny. Nie wiem gdzie Ty latasz, ale na południu obydwu tych map nie jest płasko.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2021, 22:34:24 wysłana przez =L/R=Rafcio »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1061 dnia: Lutego 28, 2021, 10:38:51 »
Ramm na pewno piszesz o BoX. Akurat dwie ostatnie mapy czyli Kubań i Rheinland obfitują w górzyste tereny. Nie wiem gdzie Ty latasz, ale na południu obydwu tych map nie jest płasko.

Ja nie o tym. Wiem, że na Krymie i Rheinland są góry. Nawet widziałem tam pochyłą wodę w jeziorze na stoku (trójkąt pomiędzy Aywaille, Malmedy i Manhay - sektor 2716 i 2717), więc na pewno jest coś co góry przypomina.
Tyle tylko, że jak "rozciągniesz" te góry na "płasko"- czyli pokrycie ich teksturami, to one są takie same jak na każdej innej mapie.
Po prostu na obu tych mapach nie mam wrażenia latania gdzieś indziej niż nad Stalingradem. To moje oddczucie, po prostu wiem, że ta mapa to Rheinland, ale budynki, rzeki, mosty czy jakakolwiek inna infrastruktura cywilizacyjna wszędzie jest taka sama. Być może to wina tego, że u mnie landscape jest na low. Ale nawet w low powinno się czuć, że lata się nad Eindhoven a nie nad Wielkimi Łukami.
To o czym pisałem wcześniej, to układ pól na Krymie. Układ prostokącików i kwadratów w różnych kolorach, poprzecinany liniami drzew, który psuje mi całą radość z latanie na tej mapie.
Gdyby to była Normandia i słynne drogi obrośnięte krzewami - to tak, ale na Krymie własność prywatna charakteryzująca się właśnie takim rozdrobnieniem pól nie istniała ;-)   

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #1062 dnia: Lutego 28, 2021, 11:33:11 »
Ramm.
Spoko. Ja mam inne odczucia. Budynki, a przez to wygląd miast i wsi na wschodnich mapach i Rheinlandzie się różnią (także poprzez układ miejscowości). Ja odczuwam tę różnicę.
Stalingrad jest tak specyficzną mapą ze swoim wyglądem, że nie sposób odczuwać na innych, że jest się tam. Zresztą we wspomnieniach niemieckich żołnierzy spod Stalingradu wielokrotnie było wspominane o tym, że te tereny są bardzo różne od tego co widzieli dotychczas. I to się da odczuć w tej grze.
Natomiast co do Krymu. Trzeba by zobaczyć jak było z tymi polami chociażby na podstawie zdjęć z tego okresu. To także specyficzne miejsce jeśli chodzi o Związek Radziecki. Żyli tam Tatarzy. Ich tam tak nie do końca można było władować w typowy system kołchozowy. Zapewne ze względu na brak miejsca, pola poszczególnych kołchozów nie były tak rozległe jak gdzie indziej. Być może charakter upraw wymuszał konieczność takiego układu pól. Wszystko jest do sprawdzenia.
Mnie najbardziej podoba się letnia mapa Wielkie Łuki. Widać, że od pewnego czasu jakość wykonania map w tej grze polepszyła się. Niestety nie słychać o tym by devsi myśleli nad poprawieniem jakości starych map, a nawet nad zrobieniem innych wersji np. mapy Moskwy. Brak wersji wiosennej jak i letniej, choć są odpowiednie mody, odbija się nieciekawymi wrażeniami z gry, która symuluje walki wiosną lub latem na mapie jesiennej ze swoim specyficznym ubarwieniem.
No i tak na koniec. Nie jest źle. Mogło by być lepiej. Jak w życiu. Mamy takie mapy i na nich trzeba grać, jak ktoś ma ochotę i tyle.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1063 dnia: Lutego 28, 2021, 13:01:43 »
Nie dwa tylko jedno. Dolne zdjęcie jest z mapy do BoBp. No i jak tak można na podstawie jednego zdjęcia twierdzić, że w DCS jest ładniejsza. Wyjdzie mapa do BoN to porównamy. Ramm na pewno piszesz o BoX. Akurat dwie ostatnie mapy czyli Kubań i Rheinland obfitują w górzyste tereny. Nie wiem gdzie Ty latasz, ale na południu obydwu tych map nie jest płasko.

Tak drugie to BoB. Natomiast wiesz - sama mapa, odwzorowanie jest i będzie pewnie w miarę ok, ale tu mowa była o silniku gry, więc nie o "jednym zdjęciu" jak piszesz, bo my to już mamy i w tym zdaje się wszyscy latamy. Nie wiem jakby się nie starali z dokładnością i oddaniem wszystkich pól i budynków, to po prostu iłek wysiada przy grafice z DCS i to psuje ogólny efekt. Powinni po prostu opracować na nowo oświetlenie w grze. Niby wprowadzili trochę lepsze shadery, ale to w sumie niewiele dało przy tym silniku, który nie spełnia już standardów 2021. Silnik pochodzi z 2013 roku (a i pewnie wcześniej powstawał).
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2021, 13:18:04 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #1064 dnia: Lutego 28, 2021, 20:27:22 »
ps. ostatnio latałem trochę więcej nad Krymem, i te pola w kwadraciki na całej mapie po dłuższym lataniu po prostu wku##ją, bo nie wierzę, że naprawdę wszyscy tam sadzili drzewa pod linijkę ;-) A obawiam się, że mapa Normandi będzie podobna...

Też tak kiedyś myślałem, ale to jest historyczny wygląd Krymu. Widać na Krymie kolektywizacja przyjęła taki obrót:

https://forum.il2sturmovik.com/topic/25110-so-what-do-we-know-about-the-battle-of-kuban/